aanmelden
EAW Redline
Enclosures & subwoofer
Live Sound & PA 17-05-2016
Eastern Acoustic Works, afgekort EAW. Een klinkende naam binnen de sector, altijd geweest en nu nog steeds. In België de voorbije jaren iets minder aanwezig ‘in het straatbeeld’, doch zeker niet verdwenen. En dat laatste is maar goed ook! EAW is immers een premium merk en staat garant voor kwaliteit en duurzaamheid. We associëren het merk misschien vooral met mega zware hoorngeladen en absoluut onhandelbare systemen voor de meest extreme situaties? Wel ja, EAW was/is inderdaad actief in dat segment. Maar, en ik heb daarin ook veel bijgeleerd de laatste dagen, EAW heeft eigenlijk een bijzonder breed gamma! Een groot aandeel is high power PA en DJ, maar minstens evenwaardig is ook het ‘fixed install’ gedeelte, wat hier ‘commercial sound’ wordt genoemd. In de volksmond: 100V-toestanden (omdat niet iedereen even vertrouwd is met de werking er van). Wij testen vandaag de RL Series (RL van Redline), en bevinden ons daarmee ergens tussen ‘touring’ en ‘install’.
door: Hans & Ludo Lauwens

Algemeen


Concept

Conceptueel gezien is het niet zo moeilijk om de RL Series te ‘begrijpen’. Redline is een volledig actieve serie, met dus de eindtrappen in de speakers ingebouwd, vrij klassiek van opbouw. We vinden binnen de lijn 2 top/full-rangekasten terug, ondersteund door een flinke sub. De RL12 en RL15, de tops, beschikken over dezelfde 2-kanaals klasse D versterkermodule van 1250W (1000W voor de woofer, 250W voor het hoog) en dezelfde compressiedriver (1” exit/1,75” VC) voor het hoog. Het zijn beide tweeweg systemen met respectievelijk een 15” en een 12” woofer voor het laag. De sub werd voorzien van een stevige 18”-er met 4” voice coil, aangedreven door 1000W aan klasse D vermogen. Wij kregen van ieder model twee stuks aangeleverd voor de test.

 

Doelgroep/toepassing

Zoals het bij ons testmateriaal wel vaker het geval is, kunnen we de Redlines gerust als ‘allround’ bestempelen. FOH, monitoring of zelfs in de huiskamer (grote jongens houden van groot speelgoed…). Onze EAW’s staan overal hun mannetje. In eerste instantie zijn het in mijn ogen echte live kasten. Klankmatig kunnen ze weg met zeer diverse muziekgenres, waardoor zowel DJ’s alsook verhuurfirma’s en muzikanten (waarom niet) de kasten nuttig kunnen inzetten. Als we de bouw en uitrusting in acht nemen, begrijpen we waarom EAW de Redlines ook onder ‘install sound’ onderbrengt. In polyvalente zalen of culturele centra waar men geen nood en geen budget heeft voor een full-size line array systeem bijvoorbeeld, maar waar men wel doelt op een degelijke sub-top combinatie als hoofdsysteem van de zaal, zijn de RL’s zonder twijfel kanshebbers die bovenaan het verlanglijstje mogen staan.

 

