aanmelden
JB Systems PPA-121
Live Sound & PA 27-08-2014
door:

PORTABLE SPEAKER CABINET

 

Is het jullie ook al opgevallen? De tijd dat er voor het kleine werk werd uitgepakt met uitgebreide en moeilijk te hanteren PA- en DJ-installaties raakt stilaan passé. Enkele jaren geleden maakte het concept ‘mobiele PA’ immers zijn intrede. Meestal wordt er vertrokken vanuit een actieve speaker in het gamma, die dan wordt voorzien van een media player. Sommige fabrikanten bouwen er nog draadloze microfoonontvangers in, of voorzien de kast van een accu. Een all-in-one oplossing dus. De prijs van een dergelijk product varieert uiteraard al naargelang het merk, maar vaak dien je er toch wel heel wat centjes voor neer te tellen. Tijd dus voor JB Systems om op de kar te springen en om aantrekkelijke prijskaartjes te voorzien binnen deze productcategorie…
 


ALGEMEEN

Concept

 

Onlangs werden er twee nieuwe producten in het JB Systems gamma opgenomen, en wel onder de noemer ‘portable PA’ of dus in het beter Nederlands ‘draagbare of mobiele PA’. Dat klinkt alvast interessant! Het neusje van de zalm is de langverwachte PPA-01 (PPA van Portable PA, heb je hem?!). Een actieve speaker met mixer, media player, CD-speler, draadloze microfoons én accu, samengebracht in een uiterst handige en compacte kast met ingebouwd trolleysysteem. Kortom, een totaalplaatje dat de beschrijving ‘all-in-one’ echt wel waardig is! Maar natuurlijk drijven al die leuke features de prijs een beetje naar omhoog. Hoewel de PPA-01 bijzonder interessant geprijsd is hoor, maar ik maak me dan meteen de bedenking dat misschien niet iedereen die draadloze microfoons gaat nodig hebben… Of dat sommige gebruikers altijd een stopcontact bij de hand hebben, waardoor de prijzige accumogelijkheden eigenlijk een beetje overbodig zijn… Een media player in een actieve speaker daarentegen, lijkt me echter wel voor iedereen een nuttige en bruikbare feature. Wel nu, voor die mensen hebben onze vrienden van fabrikant/importeur Beglec de PPA-121 op de markt gebracht! Een soort middenweg tussen een ‘gewone’ actieve speaker en de PPA-01. Een tweeweg ontwerp met 12” woofer en 1,35” compressiedriver, aangestuurd door een 250W RMS versterkermodule en dus voorzien van een media player. Zijn concept kan je intussen misschien niet echt meer uniek noemen, maar de uitwerking is dat wel. We kunnen niet ontkennen dat de concurrentie in deze productcategorie immens is, maar tegelijkertijd moeten we ook toegeven dat er aan dergelijke systemen vaak wel iets schort… Dat is nu misschien lichtjes overdreven, maar er zit alleszins toch een soort ‘gat’ in de markt van de mobiele PA-systemen. Ofwel zit het werkelijk steengoed in mekaar en klinkt het als een klok, maar is het regelrecht onbetaalbaar. Ofwel is de prijs absoluut geen struikelblok, maar vallen de klank, de output en het gebruiksgemak best tegen. Veel mensen wachten al lang op een middenweg. Een handig en gebruiksvriendelijk kastje met een overzichtelijke bediening, dat beter klinkt dan veel van zijn directe concurrenten, dat een voor PA-doeleinden bruikbare output kan neerzetten, maar dat toch heel vriendelijk geprijsd blijft. De PPA-121 is volgens mij een waardige kandidaat om dat gat op te vullen! Gezien de grote concurrentie, moet een fabrikant altijd een bepaalde insteek vinden die een product doet opvallen. Bij JBSystems vinden we die insteek doorgaans niet alleen in de prijs, maar vooral ook in de prijs-kwaliteitverhouding. Gaan we eens een kijkje nemen? Beglec leverde ons de PPA-121, die ik met plezier op de rooster leg!
 

