aanmelden
JBL Eon One
all-in-one-PA
Live Sound & PA 01-08-2016
Een gerespecteerd merk én de claim dat voorliggend te testen product de eerste échte all-in-one-PA op de markt is. We zijn reuze benieuwd de JBL Eon One onder de loep te nemen.
door: Hans Lauwens

We zijn weer eens verheugd! Waarom? Omdat we een JBL over de vloer krijgen, tiens! JBL… Het blijft toch een ‘ronkende’ naam hoor. Een merk dat niet enkel heel wat jaartjes op de teller heeft staan, maar dat ook quasi door iedereen aan kwaliteit wordt gelinkt, en bijgevolg ook dikwijls als referentie wordt gebruikt. Het is ook een van de grootste ‘warme speakerbakkers’ wereldwijd. Heel wat klankkasten werden ontworpen naar de parameters van JBL-drivers. Zelfbouwers die graag in de topklasse willen meespelen (en er de nodige centjes voor hebben), grijpen – en grepen – heel vaak naar JBL. Wereldwijd gerespecteerd, door de jaren een mooie constante om trots op te zijn. Dat is waarom we verheugd zijn! Anderzijds schept zo’n lofzang wel erg hoge verwachtingen en is het voor JBL allicht bang afwachten of een nieuw product al dan niet zal scoren. Zeker wanneer de Amerikanen voor hen nieuw terrein verkennen…

 

ALGEMEEN

Concept

Het concept van de Eon One is eigenlijk helemaal niet nieuw, integendeel zelfs! Zowat ieder zichzelf respecterend merk heeft de dag van vandaag wel ergens een luidsprekersysteem in het gamma dat bestaat uit een slanke zuil op een iets breder uitgevallen sub, waar bovendien al de systeemelektronica in verwerkt zit. Voortbouwend op de principes – en dan vooral de voordelen – van de line array technologie, experimenteren enkele merken al jaren met dit soort producten. In de beginjaren was het enorm vooruitstrevend en speciaal; tegenwoordig kijkt waarschijnlijk niemand er nog van op. Terwijl de verschillen met een conventioneel systeem toch wel erg uitgesproken zijn.
De belangrijkste kenmerken van een dergelijk ontwerp zijn de zeer gedetailleerde en directe klank, de interessante horizontale spreiding van de kleine drivertjes, gekoppeld aan de verticale bundeling van het zuiltje en de daaruit volgende draagkracht, en natuurlijk ook de compactheid en dus bijgevolg het gebruiksgemak. Omdat de subwoofer in zo’n opstelling meestal de gehele systeemelektronica bevat (versterkers voor sub en top, mengpaneel, processing etc.), klasseren de fabrikanten de systemen niet geheel onterecht onder de noemer ‘all-in-one’. JBL claimt echter dat de Eon One de eerste échte all-in-one-PA op de markt is. Ergens een begrijpelijke stelling, want de Eon One draag je letterlijk in één hand naar binnen, zonder dat je nog een keer extra naar de wagen moet om topkasten en statieven op te pikken (wat bij veel vergelijkbare systemen wél het geval is). Anderzijds kennen we – sorry JBL – nog wel een paar andere échte all-in-one systemen, maar inderdaad, zo dik zijn ze zeker niet gezaaid. En de Eon One, dat is echt wel een bijzonder handig ding!
De subwoofer vormt het hart van de set. Hij is voorzien van een krachtige front loaded 10” woofer in bass-reflex opstelling, een 6-kanaals mixertje met reverb, de systeemprocessing en 2 klasse D versterkerkanalen. 250W is voorzien om de 10” woofer accuraat in beweging te brengen; 130W gaat naar de topmodule. Deze laatste bevat 6 drivertjes van 2”. De topmodule inclusief de 2 ‘afstandshouders’ – deze hebben dezelfde afmetingen als de topmodule, maar dan gesloten en uiteraard zonder drivers – kunnen netjes achteraan in de sub worden opgeborgen. De weegschaal klokt voor het geheel af op een luttele 18,5kg!

 

Doelgroep/toepassing

De Eon One is niet bedoeld om grote zalen en concertweides plat te spelen, maar is eerder geconcipieerd om sfeer te brengen in een gezellige muzikale setup. Als je de productwebsite van de Eon bekijkt, zie je bovenaan het beeld van een duo – gitaar en zang – waarvan de leden naast de Eon zitten en duidelijk genietend aan het performen zijn. Dat is meteen ook de doelgroep die ik me voorstelde. Een dj die van deze set gebruik mag maken, mag heel blij zijn, maar persoonlijk zie ik de Eon eerder zijn strepen verdienen in het muzikantenmilieu. Of gewoon op locaties waar je snel, efficiënt en eenvoudig een goede klank wil neerzetten (dat laatste hopen we alleszins). Vanwege de goede draagkracht en de heldere stemweergave zijn compacte array-systemen ook goed geschikt voor multimedia- en vergadertoepassingen. En voor algemeen vocaal werk. Ach ja, zo’n handig setje kan je eigenlijk wel voor alles gebruiken…

