aanmelden
Lignum Drums
Drums & Percussion 20-05-2002
door: Joris Peeters
"Handmade" instrumenten zijn "in", en zijn altijd "in" geweest. Ze staan meestal voor "uniek", "hoog kwalitatief", "degelijk" en… "duur". Of dit ook geldt voor de Belgische (!) Lignum drums zal moeten blijken uit deze test. Eveneens zou je verwachten dat onze standaardtest moeilijk toepasbaar is op dergelijk concept…niet-seriematig geproduceerde drums staan voor volledig handmatig vervaardigde, unieke ketels en de daarop bevestigde metalen onderdelen, spanranden, spanblokken, ophanging, strainers en spanvijzen. De losse hardware (cymbaal-, hihat en tomstatieven en basdrumpedaal) wordt voorlopig nog niet in eigen huis geproduceerd. We hebben nochtans ons vast test-scenario gevolgd, met hier en daar wat voorbehoud en een opmerking, gezien het niet-conventionele productieproces. Gert Breugelmans "is" Lignum Drums. Het is een éénmansbedrijf, officieel gestart sinds 1999 en gevestigd in Brasschaat (België) en dit maakt het contact met de klant alleen maar makkelijker!

 

ALGEMEEN

 

Een eerste indruk bij het aanschouwen van een Lignum setup is dat we niet te maken hebben met een alledaags drumstel. Het is een duidelijke "eyecatcher". De spanblokken zijn zoals vaak (en ook hier) in grote mate bepalend voor de "look": twee cilindervormige steunpunten voor de spancilinder (op sommige snaremodellen slechts één), dus geen conventioneel uitziende span"blokken". Ik denk hierbij terug aan enkele hoogkwalitatieve merken zoals Noble & Cooley, Innovation Drums en GMS drums. "Traditioneel" en uiteraard "handcrafted" zijn termen die zowat mijn gevoel omschrijven. Het goudkleurige logo op elke trommel met daarop de tekst (in een "handgeschreven" lettertype):"Lignum Drums, Handcrafted by G.Breugelmans-Belgium" oogt ook zeer "classy". Verder geven de eerder dikke spanranden een robuuste indruk mee.

 

We hebben een ARTCRAFT set uit "white ash" (witte es) hout getest, met de volgende maten: 10 x 8" tom, 12 x 12" floor, 14 x 14" floor, 20 x 16" bass en 14 x 6" snare. Kleuruitvoering: "Crimson Red". ARTCRAFT staat voor solid wood shell en metalen onderdelen uit messing, handcrafted…uiteraard. Voorloper van dit model, en nog steeds verkrijgbaar, is de TRADITIONAL set, voordeliger in prijs (zo'n 30% goedkoper): de metalen onderdelen worden hiervoor "geleend" bij Pearl (o.a. Powerhoops), behalve de messing spanblokken en strainer, die zijn dus zelf vervaardigd. Verder kregen we nog 2 snares vervaardigd uit andere houtsoorten aangeboden: een 14 x 4,5" perelaar en 14 x 5" notelaar snare.

 

De klant kan zowat alles bestellen en bepaalt mee wat betreft houtsoort (es, esdoorn, eik, walnoot, kerselaar…wat je maar kan bedenken), de maten (diameter, dikte en diepte ketels). Haast alles is bespreekbaar. Een vast kleurenpalet is bij Lignum drums dus ook niet voorhanden. De toegepaste kleur wordt samen met de klant besproken. De inkleuring (beits) is enkel mogelijk op lichtere houtsoorten zoals esdoorn, berk, witte es of beuk en dus niet op donkere houtsoorten zoals notelaar. De finish is onberispelijk en ook mooi is dat de houtnerf duidelijk zichtbaar blijft. De ketels worden dus niet gelakt, dit blijkt een niet haalbaar proces voor een "handmade"-product. Geen oogverblindende trommels dus, eerder een"natuurlijk" ogend product. De messing onderdelen geven daarbij een extra matte indruk en dit resulteert in een instrument dat niet echt opvalt door een "schitterende", "flashy" afwerking maar wel door een "natuurlijke" uitstraling, gekoppeld aan degelijkheid, en uiteraard hebben we het dan nog niet gehad over de klank en bespeelbaarheid!

