aanmelden
Ibanez Soundwave 80
Bass 29-11-2011
door:

bass amp

 

Deze keer leggen we de Ibanez Soundwave 80 op de testbank. De Soundwave 80 is een upgrade van de vroegere Soundwave bascombos. Onlangs hadden we nog een hele leuke bas van het Japanse merk op bezoek, of Ibanez er in slaagt om ons evenveel te bekoren op gebied van basversterking, dat zien we in het verloop van deze review.

 

Concept

De Soundwave combo heeft een kantelbare behuizing waardoor hij zowel rechtstaand kan gebruikt worden, als gekanteld als monitor. Voor bassisten die een goede sound zoeken, maar toch vrij veel mogelijkheden willen zouden hier hun gading wel eens kunnen vinden. Ibanez zelf beweert dat de reeks de titel beste oefenversterkers mag dragen. Een segment waar weinig fabrikanten zich op richten...De Soundwave is beschikbaar in 3 veries: 15, 35 en een 80 watt, voor elk wat wils dus. De 15 en de 35 watt beschouw ik echt als oefenversterkers. Maar de 80 watt-versie, kan eigenlijk ook al dienen voor repetities en kleinere optredens.

 

Bouw

De Soundwave is vrij sober opgetrokken. Op zich ziet hij er vrij gewoontjes uit qua bouw: bovenaan aan de voorzijde een versterker, daaronder een 15 inch speaker met tweeter die beschermd wordt door een zwarte, metalen grill. Een plooibaar handvat aan de bovenzijde en een behuizing die is overtrokken met een simili lederen bekleding. Niets nieuws onder de zon zou je denken, maar dan vergis je je! De behuizing is vrij diep uitgebouwd, met een schuin, hellend vlak aan de achterzijde, waardoor je dus de combo kan kantelen als een soort monitor. Antislippootjes zorgen voor de afwerking. Je kan hem dus zowel rechtstaand als in monitorstand gebruiken (door deze diepte is hij wel een beetje lomp en groter dan gewone comboversterkers, maar voor wat, hoort wat, niet waar?). Deze monitorstand is vooral handig als je in kleine ruimtes moet spelen. Vaak sta je dan recht voor je combo en hoor je jezelf niet goed spelen, terwijl je de boel eigenlijk al overstemt. Een vaak voorkomend probleem als bassisten op (te) kleine podia moeten spelen. Dankzij de monitorstand kan je het geluid van je bas gericht op je oren richten. Jij tevreden én het publiek tevreden, 2 vliegen in één klap! We merken wel nog een onhandigheidje op: de powerswitch en de elektriciteitsaansluiting zitten helemaal achteraan, die zie ik liever op de voorkant.

 

Handleiding/toebehoren

Een handleiding is meegeleverd, met heel beknopt de functieomschrijvingen van de regel- en aansluitmogelijkheden van deze Soundwave. Verder staan er ook waarschuwingen en foutoplossingen beschreven om je op goede weg te helpen, wat je best respecteert als je deze combo lang wil laten leven. Ik vind het wel een beetje jammer dat de functieomschrijvingen niet nog wat verder uitgediept werden. Enkele voorbeeldsettings zijn altijd leuk voor beginnelingen. De handleiding wordt verder geleverd in vele wereldtalen, waaronder uiteraard ook het Japans. Tot slot vinden we ook een elektriciteitssnoer in de doos.

 

Aansluitingen

We beginnen met de onmisbare input, die is er zowel voor actieve als voor passieve bassen, het inputsignaal is af te regelen met behulp van de power/clip indicator led. Er is ook een line out jack uitgang, daarnaast hebben we de mogelijkheid een footswitch aan te sluiten om de effecten te bedienen. Let op: eens de footswitch aangesloten, kan je de effecten niet meer bedienen op de versterker zelf. Verder hebben we nog 2 mini-jack uitgangen. Eéntje is een hoofdtelefoonuitgang en de andere is een aux-in, om een extern mp3-apparaat of andere geluidsbron op de versterker aan te sluiten, zodat je kan meespelen met je favoriete muziek.