Bouw


Afwerking, bediening, aansluitingen, ergonomie

Wel, dit gaat nu eens echt een heel beperkt stukje tekst worden… Of toch alleszins op het vlak van de bediening, want een eenvoudiger te bedienen actieve speakerkast zal heel moeilijk te vinden zijn. In dit geval is dat een groot voordeel. Je trekt op deze manier de doelgroep open. Ik weet het, aandachtige lezers weten dat ik soms het tegenovergestelde vertel. Soms vind ik het jammer dat we als gebruiker geen regelmogelijkheden krijgen en beschouw ik dat als een minpunt. Dat laatste geldt echter enkel wanneer ik naar een speaker luister en steeds het gevoel heb dat ik toch nog iets moet veranderen. Het is frustrerend als je dan helemaal niks kan bijregelen. Maar hier is het anders. Ik luister naar de speakers en kan er blijven naar luisteren, het zit gewoon goed, het klinkt zoals het hoort, dus waarom zou EAW daar in godsnaam een overvloed aan potmeters en knopjes willen op voorzien?!
Op het bedieningspaneel van de topkasten staat een draairegelaar voor het volume en een drukknop waarmee we kunnen switchen tussen de voorgeprogrammeerde processorinstellingen. Je kan hier kiezen tussen ‘main’, ‘main + sub’ en ‘monitor’. Signaal breng je binnen op XLR en kan worden doorgegeven via de ‘loop out’ (tevens XLR). Een powerschakelaar werd achterwege gelaten. De speaker aanschakelen doe je door de voedingskabel ‘in te draaien’ (Powercon systeem). Ook een ‘AC loop’ via Powercon werd voorzien. Het bedieningspaneel van de subs ziet er gelijkaardig uit, maar hier schakelt de keuzeknop tussen ‘normal’, ‘cardioid front’ en ‘cardioid back’. Dit moet echt wel een van de makkelijkste subs zijn om een cardioide setup mee te configureren! Je plaatst gewoon de subs omgekeerd op elkaar, selecteert met één druk op de knop per sub de juiste preset en klaar is kees. De bijgeleverde handleiding beschrijft gedetailleerd hoe het precies moet.
Het is de dag van vandaag trouwens bijzonder populair om met cardioide-opstellingen te experimenteren. EAW pakt dat goed aan! Ook het kastontwerp toont dat er is nagedacht over deze functionaliteiten. Het is immers zo dat wanneer je een kast omdraait, alle aanwezige LED’s rechtstreeks op je publiek worden gericht. Esthetisch gezien is dat niet optimaal… De Redlines kregen echter een sterk afgeschuinde achterzijde, waardoor het bedieningspaneel veel minder opvalt. Middels het indrukken van een bepaalde toetsencombinatie kan je zelfs de LED’s dimmen. Het enige nadeel bij deze voordelen, is dat je letterlijk op je buik moet gaan liggen om de onderste sub aan te sluiten. Maar goed, in het leven moet je compromissen maken…
In diezelfde context van het zo onopvallend mogelijk maken van de speaker, heeft EAW een mat zwart logo voorzien op de voorzijde. Dit geeft de reeks een heel strak en professioneel uiterlijk. Verder is de opbouw vrij klassiek. Aan de zijkanten werden, in schril contrast met het onopvallende karakter van de kast, twee rode sierstrips voorzien (Redline…), die toch dat tikkeltje speels karakter tonen. Toen ik de speakers uitpakte was ik aangenaam verrast door deze ‘touch’, maar ik dacht wel meteen ‘oei, dat gaat een grote gebruikersgroep niet kunnen appreciëren’. Gelukkig heeft EAW aan iedereen gedacht, en kan je de rode (magneet)strips simpelweg verwijderen indien je dat wenst (en uiteraard gewoon terug ‘plakken’).
Door de trapeziumvorm vallen de kasten net iets groter uit dan je zou vermoeden, maar het gewicht is voor een echte EAW opvallend laag! De tops, zelfs de 15”-ers, zijn perfect alleen hanteerbaar. Daartoe staat aan iedere zijde een ergonomische handgreep ter beschikking. Het viel ons op dat je de topkast eigenlijk nog makkelijker alleen hanteert dan met twee personen, omdat in dat laatste geval de handgreep een beetje ‘tegenwerkt’. Ook de sub is gezien zijn grootte erg licht. Als je armen lang genoeg zijn, kan je hem ook alleen aan, maar hier zijn een stel helpende handen toch welkom! De sub beschikt over twee handgrepen per zijde. Hij kreeg een statiefadapter ingebouwd voor een tussenpaaltje (zowel schroefflens als insteekflens verkrijgbaar) en de tops zijn uiteraard ook voorzien van een statiefflens. Kortom zijn dit mooie, klassiek vormgegeven kasten met een zekere frisheid! Het enige wat ik mis zijn pootjes en uitsparingen. Het valt op dat de tops eigenlijk geen poten hebben. Er werd wel een geleidingsstrip aangebracht voor wanneer je de box als monitor gebruikt, maar op de onderzijde werden geen poten gemonteerd, en in de bovenzijde werden geen gefreesde uitsparingen voorzien. Dat vind ik persoonlijk een beetje jammer, want ik ben nog steeds een voorstander van het op elkaar plaatsen van de tops (als je er twee per kant zou hebben) voor een interessantere draagkracht en om lobbing te vermijden, maar dat is hier niet mogelijk, omdat de bovenste kast door de trillingen begint te verschuiven. Ook een stel wielen op de subs zou het leven vergemakkelijken… Misschien zijn dat wel de puntjes die aantonen dat het systeem eigenlijk ook thuis is in de fixed install-wereld. Riggingpunten werden voor alle duidelijkheid wél voorzien!
Misschien ook nog even vermelden dat de speakers erg ‘user-friendly’ zijn opgebouwd. Zo kan je desgewenst de hoorn (90° X 60°) draaien (60° X 90°) en kan je middels enkele schroefjes de versterkermodule verplaatsen naar de andere zijde van de box. Dit is vrij uniek en het kan handig zijn voor een spiegelopstelling bij monitorapplicaties.

