aanmelden
Angel Lopez Eresma
Guitar 27-05-2014
door:

ACOUSTIC GUITARS

 

De eerste mooie dagen van het jaar zijn net gearriveerd, en meteen krijgen we bijpassende instrumenten aangeleverd: een paar klassieke (bij dit warme weer denken we liever aan “Spaanse”) gitaren van Angel Lopez. Deze reeks is nog maar een klein half jaar geleden gelanceerd en heeft als kern een massieve ceder top die op alle modellen aanwezig is. Wij bekijken alvast even twee modellen voor jullie: de ERE-S en de ERE-CFI S.

 

 

Algemeen

Concept
Met de Eresma reeks mikt men bij Angel Lopez net boven het beginnersbudget, namelijk tussen €300 en 500. Deze prijsklasse kent reeds een moordende concurrentie, en de vraag is of de Angel Lopez Eresma reeks genoeg te bieden heeft om boven de concurrentie uit te komen. De massieve ceder top is in elk geval een eerste punt waarmee men de concurrentie het vuur aan de schenen kan leggen.

 

 

Toebehoren/Opties
Zoals meestal bij goedkopere modellen wordt er geen gigbag, draagtas of koffer meegeleverd. Je krijgt enkel een klein stuk gereedschap om de hals mee bij te stellen. Verder vind je nog wat korte informatie over de verschillende modellen, maar niets dat je niet ook op het internet zou kunnen vinden.

 


 

Imago
Voor mij was Angel Lopez een nieuwe naam. Zoals altijd komt er dan meteen wat opzoekwerk bij kijken, maar over het merk zelf vind ik zeer weinig. Er is geen officiële website en de info die te vinden is, is meestal afkomstig uit persberichten van de importeur. Dan gaan we maar zelf op onderzoek uit!

 

Afwerking
Op het eerste zicht heeft men in elk geval geen moeite gespaard om de Eresma modellen netjes af te werken. Een zeer modern ogend rozet is de eerste blikvanger, maar ook de laklaag en tuners van de gitaar verraden een meer moderne aanpak van het klassieke instrument. Nergens vinden we sporen van een onzorgvuldige werkwijze en alle onderdelen zitten stevig op hun plaats. Een goeie start dus!

 


 

Garantie
Eén jaar garantie onder de gekende en alom geldende voorwaarden.

 

Bouw

Kop/Hals
Voor de hals blijft men bij de klassieke en gekende methode: een 3-delig laminaat waarbij de hals uit een groot stuk bestaat, en de nekhiel en de stemkop aan de hals worden vast gekleefd. De mahonie hals is voor beide gitaren trouwens volledig identiek, en is voorzien van een truss rod om grote problemen te voorkomen. De stemkop is bij beide modellen voorzien van een toplaag van palissander, iets wat steeds een zeer stijlvol resultaat oplevert. De stemkop heeft, uiteraard, een open constructie. Maar voor een klassieke gitaar mag dat allesbehalve een verrassing zijn!

 

 

 

Toets
De toets van beide gitaren is eveneens identiek, met een fraaie, donkere strook rosewood als sobere maar stijlvolle keuze. Hier krijgen we een eerste moderne toets: de laatste frets voor de topsnaren steken een stukje boven het klankgat uit. Dit is op zich niet echt uitzonderlijk, maar de schuine snede die naar de bassnaren loopt is dat wél. Dit “diagonaal” snijden van de toets aan het klankgat zorgt ervoor dat er een paar noten worden toegevoegd. Op die manier hebben we een fret extra en een paar “bespeelbare” noten erbij. En het geeft de gitaren wel meteen een modern kantje mee in de uitstraling. De voorzijde van de toets is ongemoeid gelaten, maar aan de zijkant van de toets zijn de positiemarkeringen reeds aangebracht (wat niet altijd het geval is bij klassieke gitaren). Bovenaan de toets vinden we de topkam die, eerder uitzonderlijk, ook zwart is van kleur en daardoor uitstekend bij de kleur van de toets past.

