aanmelden
Blueridge BR-160A
Guitar 28-03-2012
door:

ACOUSTIC GUITAR

 

INLEIDING


Slechts heel af en toe kent de markt de lancering van een dermate origineel en sterk product, dat het generaties lang vele constructeurs inspireert om z’n concept over te nemen, en ja, soms zelfs te verbeteren. Bij de electrische gitaren kennen we zo bv. de strat, tele en les paul modellen. Bij de akoestische gitaren blijkt Martin nog steeds een lichtend voorbeeld voor heel wat bouwers. Het instrument dat we u vandaag voorstellen, de Blueridge BR-160A, werd, zo mogen we wel stellen, door Martin geïnspireerd. Fabrikant Saga (al meer dan 30 jaar vanuit San Francisco aktief met de bouw van allerlei op vintage instrumenten geïnspireerde snaarinstrumenten - gitaren, banjo’s, mandolines, resonator-gitaren, enz. - en dit onder verschillende merknamen: Kentucky, Goldstar, Regal, Gitane, Trinity College en Blueridge nvdr) maakt zich sterk een gelijkwaardige klank en bespeelbaarheid te combineren met een veel scherpere prijs! Dat belooft..


ALGEMEEN

CONCEPT
Qua concept bewandelt men dus vertrouwde en beproefde wegen. Men probeert het klankkarakter van vintage gitaren zo dicht mogelijk te benaderen, waarbij er bijzonder veel aandacht gaat naar de kenmerken van de vooroorlogse modellen. Er wordt dan ook gekozen voor een scalloped X-bracing, een typerend kenmerk van gitaren uit deze periode. Hierbij worden de bracings op strategische plaatsen wat uitgedund, wat zorgt voor een betere beweegbaarheid, en daardoor een authentiekere klank, en tevens een uitstekende projectie. De ontwikkeling van het instrument, de constructie van de onderdelen, de keuze en levering van de materialen en de kwaliteitscontrole gebeuren door Saga zelf. Maar om een prijskaartje te kunnen offreren dat werkelijke interesse opwekt, vindt de eigenlijke bouw in China plaats.  

TOEBEHOREN/OPTIES
De Blueridge BR-160A kan optioneel geleverd worden in een prachtige koffer. Deze Golden Gate is volledig met zwart kunstleder bekleed en voorzien van vier stevige kliksloten die je gitaar voor het ergste moeten behoeden. Binnenin is de kist afgewerkt met een donkergroene gewatteerde voering. In het opbergvak vinden we de sleuteltjes waarmee je ze op slot kan doen.  

IMAGO
Het Amerikaanse Saga is al zeer vroeg gaan doen wat nu algemeen aanvaard wordt: je verhuist je productie naar het verre oosten, om je producten voor een zo interessant mogelijke prijs te kunnen verkopen. Desalniettemin deed men nooit enige concessie betreffende, ontwerp, materialen, constructiekwaliteit en controle, die men steeds in eigen beheer behield. Hierdoor kon men zich ontdoen van elke negatieve connotatie, die sommige ‘Aziatische merken” met zich meedragen en winnen deze instrumenten elk jaar aan waardering en kwaliteit. In tijden dat de crisis ons gevoeliger maakt voor onze portefeuille, zullen we des te meer gaan zoeken naar de hoogst mogelijke kwaliteit/prijs verhouding, en net daarin geniet Blueridge van een uitstekende reputatie.  

AFWERKING
Al vanaf de eerste aanblik blijkt alles te kloppen: de mooie top, de “vintage” gekleurde slagplaat, de kleine inlays op de toets... Nergens zijn er sporen te vinden van opgedroogde lak- of lijmresten en alle onderdelen zitten stevig op hun plaats... Een perfecte afwerking.  

GARANTIE
Blueridge biedt een jaar garantie op deze gitaar.


BOUW

KOP/HALS
De kop en de hals zijn vervaardigd uit drie aan elkaar gelijmde stukken mahonie. De hals bestaat uit één volledig stuk dat doorloopt vanaf het uiteinde van de kop tot en met de hiel. Hieraan worden in langsrichting, met een uiterst stevige las de noodzakelijke verdikkingen voor stemkop en hiel vastgelijmd. De stemkop is bovenaan voorzien van het sierlijke Blueridge logo. Het profiel van de hals is een “dikke” C, of ligt zelfs ergens tussen een C- en D-profiel in. De hals is zeer mooi afgewerkt in dezelfde glanslak als de rest van het instrument.  