 

Klank

 

Kwaliteit, weergave en output

Eigenlijk heb ik het hierboven reeds een beetje verklapt. De Redlines klinken zoals het hoort. Dat is misschien wel erg kort door de bocht, maar volgens mij vat het onze bevindingen mooi samen. Er zijn niet zo heel veel speakers die me zowel op lage volumes alsook op hoge volumes kunnen bekoren. De RL’s konden dat zonder problemen! Een pluim voor de ingebouwde processing! Op lage volumes is een heel warm fundament waarneembaar. Je hebt zowaar het gevoel dat de sub echt aan het ‘kicken’ is, terwijl er amper signaal wordt ingestuurd. De tops hebben op dat punt net iets meer uitsturing nodig dan de sub om ook in het hoog verstaanbaar present te zijn. Wanneer we dan het volume opdrijven, merken we dat er vermogen in overvloed is, zonder dat het geheel schreeuwerig of agressief gaat klinken. We hebben uiteraard de tops ook apart beluisterd, zonder de sub, en enkele combinaties uitgeprobeerd. We doen het niet steeds met ons testmateriaal, maar we hebben de EAW’s zelfs ‘on the road’ voor een projectje meegenomen omdat de situatie zich daar mooi toe leende. We werken zelf met topmateriaal, en het on site gebruiken van testmateriaal is eigenlijk al een teken dat we dit 100% zien zitten. Daarbij is onze conclusie bevestigd: het klinkt zoals het hoort! De RL15 hebben we full-range ingezet voor hoofdzakelijk spraak en versterking van akoestische instrumenten. De verstaanbaarheid was perfect, gedetailleerd, helder en toch warm. De kasten hebben wel wat uitsturing nodig om tot achteraan in de zaal te reiken, wat uiteraard logisch is voor een point source. Bepaalde passages waren vrij luid (spraak). Een limit-indicatie hebben we geen enkele keer in werking zien treden. De sub-top combi, met de 12”-ers en de 15”-ers afgewisseld als top, hebben we thuis en in ons magazijn beluisterd. De subs klinken heerlijk. Ze gaan verrassend diep en behouden daarbij een heel mooi volume. Uiteindelijk staat er ‘maar’ één 18”-er per kant, en toch is zo’n setje capabel om voor een voelbaar buikgevoel te zorgen. Met de juiste cardioide opstelling bekwamen we vooraan heel veel druk, terwijl de nutteloze energieverspilling achteraan mooi werd gecanceld. De 12” toppen in full-range mode geven, enigszins logisch, echt opvallend minder laag dan de 15” varianten. Ideaal voor spraak, of op een iets meer bescheiden volume met een goeie eq in de hand, of uiteraard in combinatie met de sub. Onze bevindingen kort samengevat? We hadden er bij de eerste thuistest meteen het volste vertrouwen in, en tijdens de praktijktest werd dit vertrouwen meer dan bevestigd.

 

Budget


De prijs? Voor een RL12 betaal je in normale omstandigheden een goede € 3150,-. Een RL15 kost € 3440,-, terwijl de sub van eigenaar wisselt voor € 4304,-. Mijn eerste gedachte? Ik geef het eerlijk toe, ik vond de bedragen aanvankelijk nogal aan de hoge kant. Zeker omdat het systeem zich eigenlijk eerder een instapserie noemt… Toen ik op de website van de importeur de tijdelijke introductieprijzen van de RL’s zag, was ik al wat meer gerustgesteld. Hoewel introductieprijzen logischerwijze niet al te lang van toepassing zijn… Bij nader inzicht en rekening houdend met alle factoren, denk ik dat de vraagprijs van de speakers wel heel correct is! Wie met een beperkt budget voor een aankoop staat, zal dus waarschijnlijk de neiging hebben om aan EAW voorbij te gaan, maar toch zouden we ook aan die mensen aanraden om eens te gaan luisteren. Een wat duurdere investering in materiaal waarmee je hoogstwaarschijnlijk ettelijke jaren probleemloos in alle omstandigheden een goede klank kan neerzetten, blijkt achteraf beschouwd vaak een goedkopere oplossing te zijn dan het voortdurend zoeken naar een PA-systeem waarmee je een beter resultaat kan halen dan met wat je low-budget had gekocht.

 

Besluit


In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister. Kort en vooral vrij vertaald wil dat zeggen dat je geen toeters en bellen nodig hebt om kwaliteit te garanderen. Het is net de eenvoud van de Redlines die de kasten een zeer professioneel imago geeft. Werkelijk iedereen (er zijn uiteraard uitzonderingen, ja…) kan de RL’s bedienen en hoeft zich geen zorgen te maken over mogelijke fouten. Eens je signaal op een degelijke manier wordt uitgestuurd en de speakers bereikt, valt al de rest vanzelf in de juiste plooi. Het bijhorende prijskaartje zal voor velen even slikken worden, maar staat volgens mij perfect in verhouding tot de kwaliteit en garandeert ook een erg duurzaam karakter. Misschien zijn er paar kleine puntjes voor verbetering vatbaar, maar sta me toe om even te stellen dat er geen enkel product bestaat waarop er geen enkele kritiek kan worden gegeven. Redline is geslaagd! En dan nog te weten dat de kasten zich eigenlijk meer vooraan in de EAW-prijslijst bevinden dan wel achteraan. Puike prestatie! Prachtig materiaal.

 

 

Pro

Klank

Gedrag op laag en op hoog volume

Processing

Professioneel karakter zonder overbodige toeters en bellen

 

Contra

Niet van de goedkoopste (wel verantwoord)

Geen pootjes/uitsparingen