Doelgroep/toepassing

Zoals ik al zei, zie ik de PPA-121 een beetje als een gulden middenweg tussen een actieve speaker zonder al te veel toeters en bellen, en een echte all-in-one zoals de PPA-01. Misschien kunnen we het doelpubliek voor onze testspeaker dan ook ergens ‘in het midden’ definiëren… Mensen die een eenvoudige en betaalbare speaker nodig hebben, zonder meer, gaan de PPA-121 waarschijnlijk links laten liggen omdat ze toch vinden/denken dat hij (voor hen) te veel nutteloze functies bezit. Andere gebruikers, die graag een totaalpakket bezitten en die kicken op een lange lijst met features, zullen eerder neigen naar iets in de aard van de PPA-01. Maar voor alles wat daar tussen ligt, zal de PPA-121 een mooie meerwaarde betekenen. En geloof me, er ligt een enorm draagvlak tussen die twee extremen; een hele uitgebreide doelgroep! Denk bijvoorbeeld ook eens aan scholen, kerken, kleinere zalen, locaties waar diverse multimedia toepassingen worden gebruikt en noem maar op… Het gros van bovengenoemde locaties beschikt nog wel ergens over zo’n oeroude speakercombi met cassettespeler. Of toch alleszins de restanten ervan. Je kent ze wel… Zwaar, weinig vermogen, een zeer slechte verstaanbaarheid, beperkte mogelijkheden, je kan ze niet op statief zetten, etc. Een mobiele PA ‘avant la lettre’, gebouwd volgens de standaarden van toen. Het feit is wel dat je ze overal tegenkwam en tegenkomt. Om toch maar even aan te tonen dat je het draagvlak voor dergelijke systemen niet mag onderschatten. Onze PPA-121 is als het ware de moderne versie van die ‘oude rakkers’, gebouwd volgens de huidige standaarden, rekening houdend met wat de doelgroep wil. Licht, veel vermogen, een goede verstaanbaarheid, hij past op een statief, veel mogelijkheden… En de doelgroep? Die is minstens even groot als vroeger!

 

 


