aanmelden
Dynacord AXM 12A
Live Sound & PA 25-07-2014
door:

MONITOR CABINET

 

Enkele maanden geleden stelde Dynacord de AXM 12A voor. Ik zie hem als een opvolger van de legendarische AM12 monitor. Maar de AXM is zo veel meer… Een concept dat reeds van bij de lancering tot mijn verbeelding sprak. Ik ben dan ook bijzonder verheugd dat de importeur vandaag een exemplaar bij me thuis komt leveren voor een test! Het feit dat het toestel reeds enkele dagen later weer wordt opgehaald om demo te spelen bij een klant, bewijst dat de interesse bijzonder groot is. En dat verbaast me absoluut niet, want de specificaties en het concept spreken echt wel tot de verbeelding. De hamvraag is uiteraard of dat alles zich daadwerkelijk ook in de praktijk zal kunnen uiten. Laten we daar vooral snel een antwoord op zoeken!   

 

 


ALGEMEEN

Concept

 

In de inleiding sprak ik reeds over de gerenommeerde AM12. Wie kent hem niet? De ontzettend handige, krachtige en wel zeer compacte stagemonitor van Dynacord. Reeds jaren een begrip in de muziekindustrie. We hebben zelf verschillende exemplaren in gebruik, in combinatie met de M12, een passieve variant die aangestuurd kan worden met de interne versterker van de AM12. Hij wordt algemeen geaccepteerd en zal zelden of nooit door een artiest geweigerd worden. De AM12/M12 heeft zich zonder meer bewezen. Een compacte kast betekent voor podiumgebruik echt wel een pluspunt. Gecombineerd met een hoge output en een monitorsound die quasi perfect is, maakt dat van hem de ideale bondgenoot on stage. Meer moet dat niet zijn. Maar anderzijds stopt het daar dan ook wel. De AM12 blijft een monitor. Een steengoede, dat wel, maar niet meer dan een monitor. Voor fullrange gebruik is de laagweergave bijvoorbeeld absoluut onvoldoende. Er zit geen (digitale) interface in, waardoor je sowieso extra apparatuur nodig hebt wanneer je de AM12 als delay wil inzetten. Je kan de AM12 wel kwijt op een statief, maar het klankbeeld blijft zich toch echt vooral richten op monitorgebruik. Echt veelzijdig kan je dat dus eigenlijk niet noemen.
En precies op dat vlak neemt de nieuwe AXM 12A het over! Een bijzondere krachtpatser die alles in zich heeft om als monitor te fungeren, maar die evengoed dienst kan doen als fullrange speaker, topkast, delay, fill, instrumentversterker en noem maar op. Allround ten top! De AXM 12A is, anders dan de klassieke tweeweg opgebouwde AM12, een tweeweg coaxiaal ontwerp, geladen met een 12” woofer en een 1,75” lichtgewicht neodymium compressiedriver.
Het ontwerp levert een extreem lage voetafdruk op. De tijd van ‘groot, groter, grootst’ is stilaan voorbij; waar er vroeger steevast enkele kniehoge, ultrabrede en loodzware monitoren werden geplaatst, wordt er tegenwoordig vooral gestreefd naar orde, netheid en plaats op het podium. Al blijven de maximaal haalbare dB’tjes wél nog steeds een aspect waar een fabrikant rekening mee dient te houden.
De algemene kwaliteit mag natuurlijk ook niet uit het oog worden verloren. Dynacord haalt het immers zelf al aan: ‘the key to a good performance on stage is a good monitor’, lezen we op de website. De AXM 12A lijkt op papier alvast aan al die strenge voorwaarden te voldoen. Hij kreeg een twee-kanaals versterkermodule ingebouwd, goed voor 260W RMS voor de woofer en 75W RMS voor het midden en het hoog. Hiermee kan een slordige 128 dB maximum SPL worden bereikt. Let op, we rekenen hier met échte Wattjes, die zoals geweten in de verste verte niet mogen worden vergeleken met de vaak overdreven ‘low budget Watts’. Dat is een vrij belangrijke nuance, omdat heel wat potentiële gebruikers zich wel eens durven blind staren op die getalletjes. Dynacord specificeert vermogens doorgaans aan de lage kant, terwijl de systemen wel degelijk de pannen van het dak kunnen spelen. Gelukkig wel figuurlijk bedoeld… De AXM ziet zijn gewicht net onder de 15kg uitkomen, waarmee hij zich meteen ook populair maakt bij ruglijders en mensen die het ‘zware werk’ beu zijn. Het staat alvast als een paal boven water dat de AXM oogt als een enorm handig en hanteerbaar ding!

