aanmelden
Zoom Fire-30
Guitar 01-10-2003
door: Tim Van Roy
De naam Zoom staat ondertussen al 20 jaar lang bekend omwille van z'n effecten. Dit Japanse bedrijf ontwikkelt ook producten voor andere instrumenten en studio's, maar het is ons vooral om de gitaarproducten te doen natuurlijk. Zoom beperkte zich jarenlang tot het effectendomein, waar ze dan ook zowat alles geprobeerd hebben, gaande van volledige rackunits, tot de allerkleinste multi-effecten. Zo had je bijvoorbeeld de Zoom 9002, weliswaar een piepklein doosje dat je op je gitaarriem kon vastmaken, maar dat wel alle toeters en bellen van een muli-effect omvatte. Hiermee was Zoom gelanceerd. Nu beginnen ze ook aan versterkers... Gelukkig geen versterkers om op je riem vast te maken...

Constructie en mogelijkheden

 

Hoewel! Groot is hij niet echt. De Fire-30 is slechts 48,5 cm breed, 41 cm hoog, en 24 cm diep. En net wanneer je dan overweegt dat dit toch wel echt een kleine versterker is, blijkt dat hij ook nog eens een klein broertje heeft, de Fire-15. Beiden zijn digitale ‘modeling' gitaarversterkers, wat wil zeggen dat ze software-matig proberen andere versterkers onder de gitarist z'n vingers te duwen. De Fire-30 levert 36 Watt RMS output bij 5 ohm. Om het geluid ten gehore te brengen, opteerde Zoom voor een 10'' speaker, die mooi centraal gemonteerd staat in de zwarte speakerkast. Rechts onderaan prijkt het sobere, maar gekende Zoom-logo. Alle hoeken van de versterker zijn voorzien van een extra beschermend hoekstuk van hard plastic, zodat je al eens ergens tegenaan kunt stoten zonder brokken te maken. Bovenop de versterker is een handvat voorzien, zodat je deze lichtgewicht (12 kilogram) makkelijk overal mee naartoe kunt nemen. Als we het bakkie dan ook nog even omdraaien zien we dat het een half-open speakerkast is. Aan de achterkant is verder niets te zien dan de aansluiting van de stroomvoorziening. Er staan ook nog een hele hoop Japanse tekens op, maar dat is Chinees voor mij.

Boven de speaker vinden we het controle paneel dat bestaat uit 2 delen : een grijze strip en een zwarte strip. Deze houden de verschillende functies uit elkaar. Op de zwarte strip vindt je qua knoppen enkel drukknoppen terug, en verder nog het 2 karakters grote LCD-scherm, de aansluiting voor een (niet-meegeleverde) footswitch, een recording out (of hoofdtelefoonuitgang) en een input voor cd-speler of minidisc, om makkelijk te kunnen meespelen. Alle drukknoppen op het zwarte gedeelte dienen om bepaalde effecten aan of uit te zetten, opties te kiezen en van preset te wisselen. Op de grijze strip vinden we het bedieningsgedeelte terug van de effecten die door deze drukknoppen worden aan- of uitgezet. Bijna alle functies worden hier bediend door draaiknoppen. Van links naar rechts zien we als eerste de (jack)-input, en daarna het ‘Drive-gedeelte' met een bijhorende ‘Variation'-knop, waarmee je de verschillende versterkermodellen kan kiezen. Daarnaast krijgen we de standaard versterkerknoppen, namelijk gain, bass, middle, treble en level (of volume). Even verder duikt, met slechts éen draaiknop, het modulatie-gedeelte op, met meteen daarachter het ‘Delay/Reverb'- gedeelte. Als laatste hebben we de Power Damp switch, de master-volume en de on/off-schakelaar.

