aanmelden
Melancon Classic Artist
Guitar 15-11-2003
door: Tim Van Roy
De laatste jaren schieten nieuwe gitaarbedrijven als paddestoelen uit de grond. Nieuwe merken, nieuwe ideeën en nieuwe uitvoeringen geven de gitarist van tegenwoordig een ruim aanbod waar iedereen ongetwijfeld z'n keuze in zal vinden, ongeacht het budget. Het interessantste zijn natuurlijk de custom-shops, waar je zelf je droomgitaar kan samenstellen. De gitaar die ik hier voor mijn neus heb liggen is er eentje van zo'n producent, namelijk Melancon. De oprichter van dit (relatief nieuwe) bedrijf was een studiomuzikant die niet tevreden was met de kwaliteit van de instrumenten die door de grote fabrikanten werden geproduceerd. Hij besloot er dus zelf maar iets aan te doen, en bouwde z'n eigen gitaar. Van het ene kwam het andere en voor hij het wist had hij een volledige custom shop onder zich, die druk bezig was met het verwezelijken van de speciale wensen van allerlei gitaristen. Over het algemeen houden zij zich bezig met de traditionele Strat- en Tele-vormen. Zo ook in het geval van deze gitaar, die duidelijk meer dan één ding geleend heeft bij de Fender Stratocaster.

BOUW

 

Het eerste wat opvalt aan deze Melancon is de mooie, dikke flamed maple toplaag die op de alder body is gelijmd. De gitaar is gelakt in een donkergrijze, bijna zwarte doorschijnende lak, waardoor wel een hoop van de karakteristieken van deze top verloren gaan. Aan de bindings aan de rand zien we dan ook dat de flamed maple laag geen uitzonderlijk zwaar figuur heeft. Het zou ook zonde zijn om een uitermate gefigureerd stuk hout in zo'n donkere kleur te lakken. Niettemin is de combinatie van deze kleur en de parelmoeren slagplaat een schot in de roos. De hals zit aan de body bevestigd door middel van vier schroeven onderaan de hiel van de gitaar. Men heeft duidelijk moeite gedaan om deze hiel zo ergonomisch mogelijk te maken. Er is geen bevestigingsplaatje aanwezig, waardoor je hand aanzienlijk meer plaats krijgt in de hogere posities. Het is nog steeds geen set-neck maar er is wel een aanzienlijk verschil ten opzichte van andere standaard fabrieksmodellen. De hals zelf is volledig uit maple vervaardigd. Als we echter eens goed kijken zien we dat de neck uit één stuk bestaat, met daarop een gelijmde maple toets. Dit is wel een uitzonderlijke praktijk. Normaal gezien bestaan maple halzen uit één volledig stuk, neck én toets inbegrepen. Volgens Melancon zorgt dit procédé, met aparte neck en toets, voor een betere stabiliteit. En ik moet zeggen, na enkele sceptische ogenblikken, geef ik toe dat ze gelijk hebben. Ik testte deze gitaar tijdens de maanden juli en augustus, toen de ondertussen al beruchte hittegolf de temperaturen sterk omhoog joeg… maar de hals wou van geen buigen weten. Iets wat van m'n andere instrumenten niet gezegd kon worden! De afwerking van de hals is een beetje vis noch vlees. Normaal opteert men voor een gloss- of een satin-finish. Melancon noemt de afwerking een ‘very fine wood feeling satin finish'. Klinkt in elk geval mooi, en vat ook het best samen hoe de hals aanvoelt. De stemkop heeft duidelijk een en ander geleend uit de Fender-traditie.