 

 
 

Afwerking en ergonomie

Het meest aantrekkelijke aspect van de AXM 12A is zonder twijfel zijn veelzijdigheid. Straks gaan we het systeem eens uitgebreid op de rooster leggen om te ervaren of de klank en de output die veelzijdigheid bevestigen, maar de behuizing en het algemene ontwerp boezemen ons op dat vlak alleszins alle vertrouwen in. De kast is duidelijk ontworpen om als floormonitor te worden gebruikt, afgeschuind onder de ‘juiste’ hoek. Wanneer we de kast echter goed bekijken, zien we dat er op de voorzijde (wanneer de AXM in floormonitor positie ligt) een pole mount prijkt. De AXM is dus wel degelijk ook gemaakt om op statief te zetten en om als ‘normale’ speaker te fungeren!
Nu moet ik eerlijk toegeven dat het bij de eerste aanblik een beetje een gek gezicht is om een monitorvorm onder deze hoek op statief te zien staan, maar anderzijds went dat wel snel en neemt de kast in die hoedanigheid zeer weinig ruimte in beslag. Het ietwat gekke gezicht valt vooral op aan de zijkanten; de voorzijde oogt als iedere andere speaker. Wel fris en vernieuwend moet ik zeggen… De grille is lichtjes afgerond en beschikt over ronde perforaties, wat goed past bij de huidige Dynacord-look, en wat zorgt voor een hedendaagse indruk. Aan de linkerzijde werd een bescheiden uitgefreesde handgreep voorzien; rechts vinden we dezelfde handgreep terug, en is er ook nog voldoende extra grip, vanwege het dieper liggende bedienings- en aansluitingspaneel dat we daar terugvinden. Ondanks het bijzonder lage gewicht is er dus absoluut geen gemis aan houvast.


 

Aansluitingen en bediening

Richten we onze blik even op het aansluitingspaneel en de bediening… Eenvoud en overzicht zijn daar de kernwoorden. De AXM 12A bevat een 3-kanaals mengtafeltje. Input 1 en 2 zijn de mic/line- schakelbare inputs en aanvaarden XLR en jack, terwijl de derde input als ‘aux’ gemarkeerd staat en enkel open staat voor RCA. Iedere input heeft uiteraard een aparte volumeregelaar meegekregen. Als outputs werden een (aan de eerste input gelinkte) ‘thru’ en een algemene ‘mix out’ voorzien. Je kan dus drie verschillende bronnen mixen op een AXM 12A en het eindsignaal via de mix out naar een volgende (AXM) input sturen, of je kan de thru gebruiken om het signaal van de mengtafel direct door te linken naar een volgende monitor/speaker. Anders dan bij de AM12, werd er geen hardware toonregeling voorzien en zijn de eerste twee inputs beide bruikbaar voor mic en/of line. Alle verdere instellingen doe je via de ingebouwde digitale interface, die je bedient met één enkele draairegelaar volgens het ‘klik = enter’-principe. Daarbij kan je mooi volgen wat je doet op het blauw verlichte display. Dat laatste is nogal klein uitgevallen, waardoor de bediening aanvankelijk voor sommige gebruikers wat minder vlot zal verlopen, maar de menustructuur zit wel logisch in elkaar. Oefening baart kunst, dat is altijd en overal van toepassing…
Aan oefening hoef je trouwens geen gebrek te hebben: de AXM 12A is immers rijkelijk uitgerust met allerhande interessante features. Zo bevat hij natuurlijk een volledig uitgewerkte processor, die we naar believen zelf kunnen instellen. Dynacord heeft vijf presets voorzien, zodat iedereen zonder al te veel moeite de gepaste instellingen voor zijn of haar toepassing kan selecteren. Er zijn presets voorhanden voor monitorgebruik, voor fullrange gebruik, voor gebruik als topkast en voor gitaar. Verder zijn er ook enkele user memories ingebouwd. De AXM beschikt over een digitale EQ, een schakelbare fantoomvoeding, een instelbare delay, een regelbare feedback notch filter, een eveneens regelbare lo-cut en een dimbaar LCD schermpje. Het mastervolume kan ook via het menu worden ingesteld. Kortom, een heel compleet pakket waar je praktisch alle kanten mee uit kan! Ook nog belangrijk om mee te geven: de AXM wordt passief gekoeld, waardoor hij ook perfect inzetbaar is op stille locaties.
Misschien wordt het dan stilaan tijd om toch ook eens een minder positief puntje aan te halen? Het was me meteen opgevallen dat de AXM 12A geen output heeft om een extra passieve speaker aan te sluiten op de ingebouwde versterker. De DSP-gestuurde bi-amp module zou een dergelijke schakeling erg moeilijk maken om uit te voeren, maar het is technisch wel haalbaar. Persoonlijk vind ik het een gemis. We gebruiken zoals gezegd zelf heel vaak een actief-passief combi met de AM12/M12, en dat werkt best handig.
Anderzijds moeten we natuurlijk realistisch blijven en een kat een kat noemen, zoals we dat zeggen. De AXM 12A is een prachtig ding met een wel zeer competitieve prijs (die jullie hieronder vast en zeker al hebben zien staan…) Het is dus helemaal geen ramp om gewoon een tweede identiek exemplaar door te lussen in plaats van naar een passieve speaker terug te grijpen. Een doorlusmogelijkheid voor het stroomsnoer zou in die context misschien nog wel handig zijn geweest.