 

Tenslotte nog de afwerking van de metalen onderdelen: geen bramen nog freesresten vallen te bespeuren! Het "handmade"-aspect komt weer terug als we nauwer naar de spanranden kijken: handgeschuurde patronen zijn duidelijk merkbaar, en allicht onvermijdelijk, maar storen doen ze niet. Alles is netjes afgewerkt!

 

BOUW

 

De massief houten ketels, gevormd door duigen (cfr. wijnvaten) die onder een hoek met tanden in elkaar passen, blijken een zeer stevig geheel te vormen. De dikte is uiteraard groter dan bij conventionele, uit lagen bestaande trommels en varieert van 7 mm voor de tom tot zelfs 14 mm voor de snare. Elke ketel is voorzien van een luchtgat en binnenin gedateerd en gesigneerd. De gladheid van de binnenkant, evenals van de draagranden is onberispelijk, iets wat ik tot hiertoe zelden heb meegemaakt.

 

De draagranden volgen aan de buitenkant de ronding van het vel en maken naar binnentoe een hoek van 45 graden. Dit geeft volgens Lignum, in combinatie met het duigenprincipe, het beste klankresultaat, met voldoende "hoog". Maar hier heeft de klant ook zijn inbreng: de draagrand kan bijvoorbeeld ook met een scherpere rand worden afgewerkt, zo krijg je een "scherpere" en fellere klank. De spancilinders zijn perfect op de ketel gepositioneerd en uitgevoerd zonder veer. De spanvijzen uit messing hebben een vrij grote, ronde kop en zijn van het "gewone"-vijzen type, dus geen drumvijzen met vierkante kop.

 

Deze spanranden met ruime dikte (5mm) zijn ongetwijfeld zeer degelijk. Ik vraag me enkel af of de effenheid van de binnenkant, de rondheid, niet beter kan. Belangrijkste element bij het gelijkmatig opspannen van het vel, primordiaal dus voor de functie van de spanrand, is de vlakheid van de ring: bij plaatsing van de spanrand op een vlakke (glazen) plaat lijkt deze perfect uitgevoerd te zijn. Opvallend is dat tussen de metalen onderdelen en de ketels er geen plastic isolatoren zitten. Over het nut van deze isolatoren wordt trouwens vaak getwijfeld. Ze blijken vooral nuttig voor het beschermen van de lak (op gelakte ketels, uiteraard…).

 

De degelijkheid van het eenvoudige snarenmechanisme, de strainer (met koordje), lijkt okay te zijn, ook al stel ik me de vraag of de messing onderdelen de tand des tijds zullen doorstaan. Wanneer je de snaren van de "on" naar "off" positie brengt, schuurt het messing topcilindertje steeds tegen de regelmoer. Lignum zou dit echter uitvoerig hebben getest, zonder nefast gevolg.

 

De 10 inch tom is voorzien van een onafhankelijke ophanging. Het geheel is degelijk maar valt nogal zwaar uit: het bestaat uit een massieve cilindrische boog (i.p.v. de conventionele platte ring). De basdrumsteunen, eveneens in massief messing, hebben enkel spikes en eindigen dus op een scherpe punt. Let dus op: wil je het parket niet beschadigen, zorg dan maar voor een stevig tapijt. Een systeem zeker vatbaar voor verbetering, maar nogmaals, alles is bespreekbaar met de bouwer!

 

BESPEELBAARHEID

 

Ik kreeg de kans de Lignum set uit te proberen voor twee, zeer uiteenlopende gigs, namelijk een jazzoptreden en een (meer energiek) soul, cluboptreden. En voor drums bestaat er geen betere test dan de praktijk, meen ik!

 

Wat betreft de afstelling: het bevestigingssysteem van de10 inch tom op de tomhouder gebeurt door middel van twee regelbare vijzen (drumsleutel). Je hebt nog een inbussleuteltje nodig voor het (weliswaar minder frequent) regelen van de memorylock's van de floortom pootjes én uiteraard nog een (speciaal) stemsleuteltje, wat betekent dat je steeds drie verschillende sleuteltjes nodig hebt. Wellicht een euvel dat over het hoofd is gezien maar ongetwijfeld op te lossen met de bouwer! Recente info over Lignum leert ons trouwens dat binnenkort ook de traditionele messing regelvijzen met vierkante kop kunnen worden voorzien. Een verbetering! Het wisselen van een vel kostte heel wat tijd met de huidige vijzen. Deze blijken vrij lastig vast- en los te draaien en het stemsleuteltje positioneert zich moeilijk in het gleufje van de regelvijs. De Lignum spanvijzen zijn gefabriceerd met een kleinere schroefdraad dan bijvoorbeeld deze van Sonor, het stroever aandraaien heeft echter ook een voordeel: de vijzen zullen minder snel losdraaien tijdens het spelen en tijdens transport, en je zult minder moeten bijstemmen!

