aanmelden
Recording King RK-G25-BR
Guitar 27-03-2014
door:

6-STRING BANJO

 

Met de eerste hogere temperaturen achter ons lijken de mensen van Recording King meteen in “redneck”-modus te gaan, want ze stuurden ons een Recording King banjo op. Het is niet meteen ons vakgebied, en allesbehalve een alledaags instrument voor ons tijdschrift, maar we vonden toch een redacteur die zich een paar dagen volledig wou onderdompelen in de wereld van de banjo!

 

 

Algemeen

Concept
Nu, de RK-G25-BR is niet zomaar een banjo. Dit model wordt een 6-string banjo of “gitaarbanjo” genoemd. Doorgaans heeft een banjo vijf snaren (wel, eigenlijk vier en een halve snaar) en wordt deze anders gestemd dan een gitaar. Bij de Recording King komt het er op neer dat men een banjo heeft gebouwd die voorzien is van een gitaarhals én de standaard stemming voor gitaar.

 

 

Toebehoren/Opties
Qua extra’s is het niet echt uitzonderlijk: de banjo wordt geleverd in een kartonnen doos. Je krijg ook wat klein gereedschap, maar ditmaal is het wat anders dan we gewend zijn. De sleutel die je in de doos vindt, heeft vooral te maken met het uitzonderlijke bovenblad van de G25 banjo. Meer daarover bij de constructie!

 


 

Imago
Recording King is een merk dat in de Benelux nog niet heel bekend is, ondanks het feit dat deze fabrikant al sinds 1930 instrumenten bouwt. Het imago van Recording King draait zonder enige twijfel rond authenticiteit, met vooral de meer traditionele modellen uit de Amerikaanse muziekgeschiedenis. Vooral een paar zeer geslaagde dreadnoughts en een resem banjo’s zijn het resultaat. De RK-G25 is daarvan, als kruising tussen een gitaar en een banjo, een meer vooruitstrevend voorbeeld.

 

Afwerking
Chrome, chrome, chrome en nog eens chrome! Een banjo inspecteren is een heel andere zaak dan een gitaar, maar voor zover we kunnen zien ziet alles er prima uit. Alle onderdelen zitten perfect op hun plaats en van zodra je het instrument vastneemt, maakt het een zeer solide indruk.

 


 

Garantie
Eén jaar garantie onder de gekende en alom geldende voorwaarden.

 

Bouw

Kop/Hals
De hals is nog steeds bekend gitaristenterrein: maple (es) met een verstelbare truss rod. Laat je niet misleiden door de kleur van de hals. Die doet namelijk eerder denken aan mahonie. Maar als je de nerf en het patroon in het hout even goed bekijkt, zie je wel degelijk dat het gaat om een hals uit maple. Voor de constructie gebruikt men eveneens een methode die gekend is van bij de akoestische gitaren: de hals bestaat uit drie delen, waarbij de stemkop en de nekhiel aan de hals worden vastgekleefd. Getest en goed bevonden bij akoestische gitaren, dus waarom zou het niet werken bij een banjo?

 

 

 

Toets
De rosewood (of palissander) toets zal ook voor gitaristen nog steeds vlot onder de vingers vallen. Net als het fretwerk is ook de kromming van de hals aangenaam en bekend terrein voor een akoestisch (of zelfs elektrisch) gitarist. De toets heeft een mooi gelijke, ietwat donkere kleur en vertoont nergens gebreken of onzuiverheden in het hout. Prima dus!

 

 

Body
Vanaf hier gaan we de andere toer op. De body van een banjo is immers niet (volledig) gemaakt uit hout. De achterzijde van de RK-G25 is gemaakt uit hetzelfde maple als de hals, met eveneens diezelfde mahonie-achtige kleur. Maar aan de voorzijde zitten de echte veranderingen voor ons gitaristen: de voorzijde van de banjo is gemaakt uit wat je normaal gezien eerder in een drumstel vindt. Op de maple behuizing is een metalen rand bevestigd waarop een drumvel werd gespannen (een Remo Frosted Head 11” in dit geval). Bovenop dit drumvel plaatst men dan de brug van de banjo. Het lijkt voor ons gitaristen misschien wat bizar, maar voor banjospelers is dit helemaal normaal! Je kan de spanning op dit drumvel ook verhogen of verlagen om de klank wat bij te sturen (iets wat je de drummer in je band allicht ook al wel hebt zien doen). Ik moet zeggen dat het voor een gitarist wat onwennig aanvoelde om met dat dunne bovenblad te spelen, met de angst dat ik het zou beschadigen. Maar gelukkig is dat slechts een kwestie van gewoonte!
 

 

Hardware & Elektronica

Stemmechanieken
Bij de tuners vinden we een erg bekende naam terug: Grover. Het gaat hier om “Open Geared Grover Butterbean tuners”. In het kort wil dat zeggen dat je de raderwerken kan zien zitten (vandaar “open geared”). Butterbean slaat dan weer op de vorm van de tuners zelf. Qua prestaties zijn ze in elk geval exact wat we ondertussen van Grover verwachten. Een zeer stabiele stemming en een onmiddellijke reactie op veranderingen zijn de eerste kenmerken, en intussen weten we dat Grover ook op de lange termijn nooit teleurstelt.