 

  KLANK
 

Kwaliteit, weergave en output

Laten we eens gaan luisteren… Zoals gezegd ben ik vooral benieuwd of de AXM 12A de veelzijdigheid van zijn concept ook klankmatig kan volgen. Doorgaans is het zo dat een monitor quasi geen laag weergeeft, of toch alleszins niet het laag dat we nodig hebben bij fullrange gebruik. Bij de AM12 kan je het laag duidelijk opkrikken met de toonregeling, maar toch blijft het klankbeeld enkel bruikbaar voor monitortoepassingen. Als topkast kan hij misschien in sommige situaties nog wel een oplossing bieden, maar fullrange gebruik moet hij aan zich laten voorbij gaan.
Tijdens de eerste luistertest staat de processor van de AXM 12A ingesteld op ‘monitor 1’. Een perfecte monitorsound! Al krijg ik wel meteen schrik voor de overige instellingen, omdat nu het laag logischerwijze serieus wordt afgevlakt. De stem wordt heerlijk weergegeven, loepzuiver en vol detail. De tweede monitorpreset trekt het hoog-midden een beetje op. Het wordt snel duidelijk dat de AXM heel wat in petto heeft! Hij kan snoeihard het hoog en het midden naar voren brengen, zonder enige vervorming.
Voor het doorlopen van mijn gebruikelijke testmuziek, schakel ik de processor in fullrange mode. Wat een fantastische, mooi uitgewogen klank! Bijzonder warm, heel gedetailleerd en een strak fundament. Dit klinkt echt verrassend mooi. Er is niks dat overheerst, alles is aanwezig zoals je het wenst. Onvoorstelbaar dat zo’n compacte behuizing een dergelijke mooie laagweergave kan neerzetten! Natuurlijk zou een subje voor extra fundament hier de kers op de taart zijn, maar de AXM 12A is zonder twijfel perfect bruikbaar als fullrange speaker.
Wanneer we het volume stevig opkrikken, valt vooral op hoe rustig de versterker zijn vermogen levert. Hij laat geen steekje vallen. Ik moet veel moeite doen om een glimp van de limit LED op te vangen (weliswaar test ik de AXM in een huiskamer). Het middengebied zou je op hoge volumes een tikkeltje agressief kunnen noemen, maar absoluut niet in die mate dat het stoort. Ik ben fan, laat dat duidelijk zijn!

BUDGET
 

Voor een AXM 12A betaal je volgens de officiële prijslijst €1108,36 incl. BTW. Op het eerste gezicht is dat misschien een stevig bedrag voor een 12” coaxiaal geladen kast, maar geloof me vrij: hij is zijn prijs dubbel en dik waard. Als accessoire zijn er ook hoezen beschikbaar, in de vorm van een stevige zak met openingen op de plaats van de handgrepen en met een handig opbergvak met aparte ritssluiting. Een must wanneer je zorg wil dragen voor je materiaal! Voor zo’n dust cover betaal je €73,81 incl. BTW.

 

 

BESLUIT
 

Wanneer ik meegeef dat ik zelf na de test meteen enkele exemplaren van de AXM 12A besteld heb, lijkt een verder besluit misschien een beetje overbodig. Ik vind het een enorm interessant bakje! Dynacord laat zien dat de grens tussen een stagemonitor en een FOH-speaker echt wel erg dun kan zijn. Menig merk experimenteerde reeds met veelzijdige allround systemen. Het concept echt uniek noemen, gaat dus misschien net een stapje te ver. Al kan je het merendeel van die systemen toch steeds duidelijk in een hokje plaatsen. Of het is een fullrange systeem, of het is een monitor. Soms kan je dan inderdaad zo’n monitor ook als fullrange kast gebruiken als je dat echt wil, maar in se blijft het toch een monitor. Omgekeerd geldt net hetzelfde. De AXM 12A scheert echter in de beide segmenten hoge toppen. Klankmatig gezien dan wel, want de vorm doet natuurlijk in de verste verte niet denken aan een fullrange kast. Het is misschien een beetje een gek gezicht om zo’n monitor op een statief te zien staan, maar eens je daar over bent (of wanneer je enkel verder gaat op je gehoor), ervaar je de verrassende veelzijdigheid. Dit is een betaalbaar topproduct waar je veel plezier kan aan beleven!