BOUW

JBSystems heeft de PPA-121 in een erg fraai jasje gestoken. Een klassiek design met moderne elementen en rondingen. Sober, niet al te opvallend en toch professioneel ogend. Zijn looks zijn allesbehalve onaantrekkelijk! Ook aan ergonomie is er absoluut geen gebrek. Er werden twee handgrepen voorzien, aan iedere zijde eentje. In deze prijsklasse is dat een luxe! De PPA is compact en het gewicht valt behoorlijk mee. Daardoor kan je hem makkelijk alleen vervoeren en op een statief tillen. Wanneer hij op statief staat, kan je hem met een draaiknop fixeren, zodat hij niet begint rond te draaien of vleugeltjes gaat krijgen…
Het aansluitpaneel en de bediening bieden heel wat functies, maar alles blijft behoorlijk overzichtelijk. Dat is een niet te onderschatten positief punt! Ik denk dat een groot deel potentiële gebruikers van mobiele systemen zich soms laat afschrikken door een te ingewikkelde bediening. Vaak beschikt het product wel over verschillende mogelijkheden, maar wordt het bedieningspaneel volgepropt met knopjes, die soms heel onlogisch werden geplaatst. Gebruikers willen overzicht. Ze willen intuïtief met het systeem kunnen werken. En dat is nu precies het punt waarop de PPA-121 een pluim verdient! Niet al te veel toeters en bellen, maar gewoon een ordelijke en overzichtelijke basis waar je direct mee weg bent. Bovenaan het aansluitpaneel vinden we de blauw verlichte display van de media player terug. De speler accepteert USB sticks en SD-HC kaarten en kan naast mp3-bestanden ook WMA-files afspelen. Er werd tevens een FM-radio met geïntegreerde antenne voorzien. Die radio scant automatisch en programmeert de gevonden frequenties in presets, zodat je steeds heel snel tussen je favoriete zenders kan switchen. Tijdens de test kon ik slechts enkele zenders ontvangen. Overige gevonden kanalen bleken te resulteren in een ruisbui. De ontvangst is natuurlijk sterk afhankelijk van de locatie. Antennes werden in het systeem geïntegreerd, zodat er nergens uitstekende of gevoelige onderdelen in de weg hangen en staan. Netjes!
De kleine drukknopjes van de media speler zijn vierkant en voelen net iets steviger aan dan de gemiddelde drukknop van een vergelijkbaar product. Hier en daar moet je wel eens twee keer klikken voor de speler reageert, maar dat stoort helemaal niet. Er werd trouwens een kleine afstandsbediening meegeleverd, waarmee je de speler kan bedienen. Dat kan handig zijn!
Onder de media player vinden we de aansluitingen terug. Het ingebouwde mini mixertje van onze PPA beschikt over twee gebalanceerde microfooningangen, uitgevoerd op XLR en jack. Daarnaast werd er nog een derde ingang op line niveau voorzien. Deze werd uitgevoerd op XLR (gebalanceerd) en op RCA (niet gebalanceerd). De drie ingangen hebben een aparte volumecontrole. Naast de ingangen werd een volumeregelaar voor de radio/media player voorzien, en vinden we tevens de ‘tone controls’ terug: een 2-bands EQ. Daarnaast fleuren een power en een clip led de boel nog een beetje op. Onder de koelvinnen (want de kast is passief gekoeld, wat ik gezien het gebrek aan ventilatorlawaai een heel positief punt vind!) werd nog een lijn uitgang geplaatst. Let wel: er werd enkel een line out voorzien, je kan dus geen extra passieve speaker aansluiten op de ingebouwde versterkermodule. Meestal vind ik dat jammer, maar als we de lage prijs van onze PPA in acht nemen, is het natuurlijk niet meteen een probleem om een extra actieve in plaats van een passieve speaker aan te sluiten als uitbreiding. Zo heb je meteen nog veel meer mogelijkheden!
Zoals je ziet, is dit een mooi totaalpakket! Een erg bruikbaar bakje! Persoonlijk had ik stiekem toch graag een accu gezien in de PPA-121. Dat zou volgens mij een meerwaarde kunnen betekenen. Tevens zou het ergens wel fijn geweest zijn indien de mogelijkheid bestond om een draadloze microfoonontvanger in de kast in te bouwen. Technisch is dat natuurlijk allemaal perfect haalbaar (kijk bijvoorbeeld maar naar de PPA-01), maar ons prijskaartje zou veel van zijn uitzonderlijke charme verliezen… Laat ons dus vooral tevreden zijn met wat we krijgen, want de PPA-121 is echt wel een topproduct binnen zijn klasse.

 

 


 

 