 

 

Body
Zoals reeds gezegd maakt men bij Angel Lopez vooral een zaak van de massieve ceder top die op elke gitaar in deze reeks aanwezig is. Ook de zij- en achterkanten van de ERE-S en ERE-CFI S zijn gemaakt uit hetzelfde materiaal: mahonie. In het geval van de zij- en achterkanten gaat het echter om een laminaat, en geen massieve houtsoort. Zowel de top als de achterzijde zijn netjes afgezoomd met een donkere, kunststoffen binding. Dit past qua stijl perfect bij de donkere toets en de toplaag op de stemkop. Andere details, zoals het afwerken van de nekhiel in diezelfde kleur, dragen allemaal bij tot een zeer grondig uitgedachte (en zeer goed uitgevoerde) styling. Tel daarbij nog dat opvallende, moderne rozet en je krijgt een klassieke gitaar met een zeer smaakvol, modern karakter. Ook wat betreft de laklaag heeft men gekozen voor een minder traditionele oplossing. Een “gewone” klassieke gitaar is doorgaans afgewerkt met een gepolijste laklaag, terwijl men hier voor een matte en minder dikke laag heeft gekozen. Dit is iets dat is overgewaaid vanuit de klassieke sector, waar men al jaren experimenteert met alternatieve laklagen om de resonantie van de gitaar te optimaliseren.
Tot daar zijn beide modellen gelijk… Maar er is wel degelijk een verschil! De ERE-S is wat je zou verwachten van een klassiek model: men heeft aan de bodyvorm niets veranderd. Maar de ERE-CFI S is voorzien van een cutaway waardoor je makkelijker aan de hoogste frets kan. Dit is op zich al een zeer sterk punt: klassieke gitaren met een cutaway binnen deze prijsklasse komen veel minder voor dan de traditionele variant, waardoor dit model meteen zal opvallen! En een ander pluspunt: als je de ERE-CFI omdraait, zie je in de zijkant een klein controlepaneel zitten waarop “Fishman” staat. Jep, de CFI is voorzien van een pickupsysteem! Het Fishman Isys+ systeem bevat een 2-bands EQ (bass, treble), een fase- schakelaar en een ingebouwde tuner.

 

 

 

Hardware & Elektronica

Stemmechanieken
De tuners van beide modellen zijn eveneens identiek en maken gebruik van een open constructie. Daarmee willen we zeggen dat het raderwerk van de tuners niet is afgeschermd. Bij een akoestische gitaar is dit zeldzaam, bij een klassieke gitaar eerder de norm. De tuners reageren zoals het moet, en eventuele problemen zijn bij zo’n open constructie makkelijk op te sporen. Maar ook hier is er extra aandacht geweest voor de styling: de tunerknoppen zijn gemaakt uit kunststof en lijken erg sterk op hout. Ze vallen echter een stuk sterker uit en hebben weer exact dezelfde kleur als de binding en de toplaag van de stemkop. Blijkbaar heeft men bij Angel Lopez aan alles gedacht!

 

 

Brug
De brug van beide modellen is dan weer zo traditioneel als het maar kan zijn: een simpel “blok” palissander met daarin de kam gemonteerd. Voor die kam opteert men dan weer wel resoluut voor moderne technologie: Tusq. Deze kunststof, die de akoestische kwaliteiten van ivoor moet recreëren, wordt eveneens gebruikt op de topmodellen van vele andere merken (met gitaren die vlotjes voorbij de €3000 gaan). Ook die zwarte topkam, bovenaan de toets, is Tusq. Over de kwaliteit hoef je je dus geen zorgen te maken.

 

Speelcomfort

Ergonomie
Om deze gitaren een eerlijke kans te geven, moeten we ze eigenlijk testen in de klassieke houding. Dus: voetbankje terug van onder het stof en de gitaar op het linkerbeen. Dit levert meteen een aantal flashbacks op aan de eerste muzieklessen! Maar meteen kunnen we vaststellen dat het ook allemaal erg bekend aanvoelt. De dikkere en bredere hals van een klassieke gitaar is altijd even wennen als je overstapt van een elektrische gitaar, maar ook dit komt snel weer terug. Met de ERE-CFI zetten we ons toch even in de “pop”-houding, en ook dat levert geen problemen op. De gitaren zijn licht en liggen makkelijk in de schoot.

 

 

Actie
Beide gitaren hebben een opvallend lage actie, waardoor de gitaren recht uit de doos zeer makkelijk spelen. Als dit bij jouw model echter niet het geval is, aarzel dan niet om bij de aankoop van de gitaar aan de winkelier te vragen of hij dit even wil bijstellen. De actie van een akoestische of klassieke gitaar aanpassen is immers een onomkeerbaar proces en wordt best door een ervaren technicus uitgevoerd.

