aanmelden
DV Mark DVM Compressore & Guitar Tube Marker
Guitar 27-05-2014
door:

EFFECT PEDALS

 

Terwijl DV Mark zich onlangs ook op de markt van mini-pedalen begaf, blijft deze fabrikant ook vlotjes pedalen van “normale” grootte produceren. Meer zelfs, ze zijn er ook niet vies van een pedaal te produceren dat stukken GROTER uitvalt dan wat doorgaans als “normaal” wordt beschouwd. We bekijken van elk formaat een specifiek voorbeeld: de Guitar Tube Marker (met gebruikelijke afmetingen) en de DVM Compressore, een zwaar uit de kluiten gewassen compressorpedaal.
 

 

DVM COMPRESSORE

We beginnen met de grootste van de twee: de DVM Compressore. Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het om een compressorpedaal. Maar er zijn een aantal bijzonderheden aan dit model! Al gauw wordt duidelijk waarom dit pedaal zo groot uitvalt. Je krijgt enerzijds een groot aantal draaiknoppen voorgeschoteld en, wat belangrijker is, het pedaal huisvest een echte ECC81 lamp. Het is dus niet zomaar een compressor, maar een lampencompressor. Dit, gekoppeld aan het aantal parameters dat je kan instellen, geeft dit pedaal meteen de allures van een studiocompressor. Terwijl de compressor alle pieken in je lijnen of akkoordpartijen uitvlakt, voegt de lamp dus ook die typische warmte en sponzige respons toe aan je klank. Dat is een voordeel, maar kan voor sommige gitaristen ook iets zijn dat ze niet zoeken. Als je een supertransparante (en dus zo weinig mogelijk kleurende) compressor nodig hebt, zijn er allicht betere opties dan de Compressore. Maar wie die extra lampenwarmte wel kan waarderen, gaat waarschijnlijk weinig alternatieven vinden die het beter doen dan de DV Mark Compressore. De klankkwaliteit is fantastisch en de controls reageren zeer fijn. Als je overstapt van een “Dynacomp”-type compressor (met 1 knop) zal het wel even zoeken zijn om alle instellingen te vinden, maar als je met dit type speelgoed aan de slag wil, is een bepaalde leerperiode nu eenmaal niet te vermijden.
Voor pedalen van professionele kwaliteit betaal je wel een bepaalde prijs, en dat is voor de Compressore niet anders: voor deze perfect gebouwde én fantastisch klinkende compressor betaal je €289 (incl. BTW). Niet weinig, maar in de wereld van de top-gitaareffecten ook zeker niet heel veel!
 

 

GUITAR TUBE MARKER

Met de DV Mark Guitar Tube Marker keren we terug naar de “standaard” afmetingen van gitaarpedalen. Gelukkig blijft de bouwkwaliteit wel hetzelfde: net als bij de Compressore krijg je een volledige metalen behuizing waar je schijnbaar met een tank over zou kunnen rijden. De gebruikte knoppen zijn net dezelfde als bij de Compressore, met ook diezelfde aangename respons en weerstand wanneer je je instellingen aanpast. Ook niet onbelangrijk: bij zowel de Compressore als de Guitar Tube Marker wordt je voorzien van een “true bypass” schakeling, waardoor je gitaargeluid geen kwaliteitsverlies oploopt als het effect uit staat. Veel valt er over de controls niet te vertellen, want we zitten op erg bekend terrein: je krijgt enkel draaiknoppen voor “drive”, “level” en “tone”. Iedereen die ooit al een overdrive- of distortionpedaal heeft gehad, weet wel wat deze knoppen doen. Je regelt er de hoeveelheid gain, het volume en de basis-EQ van je klank mee. Dan pluggen we de Tube Guitar Marker tussen onze gitaar en versterker in en gaan we aan de slag! De Guitar Tube Marker is duidelijk een overdrive-pedaal en genereert dus vooral warmere en meer organische klanken. Geen venijnige en scherpe distortion-sounds hier! Toch levert dit pedaal meer gain dan ik oorspronkelijk had verwacht. We steken de standaard “Tubescreamer”-klanken vlotjes voorbij en halen er al snel dikkere klanken uit. Je kan de gain helemaal open draaien, maar daar zit het sterke punt van het pedaal niet echt. Hou de gain grofweg tussen een kwart en driekwart open en je wordt overladen met muzikale geluiden uit zowat elk verschillend type gitaar. Je kan die typisch snijdende blijklank uit een telecaster of stratocaster makkelijk wegwerken met de “tone”-functie, maar tegelijk is het lichter maken van een Les Paul-geluid ook geen probleem.
Als je dan ook nog weet dat de DV Mark Guitar Tube Marker voor €155 (incl. BTW) over de toonbank gaat, maakt dat de deal nog indrukwekkender. True bypass schakeling, uitstekend gebouwd en zeer goede klanken… De Guitar Tube Marker zou wel eens een zeer geduchte concurrent kunnen worden voor de gevestigde merken. Tegen deze prijs-kwaliteitverhouding kunnen niet veel andere producten zich staande houden.