 

BOUW

Afwerking, bediening, aansluitingen, ergonomie

De bouw en het ‘concept’ van dit setje komt wel enigszins origineel en verrassend over: bovenaan op de subwoofer zit een stevig handvat waarmee je de set binnendraagt, maar bij nader inzien blijkt dat een opklapbaar luikje te zijn, waaronder de afstandshouders en het topzuiltje weggeborgen zitten. Het ingebouwde mengpaneeltje is schuin aflopend, zodat je onder het deurtje nog wat ruimte over hebt om een kabeltje en dergelijke op te bergen. Het klopt dus rigoureus: je draagt echt je hele set in één keer, met één hand. Daar maakt JBL dan toch wel het verschil. De Eon is niet alleen handig om te dragen, maar kan even efficiënt worden vervoerd: het bakje past echt in om het even welke auto! Het handvat-deurtje voelt solide aan en sluit met grendelhaken (die je met een knop kunt wegduwen om het deurtje te openen) van stevig metaal. We vonden het wel een beetje eigenaardig dat die metalen haken in een kunststof opening vastgrijpen. Misschien is het voor de gebruiker wel een goede gewoonte voor de betrouwbaarheid op lange termijn, om het luikje niet met een smak ‘dicht te gooien’ maar om het te sluiten door de grendelhaken met de knop even uit de weg te schuiven. Zowel de afstandshouders als het topzuiltje zijn heel lichte constructies, die net niet té plastiekerig aanvoelen en die uiteraard wel erg licht en handig zijn, waardoor het hele setje nog zeer goed draagbaar blijft door één persoon.
Het ingebouwde mengpaneeltje heeft zes kanalen. Het opvallendste zijn de twee hoofdkanalen, die met een drukknop omschakelbaar (mic/line) zijn, met combi jack/XLR connectoren. Op deze beide kanalen treffen we een volumeknop aan, een bassregelaar en een trebleregelaar, en ook een heuse reverb! Dat is wel handig.
Verder is er één kanaal met bluetooth ontvangst en mini-jack aansluiting, en een kanaal waar je de keuze hebt om binnen te komen via dubbel jack of dubbel cinch. Hier treffen we alleen een volumeregelaar aan, geen aparte toonregeling. Verder maakt een monitoruitgang op cinch het geheel compleet, en uiteraard zit er ook een mastervolumeknop aan. Het volume van de subwoofer is echter niet apart regelbaar ten opzichte van het totaalvolume. De bediening stelt waarschijnlijk enkel problemen bij marsmannetjes: wie ook maar iets van geluidsapparatuur af weet, is in no-time vertrouwd met het systeem. Dat vinden we een belangrijk punt voor een flink deel van het gebruikerssegment waar het setje op mikt. Makkelijk, snel opgesteld, overzichtelijk, de bluetooth is snel gekoppeld… Wat willen we nog meer? Bovendien kan men als gebruiker kiezen of men het topzuiltje direct op de sub klikt, of dat men een of twee afstandshouders er tussen monteert. Er zijn dus drie luisterposities realiseerbaar! Zodoende kan je je topzuiltje steeds op de beste hoogte laten stralen, of je nu op de begane grond staat, of op een podium.

 