En dan de hardware. Aangezien het hier gaat om een testmodel, en niet om een gitaar die gemaakt is naar speciale specificaties, zijn alle onderdelen van de Melancon-stal. Als je een gitaar bestelt, heb je keuze uit een hoop verschillende merken. Meer hierover straks. De locking tuners doen hun job uitstekend en de gitaar houdt z'n toon wonderwel - zelfs met zwaar misbruik van de tremolo, die eveneens van hoge kwaliteit is. Deze tremolo is zeer gevoelig, maar z'n arm mag qua vorm wel iets aangepast worden. Het gaat hier om een kaarsrechte staaf. Als je een ‘duikbom' uitvoert raakt het uiteinde van deze arm de body al zeer snel. Het gaat hier om een actie van slechts enkele centimeters! Bij het aanleveren van de gitaar stond de tremolo wel ‘floating' afgesteld (met mogelijkheid tot stijgende en dalende effecten), waardoor het dalende bereik werd beperkt. Niet iedereen vindt dit even leuk, maar met een draai aan de bevestigingsschroeven van de tremolo is dit euvel snel verholpen. Het achterste compartiment van de gitaar is trouwens ook afgedekt met dezelfde stof als de parelmoeren slagplaat. Ook weer niet echt gebruikelijk, maar het geeft wel een indruk van eenvormigheid. De volume- en toonknoppen zitten stevig op hun plaats, en leveren mijns inziens de ideale weerstand tijdens het bedienen om ze fijn te kunnen gebruiken. De twee single coil-pickups komen uit de Melancon Blues-set, terwijl we dichter bij de brug een stevige humbucker vinden van hetzelfde merk. De frets zijn allemaal netjes verzorgd, maar kunnen misschien nog iets ‘netter' overkomen door een extra polijstbeurt. Niets dat je voelt of hoort tijdens het spelen. De standaard dot-markers zijn precies dat : standaard. Een punt van kritiek is de afwerking van de nut. Op sommige plaatsen is deze wel heel erg precies uitgeslepen, zodat een zwaardere set snaren wel wat vijlwerk zal vereisen. Op andere plaatsen was ze dan weer niet diep genoeg uitgeslepen.

ERGONOMIE

 

Elke gitarist die naam waardig moet toch weten hoe een stratocaster aanvoelt. Zittend is er bij deze Melancon geen enkel verschil t.o.v. z'n familieleden van andere merken. Staand valt wel onmiddellijk op dat deze gitaar een lichtgewicht is. Ik bedien mij in het dagelijkse leven ook van een soortgelijke gitaar (alder body, maple top, maple hals) en die weegt toch wel een pak meer. De uitholling van de slagplaat zit daar ongetwijfeld voor iets tussen, want die heb ik zelf niet op mijn gitaar. Er staat zeer weinig druk op de belaste schouder, zodat je zonder problemen urenlang kan spelen. De hals speelt als boter. Je moet nog maar denken aan welke noot je wil spelen en ze staat er al. De positionering van de knoppen is perfect, en sturen aan op een volledig intuïtieve bediening. Moet ik hier nog iets aan toevoegen ?

SOUNDS

 

Het ‘unplugged' klankbeeld laat zich nogal domineren door de hoge tonen. Dit is normaal bij een gitaar met een alder body. Deze houtsoort resoneert namelijk uitermate goed, en werd om die reden zeer veel gebruikt in die vintage Fender stratocasters die tegenwoordig zoveel geld opbrengen. Akkoordjes klinken zeer open, en aparte melodieën zingen mooi in het rond. Dit klankbeeld wordt doorgetrokken als we de Classic Artist inpluggen. Je krijgt dan natuurlijk wel extra kleuring van de pickups en de versterker. De neck-pickup klinkt zeer vol, en laat een verscheidenheid aan klanken toe, gaande van Nile Rodgers-disco tot SRV-bluesy klanken. De single coils klinken helder en rond als je ze clean gebruikt, maar ze herbergen ook een aantal zeer sterke overstuurde klanken. We hebben hier wel te maken met een Blues-set, wat wil zeggen dat de pickups iets hoger zijn van output dan een standaard set, en ook iets rijker in het middengebied, zonder echt de typische single-coil klank te verliezen. Elke pickup laat het te verwachten karakter duidelijk tot uiting komen, met als finishing touch de humbucker. Van crunchy klanken tot een volledig over-the-top distortionklank, deze pickup levert het allemaal… wat natuurlijk wel mag voor een custom-shop instrument. Onder de tone-knop zit de coil-tap, zodat je ook enkele subtielere bridge-klanken kunt verkrijgen. Ideaal voor al je country-loopjes. De knoppen werken mooi gelijk en elke millimeter die je verder draait klinkt ook door in je uiteindelijke klank. De sustain is lichtjes teleurstellend, wat meteen het enige minpunt is dat ik kan vinden op klankgebied.