 

Mogelijkheden

We hebben dus ten eerste een gain knop om ons inkomend signaal af te regelen. Daarnaast hebben we een compressor die enkel in- en uitschakelbaar is en niet regelbaar. We kunnen de compressie dus niet finetunen, maar deze functie wel gebruiken als bescherming voor de speaker tegen pieken in ons signaal. Zoiets komt de levensduur altijd ten goede. Er is een 4-bands equalizing op de versterker: bass, low-mid, high-middle en treble. Deze is vrij gevoelig, je kunt je sound dus vrij precies afregelen. Hoe we klinken kunnen we nog verder finetunen met een shape-knop, die de mid-frequenties uit ons signaal filtert, en een roll off knop die ervoor zorgt dat we de hoge tonen afsnijden. Interessante kleine features die wel een wereld van verschil kunnen maken. We hebben nog twee effecten op onze versterker: een distortion en een envelope filter die reageert op de dynamiek van de snaaraanslag en een funky wah-wah sound levert.Om het verhaal af te maken, hebben we een (master) volumeknop en een mini volume knop aan de aux-in ingang om het inkomend signaal van de gewenste geluidsbron af te stellen.

 

Klank

En dan nu inpluggen en spelen! De kantelbare monitor zorgt ervoor dat je jezelf beter hoort spelen en de versterker minder luid zal zetten. Mijn buren zullen tevreden zijn!Met de equalizing in de neutrale stand, krijg ik een werkbare basisklank die vooral het directe signaal van de basgitaar getrouw weergeeft. De equalizing is vrij sober, maar wel heel gevoelig, je hoort meteen de veranderingen vanaf de subtielste beweging aan de knop. Dat geeft dus goede mogelijkheid om de sound te finetunen. De shape knop zorgt voor een leuke wending en geeft een warmere sound die ook heel geschikt is voor mijn fretless bass en mijn contrabas. Mijn Ibanez Gary Willis Fretless klinkt zelfs heel lekker op deze combo, toeval of niet? De roll off vlakt de hoge frequenties af, zodat we een minder agressieve klank verkrijgen. Allemaal leuke manieren om onze klank aan te passen.De compressor, distortion en envelope filter vind ik zelf net iets minder omdat je ze niet verder af kunt regelen. Maar goed, dat is geen zwaar struikelblok, je kan zo al met de basiseffecten spelen en ze leren kennen om ze dan later eventueel in pedaalvorm aan te kopen. We hebben zeker een goede klank voor een oefenversterker / kleine gigcombo!

 

Toepassing

Zoals Ibanez het zelf al aangeeft, zijn dit de ideale oefencombos. De Soundwave 80 kan zelfs dienen als een combo voor kleinere optredens of een monitor voor je bas bij grotere optredens, why not. De 15 en 35 watt versies zullen vermoedelijk de huiskamer weinigverlaten, voor elk wat wils dus. Zeker een aanrader voor de beginnende bassist!

 

Budget

Wat mag deze Soundwave kosten? Wel, voor 332 euro (inclusief btw) is hij de jouwe. Een haalbaar bedrag, zeker voor bassisten die hun eerste stappen zetten in de wonderlijke wereld van de lage tonen. Als je bekijkt wat we er voor in de plaats krijgen, kun je zeker stellen dat we waar voor ons geld krijgen. Een goede prijs/kwaliteitsverhouding die Ibanez al jarenlang hoog in het vaandel draagt.

 

Besluit

Zwaar potten breken zal deze Soundwave 80 misschien niet doen, maar het is wel een goede aanvulling op het gebied van basamplificatie. Het feit dat je hem zowel rechtop als als monitor kan gebruiken, is alvast een zeer groot voordeel op de concurrentie.

 

We hebben een goede basisklank, met een goede, gevoelige equalizing met leuke features als een shape knop, roll off en compressor. De effecten, distortion en envelope filter zijn een goede introductie in het verder verkennen van de mogelijkheden van effecten op bas, iets waaraan vele bassisten zich soms niet durven of willen wagen. Voor de prijs moet je het zeker niet laten. Een goede aanrader voor de beginnende bassist!

 

www.ibanez.com