TOETS

Qua toets opteerde men voor een massieve strook Oost-Indisch palissander (rosewood), die voorzien werd van 20 voortreffelijk afgewerkte frets. Ook voor het inlegwerk heeft men zich duidelijk laten inspireren door de traditionele Martin-gitaren. Saga koos voor de klassieke “snowflake”-inlays: kleinere en minder opzichtige inlays dan we tegenwoordig op vele gitaren terugvinden. Ze bestaan uit klavertjes, ovalen, diamanten en bloemen. Net als het fretwerk is het inlegwerk zeer verzorgd en niet op de minste fout of onzuiverheid te betrappen. De topkam (nut) werd, overigens net als de gewone kam, uit been vervaardigd.  

BODY
Men gebruikt hetzelfde Oost-Indische palissander voor de zij- en achterkanten. Laten we daar even duidelijk bij vermelden dat het gaat om massief palissander. Het achterblad bestaat uit twee delen die in het midden aan elkaar gezet worden met een tussenstrip van zeer fijn houtwerk. De zijkanten, eveneens van massief Oost-Indisch palissander, en de achterkant worden afgezoomd met een ivoorkleurige binding uit kunststof. Deze binding vinden we ook rond het bovenblad terug, en wordt hier eens extra wordt omlijnd met een visgraatpatroon. Mooi. Aan de onderkant van de gitaar vinden we een plastic straphouder. De top van de gitaar is vervaardigd uit sparrenhout (spruce), meer bepaald Adirondack spruce. Het Adirondack gebergte (waar deze houtsoort vandaan komt) ligt in de staat New York (USA) en onderlijnt nogmaals de Amerikaanse roots van deze gitaar. De lange reis naar de fabriek in China deert de schoonheid van de top duidelijk niet. Bijna kaarsrechte nerven lopen over het gehele bovenblad en de ietwat gekleurde lak doet de gitaar volledig “vintage” ogen. Wat de bouw betreft, is men bij Blueridge in elk geval in z’n opzet geslaagd: we kunnen de BR-160A op geen enkele fout betrappen.


HARDWARE

STEMMECHANIEKEN
Ook qua stemmechanieken heeft men voor een vintage karakter geopteerd, door open stemmechanieken te installeren (ook wel Butterbean tuners genoemd). Deze stemmechanieken reageren zonder speling op elke wijziging, met een lichtjes langzamere actie dan wat we van moderne tuners gewend zijn. Voor de meeste gitaristen zal dit echter geen problemen opleveren, ja het helpt zelfs om je gitaar vlot gestemd te krijgen. De bredere actie zorgt er immers voor dat je net iets fijner kan werken dan met standaard mechanieken. Ook de stemstabiliteit is uitstekend: gedurende de vele uren die we met deze gitaar mochten doorbrengen, hoefden we slechts een paar keer lichtjes bij te sturen, vooral rond de B- en G-snaar. Let wel op: deze mechanieken zitten open en kunnen dus na verloop van tijd uitdrogen. Heel af en toe lichtjes smeren kan zeker geen kwaad. Dit minieme onderhoud draagt wat mij betreft wel bij tot het authentiekere vintage-gevoel.  

BRUG
Zoals het een klassiek model betaamt, is ook de brug een zeer sober werkstuk. Wederom uitgevoerd in massief Oost-Indisch palissander en volledig vrij van versieringen of inlegwerk. De kam steekt hoog boven de brug uit.


SPEELCOMFORT

ERGONOMIE
Een dreadnought is een dreadnought: de oervorm van de akoestische gitaar. Deze bodyvorm doet geen compromissen aan de klank en is dan ook niet voorzien van de comfort-kenmerken, die sommigen tegenwoordig graag aan akoestische gitaren toevoegen: geen cutaway, geen smallere heupen, geen kleinere klankkast,… Gelukkig zijn al deze zaken niet essentieel voor het speelcomfort en valt een dreadnought ook perfect te bespelen. Een dreadnought ligt absoluut stevig in de schoot, alleen moet je wel iets beter uitkijken, zodat ze niet plots wegglijdt.

