aanmelden
Ibanez S920E-BK Premium
Guitar 22-08-2012
door:

ELECTRIC GUITAR

 

Eén van de recentere toevoegingen aan de al indrukwekkende catalogus van Ibanez is de Premium serie. Deze zijn ontworpen met de hardwerkende muzikant in gedachten. Het model dat vandaag op de testbank ligt is de S920E Premium. Wie de modellen bij Ibanez een beetje kent, weet dat de S-serie een bijzonder slank en ergonomisch model is met zachte contourlijnen. De S920E is zwart en huisvest twee EMG pickups. Hiermee laat ze niets aan de verbeelding over: dit is een metal weapon pur sang.

 

 

CONCEPT

Bij elke Ibanez Premium ontvang je een stevige rechthoekige softcase met daarin een zeer verzorgde handleiding. Een soort “swiss army knife” voor gitaristen met de meest noodzakelijke sleutels en schroevendraaiers om zelf je gitaar te onderhouden en af te stellen. De S920E is een S-model met twee EMG pickups, een EMG-85 bij de brug en een EMG-60 bij de hals. Verder zien we bij de bijzonderheden ook een ZR2 tremolo met ZPS3. Een locking tremolo dus, maar dan met een handige veer die de tremolo steeds naar zijn nulpositie terugbrengt. Vandaar ZPS, wat staat voor Zero Point System.

 


BOUW

De body van zowat iedere S-serie is uit een blok massieve mahonie gemaakt, en dat is voor deze S920E premium niet anders. Van het mooie hout zie je niet veel door de dikke zwarte laklaag, maar het draagt ongetwijfeld bij tot de lange sustain en de volle, niet al te heldere klank van de gitaar. De hals is een 5-piece wizard maple walnut met KTS Titanium versterking. In het Nederlands is dat zoiets als een hals uit vijf delen (in de lengte weliswaar) van esdoorn en notelaar, met een KTS Titanium versterking. We hebben een rosewood (palissander) toets met jumbo frets. De breedte van de toets is 43mm ter hoogte van de topkam. Uiteraard is er ook een trussrod voorzien die afstelbaar is via een uitsparing in de headstock, die afgedicht is met een makkelijk te verwijderen plastic dekseltje.

 


HANDLEIDING

De handleiding telt een zestal pagina’s met de benaming van de onderdelen, instructies voor het regelen van de actie, het kuisen en onderhouden van het instrument en tot slot het vervangen van de snaren. Zo hoort het en daarvoor verdient Ibanez nu al een pluim. Het imago van Ibanez is reeds lang gevormd, kijk maar eens naar de indrukwekkende lijst van artiesten die met Ibanez spelen... er lijkt geen einde aan te komen. Ibanez is bij uitstek een merk dat voornamelijk bekend is bij rock, hardrock en metal gitaristen en dat kwaliteit hoog in het vaandel draagt.

ELEKTRONICA

EMG 85 en 60, dat is een veel voorkomende combinatie. In plaats van een 60 zie je ook vaak een EMG 81. Het voordeel bij een EMG60 is dat hij toch wat beter presteert voor cleane klanken. Verwacht nu niet de sprankelende Fender stratklankjes, maar je mag toch rekenen op een iets beleefdere sound dan wat je van een EMG 81 gewoon bent. Deze laatste krijg je gewoon bijna niet clean. De EMG 85 zit in de brugpositie en is dan weer de klassieker der klassiekers, althans wat actieve en agressieve pickups betreft. Hij is reeds in productie sinds 1979!!! Met namen als Kerry King of Zakk Wylde hoef ik waarschijnlijk geen extra tekeningetje te maken. Qua controls werd alles eenvoudig gehouden. De pickups schakel je met een switch in drie posities: neck pickup, bridge pickup of allebei (middelste positie). Verder vinden we enkel een volumeknop, geen toonregelaar. Ik heb die laatste ook niet echt gemist, althans niet voor de meeste metalgenres waar deze gitaar voor bestemd is.

 

KLANK

Er wordt wel eens gezegd dat iedere gitaar met EMG pickups identiek klinkt. Daar is wel iets van aan aangezien die pickups hun stempel nogal drukken op de sound. Maar ik kan toch moeilijk geloven dat er geen verschil zou zijn tussen twee compleet verschillende gitaren. De EMG 60 klinkt strak aan de hals, nog redelijk rond voor cleane sounds en niet al te overstuurd, maar wel lichtjes gecompressed. Voor solo lijntjes klinkt hij echt vet en warm en ook voor crunch sounds kan hij meer dan zijn mannetje staan. De klassieker, de EMG 85 is dan weer ideaal voor het zwaartste scheurwerk: beukende ritme sounds, snerpende pinched harmonics, zeer accurate lead lijntjes. Het is duidelijk, voor hardrock en metal is een gitaar met EMG’s bijna een must. Enkel voor cleane klanken schiet deze combinatie toch wat tekort, al komt de EMG 60 al aardig in de buurt.  

 

BUDGET

Voor €1177 is de S920E Premium van jou. Hiervoor krijg je niet alleen een perfecte gitaar, maar ook nog eens een zeer degelijke softcase, een handleiding en een verzorgd stukje gereedschap erbij. Hierbij durf ik echt te zeggen dat de prijs helemaal verantwoord is, ja, goedkoop zelfs.

 

CONCLUSIE

De Ibanez S920E Premium is op alle vlakken uitnodigend met z’n aantrekkelijke softcase, de stoere zwarte look, de rechttoe rechtaan controls, de supernauwkeurige tremolo met zero point system, de EMG pickups en de aangename hals. Die kleine afstelling zie ik niet als een mankement, maar eerder als iets wat je in feite op iedere gitaar moet doen wanneer je ze in je bezit krijgt. Je moet natuurlijk wel houden van de EMG sound. Deze pickups zijn niet echt veelzijdig, maar wat ze doen (metal), doen ze uitstekend.