aanmelden
Alvarez AD60
Guitar 29-04-2014
door:

GUITAR

 

Akoestische gitaristen bekijken hun collega’s uit het elektrische kamp dikwijls met behoorlijk wat argwaan. De hopen mogelijkheden qua gitaren schrikken hen dikwijls af, net als de technische kant die bij de elektrische gitaar onvermijdelijk naar boven komt. Kabels, pedaaltjes, voedingen, nog meer kabels,… Voor de meeste akoestische gitaristen is dat allemaal niet nodig. Een enkele goede gitaar en ze zijn vertrokken. Zeker als die gitaar een “klassieker” is, zoals de dreadnought. De Alvarez AD60 is een dreadnought van het zuiverste water, dus voor de puristen onder ons zou dit wel eens een interessante bespreking kunnen worden.

 

 

Algemeen

Concept
Alvarez heeft een ruim aanbod aan gitaren, van beginnersinstrumenten tot zeer exlcusieve handgemaakte modellen. In dit geval gaat het om een gitaar die qua prijs net boven de beginnersklasse zit, maar qua geluid en bouw ver boven de kwaliteit van die klasse wil mikken. Je krijgt een aantal aantrekkelijke features, zoals een massieve top, die de deal aantrekkelijk moeten maken. We hebben deze belofte natuurlijk al erg dikwijls gehoord, dus we beginnen met een kritisch oog aan deze test.

 

 

Toebehoren/Opties
We hadden niet anders verwacht in deze prijsklasse: de Alvarez AD60 wordt geleverd in een kartonnen doos. Geen gigbag of draagtas te bespeuren dus, maar zoals reeds gezegd, valt dat voor deze prijs wel te verwachten. Je krijgt wat klein gereedschap (om de hals bij te regelen) en wat losse papieren met basisinformatie over de gitaar en het merk, maar daar houdt men het dan ook bij!

 


 

Imago
In Amerika is Alvarez al jarenlang een gevestigde naam. Hier bij ons is het merk ook al een tijdje aanwezig, maar laat de grote doorbraak een beetje op zich wachten. Voor mij was het zelf ook een aardige verrassing te moeten vaststellen dat dit de eerste Alvarez was die ik ooit in mijn handen heb gehad! Een eerste kennismaking dus en die is, zoals men altijd zegt, toch zeer bepalend voor je visie op het merk!

 

Afwerking
Op de afwerking valt alvast niets aan te merken. Alle kritieke punten, zoals het aanbrengen van de bindingen, zijn prima verzorgd en de gitaar laat een zeer stabiele en stevige eerste indruk na. Ook kleine details, zoals de parelmoeren inleg rond het klankgat, springen meteen in het oog. Zulke karakteristieken vind je niet snel terug bij gitaren uit deze prijsklassen.

 


 

Garantie
Eén jaar garantie onder de gekende en alom geldende voorwaarden.

 

Bouw

Kop/Hals
De AD60 is een dreadnought, wat één van de meest traditionele modellen is die er bestaan (op het parlor-model na misschien). Het is dus ook niet meer dan logisch dat we veel traditionele methodes zullen tegenkomen. Zo is het al meteen prijs bij de kop en de hals. Die bestaan uit hetzelfde driedelige laminaat dat we vaker tegenkomen. De hals is een enkel stuk hout waar de stemkop en de nekhiel aan vast worden gekleefd. De hals heeft een stevig C-profiel gekregen, iets dikker dan normaal, maar nog ruim verwijderd van “baseball-bat”-afmetingen. Een aardig detail: men voorziet als topkam een exemplaar uit been! Geen composietmaterialen of andere vervangende producten, maar het echte spul!

 

 

 

Toets
De toets is een fraaie strook rosewood. Blijkbaar vond men dat bij Alvarez ook, want er is bijzonder weinig aan de toets gehakt en geslepen. Je krijgt enkel een inlay op de twaalfde fret, en verder werd de toets volledig ongemoeid gelaten. De zijkanten zijn wel afgezoomd met een kunststoffen binding, met daarin alle positiemarkeringen op de gekende plaatsen. Op deze gitaar zal je dus je weg niet verliezen, integendeel. Het contrast tussen de ivoorkleurige binding en de zwarte stippen is perfect, zelfs voor een slecht verlicht podium.

 

 

Body
Het is op het vlak van de body dat Alvarez de meeste troeven uit de kast haalt. We beginnen met de houtsoorten. De zij- en achterkanten van de AD60 zijn gemaakt uit een laminaat van mahonie. Maar voor de top word je aardig verwend: je krijgt een massieve A+ Sitka sparren top. We willen nog niet te ver vooruit lopen, maar we kunnen niet aan de verleiding weerstaan om te vermelden dat dat voor deze prijs wel heel erg uitzonderlijk is. Ook binnen de klankkast neemt Alvarez aardig wat extra stappen om ervoor te zorgen dat de gitaar zo goed mogelijk klinkt. Zo werd de standaard X-bracing opgeschoven en extra verstevigd om te zorgen dat de gitaar zo open mogelijk resoneert. Er wordt bij Alvarez dus niet zomaar een hoop onderdelen bij elkaar gegooid: ook bij de goedkopere modellen wordt er aardig nagedacht over hoe men een goed klinkende gitaar kan bouwen.
 