 

 

ACTIE
De actie, zoals die door de distributeur wordt afgeregeld, lijkt afgestemd op wat je normaal gezien zou doen met een dreadnought… Strummen! Je kan lekker stevig doorspelen met een plectrum zonder dat de snaren gaan ratelen of tegen de frets slaan. Er is zeker nog ruimte om de bespeelbaarheid te “vergemakkelijken” (lees: een lagere actie), voor wie dat zou willen, maar dat zal dan wellicht met een verlegging van de speelmogelijkheden gepaard gaan. Vooral fingerpickers zullen de actie graag nog een tikkeltje lager zien, terwijl slidegitaristen ze misschien zelfs nog gaan verhogen! Uitproberen, zoeken en dan een technicus erbij halen! Met deze Blueridge kan het.


KLANKKWALITEIT

KLEUR
We nemen geen tijd om op te warmen en steken meteen van wal met een stevige strumpartij. En ook hier maakt de BR-160A zijn beloftes waar. De volgens vooroorlogse traditie geplaatste X-bracing doet duidelijk zijn werk en de klanken springen metersver uit het instrument. Van een sterke projectie gesproken! Deze projectie wordt ongetwijfeld ook nog eens versterkt door het klankbeeld: stevige middentonen (vooral hoogmidden) en een duidelijke top smelten samen tot een klank die je een straat verder nog zou kunnen horen! En dankzij de minder “bonkende” bastonen laat dit instrument zich perfect integreren in groepsverband, m.a.w. het laat voldoende ruimte in het klankenspectrum voor je mede-groepsleden. Maar zoals steeds: “ieder voordeel heb z’n nadeel.” Misschien zul je voor solo-arrangementen of lagere stemmingen een instrument met een meer overheersend laag verkiezen. Misschien, zeg ik, want ook solo-spel lukt met deze BR-160A best aardig, m.a.w. dit is grotendeels een kwestie van persoonlijke voorkeur. Wat mij betreft zijn het toch vooral de plectrumpartijen waarin deze Blueridge ronduit schittert - deze klinken echt fantastisch. En ook met een slide breng je al snel enkele heerlijk “rootsy” klanken ten gehore. Al bij al kunnen we stellen dat de BR-160A ronduit schittert in alles wat “vintage” en “authentiek” moet klinken: strumpartijen, bluesy stukjes, slidewerk, bluegrass… Helemaal in overeenstemming met z’n constructiestijl, dus. Het is duidelijk: waar deze gitaar voor ontwikkeld werd doet ze absoluut voortreffelijk. Voor de andere zaken klinkt ze nog steeds best goed, maar zijn er zeker alternatieven te overwegen.  

RESPONS
Niettegenstaande z’n “vlotte” actie moet je nog steeds elke noot “maken”, maar je krijgt meteen ook alle hiermee gepaard gaande nuanceringsmogelijkheden ter jouwer beschikking. De respons is dus exact zoals je van dit soort instrument mag verwachten.


BUDGET

Met zoveel lof valt het ook te verwachten dat de prijs van de Blueridge BR-160A iets hoger ligt dan deze van het gemiddelde beginnersinstrument. Je kan je deze akoestische teletijdmachine aanschaffen voor €1049, BTW inclusief. De prachtige koffer kan je erbij kopen voor €125.


CONCLUSIE

Het gebeurt maar heel zelden dat een merk me van bij de eerste kennismaking zo goed weet te overtuigen als Blueridge doet met deze BR-160A. In deze prijsklasse is dit een ijzersterk aanbod. Om een nog betere gitaar te vinden zul je echt wel flink wat meer geld op de toonbank moeten leggen. De constructie is voortreffelijk en de gebruikte houtsoorten zijn ronduit uitzonderlijk te noemen. Zoek maar eens een gitaar van rond de € 1000 met een massieve Adirondack top. De bespeelbaarheid is prima en de klanken uitstekend, vooral voor wie op zoek is naar die echte “vintage” sound!