aanmelden
Peace Basic drumset
Drums & Percussion 10-12-2001
door: Joris Peeters
Nieuw voor invoerder JICmusic die onder meer Gretschgitaren, mondharmonica's, piano's en blaasinstrumenten verdeelt, zijn de Peace "instapmodel"- drumstellen. Laat er geen twijfel over bestaan, het gaat hier om een absoluut beginners drumstel en de Peace drumstellen kunnen in geen enkel opzicht vergeleken worden met een topmodel van een topmerk. We hebben dan ook te maken met opmerkelijk lage prijzen en met uiteraard een beperkte afwerking.

ALGEMEEN

 

Een beginner of leek, soms ook de moeder of vader van een aspirant drummertje stelt me wel eens de vraag: "wat kost eigenlijk het goedkoopste drumstel?" Wanneer ik dan een prijs noem (zo rond de 20.000 Bfr of 1.000NFl) moet ik daar meteen aan toevoegen dat dit de prijs is voor een set met of zonder beperkte hardware, geen stoeltje en zeker geen cymbalen. "Hardware, cymbalen wat is dat?", "Ah ja, statieven, schijven!". In dit geval geen probleem. Alles zit gewoon in de doos! Inclusief een stoeltje, cymbalen en zelfs een paar stokken! Prima concept dus, jammer dat de laatste 2 items toch ondermaats zijn… De stokken zijn van (een té slappe soort) plastic, echt niet aangenaam om mee te trommelen en zelfs een beginneling heeft recht op een paar échte houten stokken. Een tip : misschien wil je vriendelijke handelaar wel een paar gratis bij je aankoop voegen? Over de cymbalen later meer.

Qua vormgeving niets aan de hand, de set lijkt vanop afstand weinig verschil te vertonen met eender welke professionele set, zeker qua afwerking. Je ziet een mooi glimmend drumstel, met alles erop en eraan.

Je hebt wel slechts keuze tussen twee kleuren : zwart en donkerrood. Qua imago heb je hier uiteraard niet te doen met een topmerk en dat ambieert Peace ook niet echt. Dat is ook minder belangrijk voor een drumstel dat waarschijnlijk nooit buiten de huiskamer, speelkamer of repitieruimte zal vertoeven...

BOUW

 

Gezien het "super low budget"-concept hebben we hier te doen met een beperkte afwerking en dito kwaliteit van de materialen, maar bijvoorbeeld de bekleding van de ketels is wél netjes aangebracht. Enkel bovenaan de basdrum, ter hoogte van de basisplaat van de tomhouders bemerkten we een lichte indrukking van de plasticlaag. De ketels zijn dun, licht en 4-lagig wat de stevigheid niet echt ten goede komt. Maar nogmaals, dit drumstel is niet geconstrueerd om er mee "on the road" te gaan! De spanranden zijn zonder meer degelijk maar niet onberispelijk effen en braamvrij. De snarentrommel, van een goedkope legering, is vrij degelijk en heeft een behoorlijk functionerend snarensysteem. Wie goedkope hardware zegt, zegt uiteraard ook lichte hardware: enkel de tomhouders zijn van een degelijke kwaliteit en ze zijn zelfs voorzien van memorylocks! Zowel basdrumpedaal als hihat zijn uitgerust met een (stevige) ketting, voor de rest is het materiaal zeer licht (inclusief de cymbaalstand). Dus ook eerder geschikt voor "lichtgewicht" individuen, kinderen dus.

Bij het drumstel zit ook een paar hihat cymbalen en een ride cymbaal. Een goed idee. Na een paar ritmes gespeeld te hebben bleken deze reeds te vervormen aan de randen, dus zijn ze toch maar geschikt voor kinderhanden en voor tijdelijk gebruik! Ik zou toch opteren om na verloop van tijd over te gaan tot de aanschaf van een goedkoop type cymbaal van een gerenommeerd merk...

BESPEELBAARHEID

 

De afstelling van de onderdelen is okay. De hoekinstelling van de tomhouders is weliswaar enkel in stappen regelbaar, dus niet continu maar dat is niet meer dan normaal bij dit type drumstellen.

De respons van de toms en snare is uiteraard niet vergelijkbaar met een professionele set.

De stabiliteit is wel te beperkt. De (lichte) hihatstand verschuift iets te gemakkelijk en de basdrum met aangehechte basdrumpedaal is niet echt muurvast (te licht en te dunne pootjes).

Maar: de beginneling kan alvast "beginnen" en deze euvels zijn allemaal niet zo primordiaal als je je eerste eerste slagen uitvoert achter een drumstel!

KLANK

 

Is de afwerking beperkt, de klankkwaliteit daarentegen krijgt een positievere quotatie.

De klankkleur van beide toms is redelijk goed, zelfs met de bijgeleverde PEACE vellen. Het lijkt me trouwens weinig opportuun dit beginnersdrumstel te gaan uitrusten met professionele en dus duurdere vellen. Enkel de snare heeft eventueel een kwaliteitsvel nodig, zoals bijvoorbeeld een Remo Ambassador. De snare klinkt overigens aanvaardbaar, zeker voor zijn prijs. Vergeet niet dat je voor de prijs van dit hele drumstel normaal slechts een (kwaliteits-)snare kan betalen.

De floortom klinkt het zwakst en is moeilijk afstelbaar. Een en ander heeft uiteraard te maken met de beperkte afwerking van spanranden en ketelranden, wat een gelijkmatige opspanning van het vel in de weg staat.

De basdrumklank is goed, mits beperkte "muffling". Probeer, afhankelijk van je smaak, er een deken in te leggen en al of niet een circelvormig gat in het voorvel aan te brengen.

De set klinkt homogeen en dat is, gezien het beginners concept, al een hele verwezenlijking.

BUDGET

 

15.330,- Bfr of 837,- Hfl is uiteraard niet het einde van de wereld voor een drumstel. En dat op heel wat gebieden bezuinigd is, is duidelijk. Toch zitten alle cruciale onderdelen die ook een professionele set bezit erop, en, ondanks de lichte uitvoering en beperkte kwaliteit zie ik het toch voldoende tijd meegaan... tot wanneer de jonge spruit over voldoende talent blijkt te beschikken om over te gaan tot de aanschaf van een (lees: duur) klasse-instrument.