Wat is nu het voordeel van deze verdeling ? Had het niet makkelijker geweest om alles via draaiknoppen te laten lopen, zoals bij sommige andere modellen ? Of om alles op een grote plaat te kwakken en gedaan ermee ? Het grote voordeel van het systeem dat Zoom hier toepast is dat elke effect z'n eigen LED heeft. Als je dus van preset naar preset spring, laten de verschillende LED'jes steeds zien welke effecten aan staan en welke niet. Het enige wat we niet zien is hoe ze allemaal afzonderlijk staan afgesteld. Je hebt echter wel een beter overzicht dan wanneer je alle aan/uitfuncties ook door draaiknoppen zou moeten bedienen. Ook de verdeling tussen de grijze en de zwarte strip maakt het geheel iets overzichtelijker.

En dan nog even de digitale specificaties erdoor jagen en we zijn klaar met de zware materie. De Fire-30 beschikt over 30 (duh !) geheugens : 20 fabriekspresets en 10 userpresets. Zoals bij de meeste Zoom-producten is er ook een tuner aanwezig. Er zijn 11 versterkersimulaties om uit te kiezen, maar met de ‘variation'-knop, die voor een duidelijk (tot in sommige gevallen zelfs extreem) verschil zorgt, kunnen we gerust stellen dat we over 22 fundamenteel verschillende klanken beschikken. Alle sounds worden geleverd in een 31,25 Khz zit het daarmee?

De modellen die bedoeld zijn om clean mee te spelen, zijn zonder meer zeer goed gelukt. Een beetje rammelen met de toonregeling, en we krijgen al enkele zeer mooie, warme klanken. Een kwak hoge frequenties erbij en alles klink lekker snedig om wat te funken. Als finishing touch reik ik naar de versterker om de compressor wat bij te stellen en… ik vind helemaal geen compressor! Klein minpuntje. We zouden de ‘Sustain' switch wel kunnen bekijken als een soort verdoken compressor, die echter niet regelbaar is (aan of uit). Toch heeft de algemene cleane klank op sommige gebieden een gecompresseerd en hard karakter, dat vooral tot uiting komt bij ritmegitaar. Als je bedenkt dat sommige versterkers van deze prijsklasse slechts éen degelijke klank leveren (en dan nog), is het zeer bewonderenswaardig wat Zoom hier klaarspeelt.

Bijna alle klanken zijn zeer bruikbaar, en er is echt een verschil in karakter tussen de verschillende versterkertypes onderling. Zou het met de overstuurde klanken hetzelfde zijn ? De overstuurde klanken hebben last van een zeer typisch probleem bij budgetversterkers : de speaker. Bij vele goedkopere versterkers is de voorversterking niet per se van slechte kwaliteit, maar is het dikwijls een mindere speaker die het potentieel van de bewuste versterker beperkt. En hier is het spijtig genoeg niet anders. Zoom opteerde voor een 10'' speaker, wat ik persoonlijk niet zo'n geslaagde keuze vind, als je ook zware distortionklanken wil produceren. Het kan best zijn dat het natuurlijk een vereiste was om de Fire-30 compact te houden, maar verschillende van de overstuurde modellen hebben last van het beperkte bereik van deze speaker. Er worden iets te veel hoge tonen geaccentueerd, waardoor bij sommige klanken de punch een beetje verloren gaat. Dit probleem steekt vooral de kop op bij de zwaar overstuurde modellen. De crunchy klanken houden hun karakter echter zeer behoorlijk. Een vettige AC/DC sound is hier geen enkel probleem! Wel in gedachten houden dat ik momenteel deze klanken bespreek met de prijs in het achterhoofd. Verwacht hier geen studio-kwaliteit, maar eerder een sterk aanbod van zeer toffe klanken in vergelijking met de prijs.