 

 

Brug
Het wel heel schattig ogende brugje (vanuit de ogen van een gitarist gezien!) is een combinatie van maple (es) en ebony (ebbenhout). Deze brug prijkt als enige onderdeel op dat bovenblad dat eigenlijk een drumvel is. Het is dus ook logisch dat men de brug klein, licht en compact houdt. Teveel druk op het bovenblad zou weleens een scheur kunnen veroorzaken! Het nadeel van deze brug is echter dat ze niet te intoneren valt: je moet het doen met wat geboden wordt, je hebt er verder weinig aan te veranderen!

 

Speelcomfort

Ergonomie
Op dit vlak gaan gitaristen zonder enige twijfel het meeste moeite moeten doen om zich aan te passen… Althans, dat was bij mij toch het geval! Die ronde vorm komt in geen enkel opzicht in de buurt van wat gitaristen doorgaans gewend zijn, met als gevolg dat je aardig moet gaan zoeken hoe je dit instrument nu eigenlijk het best vastneemt. Mijn oplossing was uiteindelijk de ‘klassieke gitaar’-houding, waarbij het instrument op je linkerbeen rust met de hals schuin naar het plafond gericht. Ik had jullie ook graag verteld hoe je er rechtopstaand mee moet spelen, maar helaas zijn er op dit instrument geen straphouders voorzien. Ik kon dus geen riem vastmaken. En dat is, gezien het instrument volgens ons toch op gitaristen gericht is, wel een kleine misser. Misschien missen banjo-spelers dat niet op hun instrument, maar elke gitarist gaat toch even vloeken wanneer hij voor de eerste keer rechtopstaand moet spelen met dit instrument!

 

 

Actie
De actie is wat we op een akoestische gitaar ‘medium’ zouden noemen. Vergeet echter niet dat dit instrument gebruik maakt van gevoelig lichtere snaren, waardoor de gitaar wel een stuk makkelijker speelt dan de actie op voorhand zou doen vermoeden. In vergelijking met de meeste akoestische gitaren is de druk of weerstand van de snaren op deze gitaarbanjo zonder enige twijfel vederlicht te noemen!

 

 

Klankkwaliteit

Kleur
Puur frequentioneel (en objectief) gezien kan je een banjoklank (van eender welke banjo) niet echt “mooi’ noemen. Een mooie klank is per definitie een “volle” klank, en zelfs de allerbeste banjo’s hebben een erg nauw frequentiegebied. Zeker wanneer we dit gaan vergelijken met een akoestische gitaar. Het vlijmscherpe middengebied helpt het instrument echter doorheen de klank van een volledige groep heen te snijden, iets wat puur op volume quasi onmogelijk is. Voor er sprake was van ingebouwde pickups en geluidsinstallaties was dit immers de enige manier waarop je jezelf kon laten horen als muzikant. Het is dus de bedoeling dat een goede banjo zo klinkt (een beetje zoals de Macaferri gitaren uit de gypsy jazz).
En op dat vlak stelt de Recording King G25 niet teleur, integendeel. Vanaf de eerste noot word je begroet door die vrolijke en kwetterende “plonk”-geluiden die een banjo zo typeren. Sustain is onbestaande, net als de bas en hoge tonen trouwens. Het middengebied daarentegen is zeer dominant en dat is alles wat dit type instrument nodig heeft om zichzelf kenbaar te maken!

 

 

Respons
Wat mij ook opviel, is dat een banjo iets anders reageert dan een gitaar. De middentonen lijken net iets langer te blijven hangen in de gitaar, waardoor drukke akkoordenpartijen elkaar wat voor de voeten lijken te lopen. Allicht is dit eerder een “gitaristentechniek” die nog wat meer op de banjo moet worden afgestemd, maar het is toch het vermelden waard!

 

Budget

Wat moet zo’n instrument nu kosten? Wel, qua prijs valt het allemaal nogal mee. De adviesprijs voor de RK-G25 is €549 (incl. BTW) en we weten allemaal dat vele winkels daar qua prijs ook nog wel een stuk onder gaan. Het is misschien niet het goedkoopste model, maar het is in elk geval een kwalitatieve gitaarbanjo waarbij men alles in orde heeft gebracht. Van de bouw tot de bespeelbaarheid: we kunnen het instrument amper op fouten betrappen. Als we als gitarist echter één ding willen vragen, dan is het wel de mogelijkheid een standaard gitaarstrap te kunnen gebruiken!

 

Conclusie

Onbekend is onbemind zegt men wel eens, en dat klopt in vele gevallen ook. De RK-G25 biedt gitaristen een weg in het banjo spelen zonder daarbij alle eerder opgedane kennis aan de kant te moeten schuiven. Je kan aan de slag met wat je al weet, al zal je snel merken dat je je ook aardig moet aanpassen. Dit instrument werkt immers niet zoals een gitaar, dus je kan er ook niet op (blijven) spelen alsof het er wél een was. Maar terwijl vele andere fabrikanten de gitaarbanjo eerder bekijken als een “extraatje” of zelfs eerder nog als speelgoed, neemt Recording King dit instrument wél zeer serieus. En dat is te merken aan zowat alle verschillende vlakken: van de bouw via de speelbaarheid tot de klank, alles is van hoge kwaliteit. Zelfs professionele gitaristen durven zonder enig probleem met dit instrument het podium op, iets dat niet dikwijls voorvalt bij instrumenten van deze prijsklasse!