aanmelden
Motu Stage-B16
Stage box/ audio interface/ digital mixer
Live Sound & PA 17-05-2016
Een stage box met een ruime benaming. Motu noemt haar Stage-B16 een ‘16-input stage box and audio interface with DSP, mixing, Wi-Fi control, and studio-quality analog performance. Het is dus is niet zomaar een stagebox: hij heeft namelijk ook preamps, interne routing, een interne mixer en is als standalone audio interface te gebruiken. Je bedient hem via de browser op je computer, tablet of telefoon.
Motu biedt al een uitgebreide keuze op het gebied van audio-interfaces. De AVB-lijn bestaat uit apparaten die via een netwerk met elkaar kunnen communiceren. Onderdeel van de lijn zijn ad/da-converters, digitale formaten converters, preamps en hoofdtelefoonversterkers, allen aangestuurd door een flexibele mix- en routingsoftware. Onlangs is deze Stage-B16 (€ 1899,-) toegevoegd aan die Motu AVB serie.

door: Klaas Pot

Rondleiding

De Stage-B16 zit in een twee eenheden hoge 19 inch behuizing en beschikt over een interne voeding. Aangezien het hier om een stagebox gaat, zitten alle audio-aansluitingen aan de voorkant. Het geheel oogt robuust en de aansluitingen voelen stevig aan. Het enige opvallende is het ontbreken van het welbekende Motu-display. De kleine Motu-volumeknop voor de hoofdtelefoon is daarentegen in volle glorie aanwezig. Naast de aansluitingen en de volumeknop voor een hoofdtelefoon zijn er een aantal leds met een dubbele functie: ze geven een signaalindicatie voor in- en uitgangen, maar met een druk op de 48V-knop zie je aan de leds op welke ingangen 48V-fantoomspanning staat. Om alle uitgangen in één keer het zwijgen op te kunnen leggen, is er een handige ‘mute all’-knop. Op de achterkant vind je een usb-2-poort, MIDI I/O, de 230V-aansluiting en de aan-uitknop.

 

Connectiviteit

De Stage-B16 is op je computer aan te sluiten via usb en via een ethernet Cat-5-kabel. Hij heeft zestien microfooningangen met op afstand bedienbare preamps, acht analoge lijnuitgangen en vier digitale uitgangen. Via de usb-aansluiting zijn er nog tot 64 kanalen i/o beschikbaar, en via het AVB-netwerk tot maar liefst 128 kanalen i/o. Dat is een indrukwekkend aantal in- en uitgangen, waar je niet snel te weinig aan zult hebben. Een midi interface met in/out sloten ontbreek ook niet.

De Stage-B16 is uitgerust met dezelfde mixer- en routingsoftware die in de hele AVB-lijn terug te vinden is. Alle bovengenoemde aansluitingen plus de i/o’s van de digitale mixer kunnen tegelijk worden gebruikt en worden op een overzichtelijke manier in de routingmatrix gepresenteerd.

Om je enigszins eenvoudig wegwijs te laten worden tussen de vele mogelijkheden, heeft Motu een aantal presets gemaakt die ook meteen de brede inzetbaarheid van de Stage-B16 laten zien: audio interface, standalone mixer, interface + mixer, live recording + monitor mixing, stage box, stage box with monitor mixing, stage box ‘analog snake’.

 

Audiogroepen

Je bedient de Stage-B16 via een web-app en dat werkt in praktisch elke webbrowser op alle os en mobile devices. Hiermee navigeer je tussen de verschillende functies die de Stage-B16 biedt. Zo is er een device voor de setup van je sessie, de routingsectie met de zeer uitgebreide matrix, een uitgebreide mixer, en daarnaast nog een aparte mixer om cue- of monitormixen te maken. De mixer biedt wat je van een volledig mengpaneel mag verwachten: uitgebreide eq en dynamics op elk kanaal, zeven mono/stereo auxiliaries, zes mono/stereo audiogroepen, een reverb en een solo/afluisterbus. Opmerkelijk is de keus voor volumeregelaars in plaats van drukknoppen om signalen naar de masterbus en audiogroepen te routen. Iets wat een extra dimensie aan het mixen met audiogroepen toevoegt.

Naast de gewone mixer is er nog een aparte aux-mixer toegevoegd. Hierbij krijg je alle aux-mixen onder faders; handig om snel en overzichtelijk monitormixen te kunnen maken. Ook is er de mogelijkheid voor muzikanten om hun persoonlijke monitormix aan te passen via hun eigen laptop, tablet of smartphone.

 

Brede inzetbaarheid

In het gebruik is de Stage-B16 makkelijk en overzichtelijk; met name door de presets word je snel wegwijs in de setup en routing. De brede inzetbaarheid, de eenvoudige bediening via je computer of iPad en de robuuste bouw lijken de Stage-B16 tot een behoorlijk ideale oplossing te maken.
De mixer reageert niet in alle gevallen even vloeiend. Volume-aanpassingen verlopen soms een beetje schokkend. Dat kan tijdens het dynamisch mixen van een live-band lastig zijn en is iets waar je mee moet leren werken. Het helpt als je een snel netwerk hebt en een recente iPad is noodzakelijk. Voor minder dynamisch gebruik is de Stage-B16 echter uitstekend. Het is ook fijn dat je de afluistering van de muzikanten bij monitormixen uitgebreid aan kan passen.

 

Conclusie

De Stage-B16 is een goede keuze als je in live-situaties elektronica met een band wilt combineren. Met de routingmatrix kun je de band via de analoge inputs binnenhalen en makkelijk laten integreren met de elektronica die je via usb laat lopen. Vanwege de vele mogelijkheden is het een ideaal apparaat voor de producer die zowel studio- als live-producties doet.

 

 

HET OORDEEL

+ • veel i/o’s

• AVB-netwerk

 

– • vereist een recente iPad