aanmelden
Crafter DSP1
Guitar 15-03-2002
door: Peter De Paepe
Enkele jaren geleden kwam Trace Elliot als eerste met een versterker op de markt specifiek gericht op akoestische gitaren. Al snel hadden andere merken door dat dit type versterker een gat in de markt opvulde en ze brachten eigen versies uit: denk maar aan Fender, Marshall, AER en dergelijke. Crafter kennen we al langer van hun akoestische gitaren met een prima prijs-kwaliteitsverhouding en ja, als je akoestische gitaren bouwt, waarom zou je dan ook geen akoestische gitaarversterker introduceren?

 

BOUW

 

Deze kleine lichtgewicht combo oogt op het eerste zicht prachtig. Hij is gemaakt van lichtbruin gekleurd essenhout, zwaluwstaart verlijmd, spijtig is wel dat het achterpaneel van een iets mindere kwaliteit is, maar daar merkt het publiek niets van. Crafter gebruikt het beste hout voor zijn gitaren en het kastje kan dat ook gebruiken. Het is toch een massieven kast en dat helpt zeker bij de klank. Deze 2-kanalige versterker met zijn goudkleurige frontpaneel heeft 2 ingangen die gemarkeerd zijn als "piezo" en "active". De actieve input is bestemd voor magnetische elementen, de "piezo" voor… piezo pick-ups en voor lage input. Daarnaast zit de gainknop waarna er een 3-delige toonregeling volgt namelijk low, middle en high. In het midden van het bedieningspaneel treffen we de regelknop voor de effectsectie aan. Deze bestaat uit 8 reverbs en 8 delays die voorgeprogrammeerd zijn. Je kan dus geen enkele parameter veranderen zodat je vastzit aan de smaak van de fabrikant. Bij de reverbs kan je kiezen uit verschillende types zoals halls, rooms, plates en spring. Bij de delays heb je maar een type met 8 verschillende delaytijden (van 5 tot 500 msec). Het tweede kanaal heeft een XLR aansluiting gevolgd door de gainknop en een 2-delige toonregeling (enkel high en low). Deze versterker is dan ook bedoeld voor akoestische gitaar én zang. De mastersectie heeft 2 knoppen, een voor het effectlevel en een masterlevel en als laatste schakelaar hebben we de obligatoire powerswitch. Aan de achterzijde treffen we van links naar rechts de zekeringhouder aan, de netsnoer aansluiting, een voltagekeuzeschakelaar (115-230 V ), een koptelefoonaansluiting, een D.I.out (via XLR, wat goed dat men hieraan gedacht heeft!) en als laatste een effectloop.

 

De 30 watt versterker is verder voorzien van 2 x 6,5 inch speakers, haaks geplaatst aan beide zijden en 2 afzonderlijke tweeters. Een licht gebombeerde raster beschermt de speakers en geeft de klank voldoende lucht om te "ademen". En och ja, de regelknoppen op het frontpaneel (behalve de effectknop) zijn van het "chickenknob" type (waar halen ze toch die benamingen hé).

 

PRAKTIJK

 

Het basisgeluid dat deze versterker produceert is vrij goed en het bereik van de 3-delige toonregeling is groot zodat je veel verschillende klankkleuren tot je beschikking hebt. Als je de versterker inschakelt valt meteen op dat hij nogal ruist wat na een tijdje wel behoorlijk hinderlijk wordt . Ook treedt er gekraak op wanneer je een gitaarkabel in de piezo-ingang steekt. Hopelijk is dit enkel het geval bij het door mij geteste exemplaar. Bij het tweede kanaal ontbreekt een mid-regeling wat ik toch wel wat miste. Maar de fabrieksinstelling is toch goed gekozen. Je kan dit kanaal natuurlijk ook voor zang gebruiken zodat je een superkleine P.A. bij de hand hebt. Trouwens, met twee van deze Crafter DSP 1 versterkers kan je echt stereo spelen. Je plugt de gitaar in de versterker, stelt de gewenste galm in en verbindt hem via een XLR snoer via de direct out in de actieve input van de tweede versterker en je voegt nog een beetje delay toe. Wanneer je beide versterkers op gehoorhoogte op een speakerstand plaatst, heb je als het ware een kleine stereo klankversterking met een gespreid geluid.

 

Over de effectsectie ben ik iets minder gelukkig. De reverbs zijn tamelijk goed (in deze prijsklasse natuurlijk ) maar bij de delays zit je vast aan de 8 verschillende delay-tijden en aan het aantal herhalingen dat de fabrikant gekozen heeft en geloof me, het zijn er veel te veel. Gelukkig kan je het met de effectlevelknop nog wat in de perken houden. Al is deze versterker heel simpel van opzet, een handleidinkje is altijd welkom. Al was het maar om te weten waar de actieve ingang voor dient. Wel, hij dient voor het gebruik met externe voorversterkers en klinkt behoorlijk wat zachter dan de "piezo" ingang.

 

Als ik deze versterker vergelijk met andere modellen in een niet zo veel hogere prijsklasse dan zou een toevoeging van een cinch-aansluiting (bijvoorbeeld voor je cd speler of drumcomputer) een welkome aanvulling zijn . Ook het ontbreken van een notch-filter (antifeedback onderdrukker) en een faseschakelaar ervoer ik wel als een gemis.Voor de rest functioneerde alles naar behoren en voor zijn 30 watt gaat hij behoorlijk hard.

 

BUDGET

 

Tegenwoordig kan je heel wat kopen op het gebied van akoestische gitaarversterkers. Maar als je de prijs in beschouwing neemt, dan doe je hier natuurlijk wel een goede koop! Crafter heeft ondertussen ook een prima reputatie opgebouwd en dit model draagt bij tot Crafter's haast spreekwoordelijke goede prijs-kwaliteitverhouding.

 

BESLUIT

 

Voor deze prijsklasse haal je een klein, licht en praktisch ding in huis. De basisklank is okay en voor een 30 watt geeft deze versterker veel power. De minpunten zijn de krakende piezo-ingang, de vrij hoge basisruis en de beperkte inzetbaarheid van de effecten.

 

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • basisklank
  • gewicht
  • prijs
  • beperkte effectensectie
  • ontbreken van handleiding
  •  

    SPECIFICATIES

     

    Channel 1
  • Input active: for magnetic pickups
  • Input piezo: for piezo and low input
  • Controls: gain – low – mid – high

     

    Channel 2
  • XLR Input: for microphone
  • Controls: gain – low – high
  • DSP Effects: Reverbs Room 1 (club) – Room 2 (chamber) – Room 3 (garage) - Hall 1 (concert) – Hall 2 (arena) - Plate 1 (bright) – Plate 2 (dark) – Spring reverb
  • Delays: 5-10-20-30-200-300-400-500 msec
  • Send & Return: yes
  • XLR Direct Out: yes
  • Headphone Socket: yes
  • 110/220 Switch: yes
  • Speakers: 2 x 6,5 inch
  • Tweeters: 2
  • Power: 30 Watt
  • Dimensions: 42cm x 35cm x 23cm (HxWxD)
  • Weight: 8,5 kg
  • Importer: Weerts (NL) - www.weerts.org - www.crafterguitars.com
  • Price: 441,00 € (B) - 405,00 € (NL)