KLANK

Kwaliteit en weergave

Om de klankkwaliteit te beoordelen, hebben we een paar tracks afgespeeld via onze gebruikelijke bronnen, en we hebben ook met een door de importeur meegeleverde nieuwe D7 microfoon van AKG geëxperimenteerd. Uiteindelijk heb ik er ook mijn Tyros 4 even op aangesloten. Globaal gezien denk ik dat we mogen zeggen dat de Eon One ‘herkenbaar’ klinkt. Herkenbaar in die zin dat de klank van een compact array systeem de dag van vandaag meer en meer vertrouwd in de oren klinkt. Het klankbeeld is enerzijds opgebouwd uit zeer gedetailleerde en kristalheldere hoge tonen, en anderzijds – merk- en conceptafhankelijk – uit een subwoofer die een stevig fundament legt. Vaak horen we een soort ‘gat’ in het middengebied, dat we soms wel wat kunnen compenseren met de equalizing, maar dat toch meestal het visuele aspect volgt. We ‘zien’ immers ook een ferme opening tussen enerzijds de ruime subwoofer en anderzijds de veelal minuscule drivertjes in de topmodule. We zijn die klank echter helemaal gewoon geworden, en gaan hem zelfs meer en meer als een referentie beschouwen. De Eon is helemaal mee met die visie! Een erg herkenbare JBL-sound trouwens! De gebruikte drivertjes zijn zo klein dat je haast niet kan geloven dat het hoog en het hoog-mid zo performant en glashelder worden weergegeven. En toch… Ook de opstelling van de drivertjes onderling speelt daar een grote rol in. Je moet immers veel minder luid en ‘snijdend’ spelen om overal in de luisterruimte een duidelijk en consistent hoog te krijgen. Het is precies dat wat we bij de Eon meteen als ‘aangenaam’ ervoeren. De spreiding is trouwens echt opvallend. Of je nu naast, voor of zelfs quasi achter de speaker gaat zitten, de verstaanbaarheid en het detail zijn echt overal gelijk. Ik vind het persoonlijk wel belangrijk dat je het publiek op een rustige manier kan bereiken in plaats van dat je de luisteraars die in de enge openingshoek van je (hoorn)speakers zitten doof speelt, terwijl de mensen er naast moeite moeten doen om te verstaan wat er gaande is. Misschien stel ik het wat extreem voor, maar de belangrijkste conclusie is toch dat de Eon goed scoort op dat vlak! En lang niet alleen op dat vlak hoor… Ik vond het ook verrassend hoe de sub presteerde in combinatie met de topmodule. Aanvankelijk had ik wat schrik omdat het volume niet apart regelbaar is, maar JBL laat hier duidelijk zien dat ze ervaring hebben. Ze weten hoe het moet klinken. Als je power vraagt, krijg je die. De sub blijft voor een mooi fundament zorgen, met een heel fijn ‘kickje’. Ga je stiller, dan vangt de processing dat goed op en komt er als het ware een soort ‘loudness’ opdraven. Veel concurrenten durven op dat punt wel eens de mist in gaan. JBL zorgt er voor dat er ook op lage volumes een goede balans behouden blijft. Ook stemgeluiden worden met voldoende ‘body’ weergegeven. De AKG D7 is trouwens een steengoede zangmicrofoon die heel mooi presteert in combinatie met de Eon. Het meest overtuigd was ik zelf wanneer ik de Tyros zijn gangen liet gaan. Het ‘live-gevoel’ is erg aanwezig bij de Eon One. Strak en helder. Af en toe eens wat minder mid – laag-mid, maar daar gaat niemand van wakker liggen… De output is best oké. Volgens de specs haalt het systeem een 118dB (peak). Als je de volumeregelaars ver open draait, komt er een tikkeltje agressie om de hoek loeren, hoewel de limiters efficiënt en zacht ingrijpen. De set is goed beveiligd en kan een tikkeltje meer bieden wanneer het echt nodig is. Vervorming is bij JBL uit den boze: de zuiverheid die we op lage volumes ervaren, blijft ook bij uitsturing tegen de limieten aan aanwezig.

 

BUDGET

JBL duur? Wel, dat valt bijzonder goed mee eigenlijk! Kwaliteit draagt natuurlijk altijd zijn prijs, maar het Amerikaans-Chinees huwelijk van deze Eon heeft toch bijgedragen tot een erg aantrekkelijke vraagprijs. Een officiële prijs werd ons niet meegegeven, maar een snelle blik in enkele gekende webshops, laat zien dat je een setje in huis haalt voor ongeveer 1000 Euro. Verrassend laag geprijsd dus!

 

BESLUIT

Goed. Tof. Professioneel. Handig. Af. Hoeven we daar nog iets aan toe te voegen? Ach ja, misschien stralen de topmodule en de afstandshouders niet voor iedereen de nodige duurzaamheid uit en misschien verwachten sommige mensen dat het dak van het huis moet worden gespeeld, maar ik vind dat JBL dit goed heeft aangepakt. Begin maar eens te zoeken naar een vergelijkbare set die handig is, die écht all-in-one is, die bovendien goed klinkt én die betaalbaar blijft. Succes! We zijn het misschien niet echt gewend om dit over een JBL-product te zeggen, maar voor de prijs moet je de Eon niet laten staan! Rekening houdend met de hoge doorverkoopwaarde van de merknaam is de Eon One zonder enige twijfel een prima investering! Al zie ik niet meteen in waarom je het setje zou doorverkopen… Misschien een klein puntje van kritiek? We vragen ons eigenlijk wel af waarom het zo lang geduurd heeft vooraleer JBL mee op de kar van de array-systeempjes is gesprongen… Misschien was enkel het beste goed genoeg, en heeft de firma haar tijd genomen om hun 70 jaar ervaring om te zetten in een topproduct? Wie weet…

 

PRO

Écht all-in-one

Design

Flexibiliteit

Handig in gebruik

Prijs/kwaliteit

 

CONTRA

Topmodule en afstandshouders komen misschien ietwat plastiekerig over