KLANK
 

Dat een mengtafel wel degelijk op ‘klank’ kan beoordeeld worden, wordt wel eens over het hoofd gezien. Klank is immers een zeer breed begrip. Er is natuurlijk in de eerste plaats de algemene eindklank van het systeem, maar daarnaast is het bij een mengpaneel toch niet oninteressant om te weten in welke mate er ruis wordt ontwikkeld, hoe de ingebouwde effecten precies klinken, of de toonregeling naar behoren werkt, etc. Wellicht zal een aantal mensen vinden dat die aspecten niks met de klank te maken hebben, maar ik catalogeer het alleszins toch onder die noemer.
En ik was behoorlijk (positief) verrast moet ik zeggen! De GIG’s klinken inderdaad heel open en natuurlijk, zoals DAP het zelf omschrijft. De algemene ruis valt enorm goed mee! Eerdere ervaringen met mengpaneeltjes uit deze prijsklasse leerden me dat ik niet te streng mag zijn op vlak van ruis. We mogen natuurlijk onze realiteitszin niet verliezen: een mengpaneel van een paar €100 kan onmogelijk hetzelfde presteren als een exemplaar dat 5 keer zo duur wordt verkocht. Maar goed, tot dusver schrik ik van het lage ruisgehalte van de testexemplaren, mooi!
De effectprocessor zit helemaal in dezelfde trend: weinig extra ruis bij gebruik en praktische effectjes. Je moet wel even zoeken voor een ‘professioneel klinkend’ effect. In principe zou je de bruikbare vocal effects vooraan in het rijtje verwachten, maar bij de GIG’s blijkt dat niet zo te zijn. Eerst komen we een paar effecten tegen die eerder thuis horen op de kermis of die me spontaan doen denken aan de geel-roze plastic ‘galmmicrofoons’ die ieder kind vroeger wel eens in zijn handen heeft gehad, maar als we het rijtje verder aflopen, zitten er toch echt wel interessante effecten in voor de stem, voor gitaar, voor drum, etc. Ik kan niet zeggen dat ze minder goed klinken dan een externe effectenprocessor uit een betaalbare prijsklasse, en dat is toch wel een zeer positieve opmerking! Ook de compressors op de mono ingangskanalen blijken naar behoren te werken. De stem wordt mooi boven de muziek uit getrokken. Het signaal begint wel een beetje ‘benepen’ te klinken. Je hoort vrij vlug dat er een compressor wordt tussengeschakeld, maar uit ervaring weet ik dat je echt een steengoede compressor moet gebruiken om dat effect min of meer te vermijden. Het belangrijkste is dat alle features werken zoals ze horen te werken. Het is trouwens al niet zo vanzelfsprekend dat dergelijke functies worden voorzien in een mengtafel in deze prijsklasse. We mogen dus zeker niet klagen.
Een laatste belangrijk punt dat onder de klank valt, is de toonregeling. En ja hoor, ook die bewijst dat goedkopere schakelingen absoluut geen afbreuk aan de kwaliteit hoeven te doen! Het is jammer dat er slechts een 3-bands EQ beschikbaar is, maar hij doet wel zijn werk, en dat is wat we moeten onthouden. De gainregelaar, die doet iets minder fraai zijn job. Je merkt wel eens vaker bij de iets goedkopere mengpanelen dat de gainpotmeter niet mooi gelijkmatig uitstuurt. Pas na de helft van de draaibeweging van de potmeter, wordt het signaal plots veel harder versterkt, waardoor je geen al te goede controle hebt over de uitsturing. De GIG-83CFX heeft een beetje last van dit verschijnsel. In beperkte mate hoor, ik heb al veel erger geweten. Hoewel de GIG-124CFX bij mijn weten over dezelfde potmeters beschikt, lijkt hij hier minder last van te hebben.

 

BUDGET
 

 

Voor velen het belangrijkste deeltje: de prijs! Voor een PPA-121 betaal je exact €229, BTW inbegrepen. Daar moet ik echt niks meer aan toevoegen, dat is gewoonweg absurd weinig!

 

 

BESLUIT
 

Het is geen nieuws dat Beglec zijn prijzen laag houdt, maar dit tart toch alle verbeelding? Een actieve speaker met media player voor €229? Daarbij komt nog dat de klank en output perfect vergelijkbaar zijn met sommige wat duurdere producten van andere merken. De PPA-121 is verder stevig gebouwd, oogt mooi, is ergonomisch opgebouwd waardoor hij erg handig is in gebruik en, zeker niet te onderschatten: het is een enorm overzichtelijk bakje! Net zoals bij ieder ander product, zijn er misschien wel enkele opmerkingen/minpuntjes, maar in verhouding tot de prijs denk ik dat je die gerust mag vergeten… De PPA-121 zet zonder twijfel een mooi gemiddelde neer. Binnen zijn klasse mag je hem terecht een hoogvlieger noemen. Daarom besluit ik heel clichématig: meer moet dat niet zijn!