EN DAN NOG...

 

Melancon is een custom shop. Wat we hier in handen kregen is ‘gewoon' een testmodel dat laat zien wat ze allemaal in hun mars hebben. Als klant heb je een serieuze lepel in de pap. Op alle gebieden kun je keuzes maken. Wat dacht je hiervan : 8 verschillende modellen, 4 verschillende soorten toplagen, 4 verschillende halscombinaties met 6 rounding opties, 4 verschillende soorten bruggen, keuze uit Joe Barden, Van Zant, Fralin, Rio Grande of Seymour Duncan pickups, én een waaier aan kleuren waaruit gekozen kan worden. Bedenk dan ook dat dit de vaste opties zijn. Vele costum shops staan open voor alle vragen van hun klanten, en zo zijn de opties onbeperkt. De overigens uitstekende website van Melancon, www.melanconguitars.com, is een schat aan informatie voor wie zich interesseert in de effecten van houtsoorten op de klank van een gitaar. Er zijn voorbeelden voor alle verschillende modellen, en de achtergrondmuziek laat duidelijk horen tot wat de gitaren in staat zijn.

BUDGET

 

Melancon geniet nog niet echt een grote naam in onze streken, wat echter wel eens zou kunnen gaan veranderen, als men meer instrumenten van deze kwaliteit op onze markt brengt. Een prijs van 2376,- Euro bruto advies, exclusief BTW is perfect te verantwoorden voor een dergelijke klasse, al zal hij natuurijk niet binnen ieders budget vallen. Maar ik verwacht er dan wel een koffer bij. In Amerika staan de koffers apart als optie geprijsd, wat ik niet vind kunnen bij instrumenten van deze klasse. De Benelux-importeur denkt er blijkbaar net zo over, want zij hebben het initiatief genomen om bij elke gitaar gratis een koffer toe te voegen, perfect op maat gesneden. Zo willen we dat zien, zie.

CONCLUSIE

 

Wat kan er hier nu over gezegd worden. Zonder enige twijfel is dit een pracht van een instrument. Klank, bouw, uitstraling, … alles is van topklasse. Dat mag natuurlijk ook wel voor deze prijs. Het bedrijf maakt wel een aantal eigenzinnige keuzes, zoals de verdeling tussen de maple toets en de maple neck, en de setup van de tremolo. De klankmogelijkheden zijn uitgebreider dan we ze van een stratocaster-adept verwachten, en tegelijk zijn ze van zeer hoge kwaliteit. De ergonomie en het speelcomfort zijn uitzonderlijk groot, en de veelzijdigheid van de gitaar is ook een sterk pluspunt. Dat zijn heel wat kwaliteiten voor één instrument. Blijft er dan niets meer te wensen over ? Een iets beter vormgegeven tremolo-arm graag. Voilà.

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • All-round kwaliteit
  • Speelgemak
  • Klanken!
  • De look
  • Opties bij het bestellen
  • De vorm van de tremolo-arm


  • QUOTERING    [




    SPECIFICATIES

     

    BODY
  • Alder or Swamp Ash with AAAAA Maple Top.
  • Tone Chambers Available.

    NECK
  • Quartersawn Hard Maple with choice of Rosewood or Quartersawn Hard Maple fingerboard.

    HARDWARE
  • Tremelo, Fixed Bridge (Strings through the Body) or Floyd Rose Locking Tremelo. Locking Tuners.

    ELECTRONICS
  • Melancon Custom Wound S/S/H configuration *(Available in Vintage or Blues Wind). *Studio Package available with H/S/H configuration.
  • 5 way selector switch
  • Master Volume
  • Master Tone with Push/Pull for coil tap
  • Graphite RF Shielding in electronics cavity.
  • Hardshell Form Fit Case.