 

Hardware & Elektronica

Stemmechanieken
De tuners van de AD60 zijn afkomstig van bij Alvarez zelf. Ze doen hun job aardig, maar hebben een nogal genereuze actie. Dat wil zeggen dat je wat meer moet draaien aan de tuners om een bepaalde toonhoogte te overbruggen. Het is allicht gewoon even aanpassen naargelang hetgeen je gewend bent. Verder houdt de gitaar z’n toon aardig, al moesten we af en toe toch eens bijstemmen. De lichte snaren zitten daar voor meer tussen dan de rest. Een dreadnought profiteert op alle vlakken van een zwaardere snarenset, dus niet twijfelen eenmaal je de AD60 in handen krijgt!

 

 

Brug
Ook de brug is een onderdeel waar Alvarez extra aandacht aan het heeft besteed. Ze gebruiken een eigen ontwerp, dat ze de “bi-level rosewood” brug noemen. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft de brug 2 niveau’s: het laagste niveau is waar je de snaren moet vastzetten met de brugpinnetjes. De geïntoneerde kam staat op een verhoog, waardoor de hoek naar de brugpinnetjes een stuk groter wordt. Dit moet zorgen voor een optimale overdracht van de trillingen van de snaren naar het bovenblad. Helaas heeft het ook een klein nadeel: dit niveauverschil zorgt ervoor dat de brugpinnetjes net wat sneller uit de brug springen als je snaren moet wisselen. Extra aandachtig zijn bij het herbesnaren dus!

 

Speelcomfort

Ergonomie
Zoals reeds gezegd: de dreadnought is één van de meest authentieke (of traditionele) modellen onder de akoestische gitaren. De modernere concert-modellen zijn op verschillende vlakken aangepakt om een zo ergonomisch mogelijk instrument te bekomen. Maar de dreadnought is nog steeds wat hij altijd geweest is: een beetje een ongelikte beer tussen al die fijnzinnige soortgenoten. Maar voor de sound die een dreadnought produceert, moet je nu eenmaal wat over hebben!

 

 

Actie
Qua actie moet de AD60, recht uit de doos, zowat de best bespeelbare gitaar zijn die ik ooit in handen heb gehad. De kam staat nog steeds op volle hoogte, maar toch liggen de snaren lekker dicht bij de hals. Tokkelen en arrangementen spelen gaat zeer vlot, en voor stevige akkoordenpartijen is het zelfs net een tikje té laag. We gaan natuurlijk niet klagen: als alle gitaren zo van de haak komen in de winkel, gaan er aardig wat AD60 modellen verkocht worden, al was het voor de bespeelbaarheid alleen.

 

Klankkwaliteit

Kleur
We hebben nu al zo veel in het voordeel van de klank van de dreadnought gepleit, maar maakt de AD60 dat ook waar? Wel, in de huidige vorm niet helemaal. De lichte snaren waarmee de gitaar geleverd wordt, beperken het poteniteel van de gitaar een beetje. Je hoort wel dat het allemaal aanwezig is, maar eenmaal je een zwaardere snarenset voorziet, komt de gitaar volledig tot leven! Stevige akkoordenpartijen galmen door de kamer met een ruim overschot aan hoge en lage tonen, en de gitaar gaat vlotjes om met een stevige slagritmiek of een subtiel tokkelpatroon. Solostukjes en arrangementen zijn ook mogelijk, maar je merkt heel duidelijk dat de sterkte van de AD60 in het stevig strummen ligt. We gaan niet beweren dat het een gitaar is van professionele kwaliteit, maar de massieve top geeft het instrument een aanzienlijk voordeel tegenover de concurrentie binnen deze prijsklasse.

 

 

Respons
Op de website van Alvarez vermeldt men dat de respons van de gitaar moet reageren op de hardste strum én de allerzachtste aanraking. Op zich is dat waar, maar zoals we al vermeld hebben: het is in het stevige werk dat de AD60 zich het beste thuis voelt. Dit is een perfecte kampvuurgitaar. Je zal gehoord worden over de (al dan niet nuchtere) zangpartijen van je medereizigers. Volume en projectie staat in zekere mate gelijk aan een stevige aanslag, en dat is bij de AD60 niet anders.

 

Budget

Men beloofde een goede prijs, en die krijgen we ook. Voor €329 (bruto adviesprijs) kan de AD60 al de jouwe zijn. In deze prijsklasse is de aanwezigheid van de massieve top een ongekende troef. Alle andere zaken, zoals de uitstekende bouw, zijn extra bonuspunten. De klank is in orde en de bespeelbaarheid is top. Maar er is niets dat een even grote invloed uitoefent op de gitaar als die massieve top.

 

Conclusie

De concurrentie in dit segment is zonder enige twijfel moordend. Zowat elk merk smijt met ontelbare modellen naar je hoofd, en elke bouwer probeert wel iets te doen om op te vallen. Alvarez neemt de koe bij de horens en biedt meteen de min of meer heilige graal van de akoestische gitaarbouw: een massieve top. Elke winkelier zal hier doodgraag mee uitpakken, en je moet er deze keer niet aan twijfelen: het is niet enkel en alleen een verkoopstrucje, het maakt effectief een groot verschil!