 

Klankkwaliteit

Kleur
We beginnen met de ERE-S… Met nylon snaren zijn sommige van de klankeigenschappen die het hout kan bieden iets subtieler, en bijgevolg moeilijker te onderscheiden. De typische klank van de nylon snaren overheerst het klankbeeld, en de houtsoorten voegen daar een lichte kleur aan toe. Zo ook met de ERE-S. De gitaar klinkt dik en warm, wat zonder twijfel het resultaat is van de mahonie constructie gekoppeld aan de ceder top. Meer gevorderde gitaristen zouden allicht een tikkeltje meer hoge tonen willen om het instrument een betere projectie te verlenen, maar die gevorderde gitaristen gaan allicht ook niet in deze prijsklasse komen zoeken. We lopen wat voor op de feiten, maar als je de klank (en al de rest) in verhouding tot de prijs bekijkt, kan er maar weinig van de kritiek zich staande houden.
De ERE-CFI gaat grotendeels dezelfde toer op, maar beschikt al wel over een tikkeltje meer hoog dan de ERE-S. Het is nog steeds geen heldere gitaar te noemen, maar de toevoeging van de cutaway én het pickupsysteem doen de gitaar er ruim bovenuit springen. Over dat pickupsysteem gesproken: de kwaliteit van die klanken is prima. Met een undersaddle pickup valt een groot deel van het effect van de klankkast altijd weg, waardoor de ERE-CFI ingeplugd klinkt als een veel duurdere gitaar dan ze eigenlijk is. Als we dan één puntje van kritiek moeten geven, dan gaat het eigenlijk enkel om de plaatsing van de jack-output. Deze staat nu aan de rechter-onderzijde van de gitaar (met een makkelijk bereikbaar batterij-compartiment!). Als deze exact in het midden had gestaan, had de output ook meteen kunnen dienen als straphouder, mocht je met de gitaar rechtstaand willen spelen. Het is iets kleins, maar we moeten toch iets kunnen zeggen, niet?

 

 

Respons
Laten we meteen even verder gaan over die pickup: pickupsystemen in nylonstrings zijn over het algemeen zeer gevoelig en reageren op het allerminste. Ook dat is bij de ERE-CFI geen uitzondering. Als je op hogere volumes gaat spelen, is daarom een feedbackbuster ook geen slechte voorzorg! Anders zou de gitaar wel eens oncontroleerbaar gaan feedbacken.
Akoestisch zijn beide gitaren perfect vergelijkbaar: een klassieke gitaar is streng maar rechtvaardig! Heb je een goede en zuivere speeltechniek, dan ga je hier weinig problemen ondervinden. Maar als je een aantal slechte gewoontes hebt (bijv. je vingers niet dicht genoeg tegen de frets plaatsen) dan ga je allicht aardig wat problemen ondervinden.

 

Budget

Eigenlijk hebben we nog niet veel anders dan goede punten kunnen opnoemen. Dan houden we meestal ons hart vast voor de prijzen. Dit blijkt gelukkig niet nodig te zijn: de ERE-S kost €395 en de ERE CFI-S gaat over de toonbank voor €475 (beide prijzen incl. BTW). Dit blijft ook perfect binnen de doelgroep van de instrumenten, net boven de beginnersklasse. De bouw, bespeelbaarheid en klank zijn bijna foutloos en heel erg goed voor deze prijs, de styling en het oog voor detail werkelijk uitzonderlijk. Maar dan is het nog de vraag of de gitaren boven de concurrentie gaan uitspringen. Voor de ERE-S is dat moeilijk te voorspellen, omdat de gitaar op de styling na enkel een scherpe prijs te bieden heeft (en zo zijn er vele modellen). Maar de ERE CFI-S zal zonder twijfel wél opvallen, aangezien die naast de styling ook nog een cutaway én een pickupsysteem voorziet. Dat is zonder twijfel die extra Euro’s wel waard!

 

Conclusie

Een eerste kennismaking, maar wat voor een! Uitstekend gebouwd, toffe klanken, verschillende variaties én een zeer geslaagde styling. Hoeveel pluspunten kan een model (of zelfs een volledige reeks) van bij de eerste keer te bieden hebben? We kunnen in elk geval stellen dat Angel Lopez een heel sterke eerste indruk heeft nagelaten!