aanmelden
DV Mark Mini Boost & Mini Drive
Guitar 29-04-2014
door:

GUITAR PEDALS

 

Enkele jaren nadat de vloedgolf aan “mini heads” ons heeft overspoeld, is er een nieuwe trend op komst. Meer en meer merken gaan zich immers ook bezig houden met het maken van mini-pedalen. Gitaristen zijn immers geen experts op het gebied van zelfbeheersing, en al helemaal niet als het op nieuwe spullen aankomt! Zowat elk pedalboard dat je tegenkomt, heeft wel ergens een pedaaltje dat er aan de zijkant half uithangt, want “het kon er nog net bij”! Met de nieuwe lichting mini-pedalen kan je nog meer exemplaren op je pedalboard plaatsen of, andersom, dezelfde mogelijkheden behouden terwijl je je pedalenplank compacter kan maken. Het is volledig aan jou welke kant het uitgaat.

De DV Mark Mini Series volgt mee in deze lijn. We bekijken vandaag twee pedaaltjes uit hun gamma, namelijk de DV Mini Drive en DV Mini Boost. Het concept is, net zoals bij de mini-versterkers, kinderlijk eenvoudig: je neemt de standaard effectpedalen en herschikt alles aan de binnenkant zodat je de behuizing zo klein mogelijk kan maken. En zo klein mogelijk is in de meeste gevallen wel heel erg klein: de behuizing van deze pedaaltjes valt ruim de helft kleiner uit dan een standaard effectpedaaltje. Je houdt nog net genoeg plaats over om twee of drie draaiknoppen en een voetschakelaar te installeren. Het grootste slachtoffer van deze operatie is het batterijcompartiment: je kan de pedaaltjes uit de DV Mini Series enkel gebruiken met een adaptor. De pedaaltjes zijn simpelweg te klein om een batterij toe te laten. Maar geen paniek, DV Mark laat je geen twee keer betalen: de adaptor wordt netjes bij elk pedaal meegeleverd. Ook als je een andere voeding wil gebruiken, doen deze pedalen niet moeilijk: je kan van 9 tot 12 Volt gaan zonder de pedalen te beschadigen. Verder kunnen we melden dat de pedalen uitermate stevig zijn gebouwd: de twee millimeter dikke metalen gebogen wanden kunnen een stuk meer misbruik verdragen dan de “schattige” afmetingen van het pedaaltje doen vermoeden. Verder zijn beide pedalen voorzien van een “true bypass” schakeling, waarbij je gitaargeluid geen kwaliteitsverlies oploopt wanneer je het effect uitschakelt. Tijd om wat meer in detail te gaan!

 

MINI BOOST

De DV Mini Boost is een “clean boost” pedaal. Technisch gezien wil dit zeggen dat je met dit pedaal je geluidsniveau kan opdrijven zonder dat dit voor extra oversturing of distortion zorgt. Dit soort pedaal kan je gebruiken om je solovolume in te stellen, of om bijvoorbeeld andere pedalen harder te laten oversturen (want meer volume in een distortionpedaal sturen, wil zeggen dat die ook harder gaat oversturen). De DV Mini Boost is voorzien van een “Level Boost” draaiknop waarmee je kan instellen hoeveel extra volume je wil toevoegen. Via de “VPF” (ofwel Variable Pre-Shape Filter) draaiknop kan je de EQ van je geluid nog bijstellen. Deze functie versterkt de hoge en lage frequenties, terwijl de middentonen wat worden weggenomen. Eenmaal ingeplugd, doet de DV Mini Boost wat hij moet doen: je gitaargeluid wordt zonder de minste kleuring opgepompt naar het ingestelde niveau. Wil je je geluid toch nog wat bijsturen, is dat via de VPF-functie een fluitje van een cent. Het zal misschien niet meteen een veelgebruikt effect zijn bij metalheads, maar bluesgitaristen zullen zonder twijfel gretig gebruik maken van deze booster.

 

MINI DRIVE

DV Mini Drive overstuurt wél op zichzelf. Dit overdrive-pedaal biedt drie draaiknoppen: drive, level en tone. Voor gitaristen die reeds ervaring hebben met pedaaltjes klinkt dat alvast heel eenvoudig, maar we leggen het nog snel uit. Met “drive” regel je je hoeveelheid oversturing en met “level” bepaal je vervolgens hoe luid je gaat spelen. De “tone”-regeling heeft in dit geval enkel invloed op de hoge frequenties. Wat duidelijk mag zijn: dit overdrive-pedaal is wederom eerder gericht op de meer gematigde gitarist. Je krijg geen onuitputbaar gainreservoir, maar wel een pallet aan licht tot medium overstuurde klanken. Als we de gain helemaal tot het uiteinde draaien krijgen we een aardige sustain en rondzingende noten, maar dat is volgens ons niet de sterkte van de DV Mini Drive. We kunnen slechts één ding opmerken: de voicing van de “tone”-knop is eerder aan de donkere kant. Als we onze single coils willen kunnen herkennen, moeten we deze functie bijna volledig open draaien. Maar verder zijn de resultaten zeer goed. De licht overstuurde klanken zijn zeer aangenaam om naar te luisteren, en bij middelmatig overstuurde klanken is de respons op je plectrumaanslag uitzonderlijk goed. Stevig doorspelen en de klank overstuurd, terwijl bij minder hard spelen de klank weer netjes clean wordt.

 

BUDGET

De prijs is voor beide pedalen dezelfde: €139 (bruto adviesprijs). Wat ons betreft is dit een zeer scherpe prijs voor de geboden kwaliteit, zowel qua bouw als qua functies. Niet veel pedaaltjes van deze prijs bieden bijvoorbeeld een true bypass schakeling!