Hoe zit het met de effecten? In het voorsterkersblok zien we 4 knopjes: Edge (extra hoge frequenties), Bottom (extra lage frequenties), Boost (een dot extra volume en gain), en Sustain (extra lange sustain). Deze doen perfect wat ze zeggen, hoewel de definitie en duidelijkheid van deze effecten vermindert naarmate je naar de ‘heavy' modellen gaat. Het modulatie-blok bezit de meeste standaard effecten (zoals o.a. een chorus, phaser, flanger en tremolo) en ook enkele extremere effecten (slow-attack, pitch shifter, ring modulator) om de hedendaagse textuur-cultuur in muziek te kunnen ondersteunen. Alle modulatie-effecten zijn instelbaar met een waarde van 1 tot 9 of, in normale taal, van subtiel naar extreem. In het alledaagse gebruik vond ik de effecten zeer degelijk klinken, vooral op de cleane sounds. De chorus klinkt lekker breed, en de phaser leende zich perfect tot discoakkoordjes. De slow-attack werkte verrassend goed, met een zeer snelle tracking. Bij de pitch-shifter was het octaaf-gedeelte ook best te pruimen voor het dubbelen van riffs. De ring modulator… tja… deed wat hij doet op alle effectenbakken, namelijk verschrikkelijk bizarre geluiden creeëren. Sommige effecten kunnen ook gecombineerd worden. Dit gebeurt door een hoge waarde in te stellen (van 7 tot 9). In de handleiding wordt uitgelegd welk ‘extra' effect er dan bij het gekozen effect wordt bijgevoegd, en in welke mate. Leuk extraatje!

Als laatste komen we dan aan het delay- en reverbgedeelte. We zien 1 knop om het effect te kiezen en tegelijk de lengte van de delay of reverb in stellen en 1 knop om de mix met het originele geluid te regelen. Als we met de delay beginnen rammelen (Delay of Echo) vinden we al snel een eerste minpuntje : het aantal herhalingen valt niet te regelen ! Deze staan mee vast geprogrammeerd met de duur van de delay. Jammer. Dit valt echter wel enigzins op te vangen door de mix wat langer of korter in te stellen. Met de reverb is het gewoon een draai aan de keuze knop (Room of Hall) en vervolgens de mixing instellen. De reverbs klinken wel redelijk ‘hard', en weinig transparant. Zeker jammer als je probeert om subtiele nuancerigen in de klank te leggen.

BESLUIT

 

Wat hebben we hier nu? Een degelijk gebouwde versterker om mee te beginnen. De waaier aan versterkers en effecten staat in sterk contrast met het prijskaartje, dat 295 Euro bedraagt (incl. BTW !). De meeste digitale versterkerpakketen kosten al snel dubbel zoveel ! Misschien dat sommige mensen 10 users presets wat te weinig vinden om hun repertoire te kunnen dekken. Deze versterker dient mijns inziens echter niet om mee op een podium te kruipen, maar is eerder gericht op de beginnende gitarist, die zich ook wel eens van wat andere klankjes wil kunnen bedienen. En voor deze klasse is deze versterker bijna zo goed als perfect ! De klanken zijn zeer degelijk en nodigen uit tot experimenteren. Voor de meer veeleisende gitarist zal vooral de reverbkwaliteit, en de regelbaarheid van de delay een struikelblok zijn. De simpele bediening zal maar bij weinig mensen voor problemen zorgen. Zijn die er toch, dan is er de sterk geschreven handleiding om je terug op weg te zetten. Als het aankomt op een startpakket voor effecten en versterkers, heeft Zoom hier een stevige troef in handen!

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • Prijs-kwaliteit verhouding!
  • Sterke cleane klanken
  • Verscheidenheid aan effecten
  • Makkelijke bediening
  • Ruisen
  • Speaker te zwak voor sommige klanken
  • Instelbaarheid van de delay


  • QUOTERINGEN

     

    will follow soon...

    FOTOS

     






    SPECIFICATIES

     

  • 15 Watt Amp
  • 8" driver
  • 11 built-in amp models
  • 5 effects modules
  • 17 effects types
  • 10 user programmable patches / 10 Zoom preset patches
  • 3-band EQ
  • Auto-chromatic tuner
  • AUX input
  • Headphone/Recording Output