 

De stemming bleek bij de 10- en 12 inch toms vrij controlleerbaar te zijn : een mooie, zuivere toon zowel bij lage- (net boven de rimpel-grens van het vel) als bij hoge spanning. Bij de 14" inch tom lukte dit iets minder. De snarestrainer opereert zijdelings, werkt misschien iets stroever dan een doorsnee snarenmechaniek, maar is snel en doeltreffend. De snarenspanning is gemakkelijk regelbaar tijdens het spelen (in de "ON" positie), meer nog, is moeilijk of niet regelbaar in de "OFF" positie, wat niet echt een probleem is. Wel had ik graag de regeling (in dit geval een platte regelmoer) uitgevoerd gezien met gekartelde ronding, ter verbetering van de grip. Verder vroeg ik me af of de platte bovenrand van de snarenspanrand geen probleem zou opleveren wat betreft stokken-slijtage. Dit bleek niet direct het geval te zijn en tevens kreeg ik de rimshots zonder problemen waar ik ze hebben wou.

 

Een woordje over de stabiliteit van het geheel: een prima score bij de basdrum, ook al zou je het tegendeel verwachten met de vrij lange en dunne sporen. Ook hier echter een ontwerp dat voor verbetering vatbaar is: bij het opbergen dien je de sporen omgekeerd te hermonteren, anders krijg je de trommel moeilijk in je opbergdoos. De 10 inch tom met de zeer robuuste, geïsoleerde ophanging volstond glansrijk de stabiliteits-test van de "energieke" club gig. Enkel de kleine (14 inch) floortom scoort ontoereikend: de steunen hebben een ander design nodig. Een wijdere hoek ten opzichte van de ketel moet de stabiliteit verbeteren en het "waggelen" van de trommel tegengaan.

 

Een jazz-gig is dé test bij uitstek voor het controleren van de respons (hoe de toms qua klank reageren) en het resultaat was werkelijk dat alle toms reageerden zoals ik het wou! Een "gefocuste" toon kwam tot uiting, zelfs bij de meest delicate aanslag van het vel. De basdrum, wanneer vrij strak gespannen, had eveneens de goeie respons, wat ook geldt voor de snaren van de snaredrum, zelfs bij lagere spanning.

 

KLANK

 

Gert Breugelmans bouwt ieder instrument met volle ziel en overgave en beschrijft het karakter van elke trommel met de nodige beeldspraak... Zijn beschrijving over de klank van een trommel uit perelaar: "net zoals het fruit, dus zoet en sappig!". De praktijk leert ons dat het verschil in houtsoort meer tot uiting komt bij solid shell drums dan bij drums gemaakt in lagen, logisch. Volgens Lignum zou de grondtoon van solid shell drums zo wat één tot anderhalve octaaf lager liggen dan bij lagen-shells. De ketel is minder dominant voor de vel-stemming en de trommel kan tot meerdere tonen worden gestemd, in plaats van tot 1 "grondtoon". Een eerder droge, maar mooie en rond- zuivere toon komt voort uit de trommels, ook bij verschillende stemmingen. Gek genoeg scoorde de set het hoogst, qua positieve mening van de medemuzikanten (en niet de minst gerenommeerde!)… tijdens de jazz-gig. Je zou immers verwachten dat een meer boventonen-producerende set (met minder gefocuste toon) beter zou aanslaan bij dit genre, zo zie je maar…

 

De 10 inch tom en 12 inch floortom hebben in principe geen muffling nodig : ze hebben een mooi ronde toon, vrij droog met weinig boventonen. De 14 inch floortom klinkt lager dan je met deze dimensies zou verwachten (wat bovenstaande theorie bevestigt), met zeer lange decay, dus… muffling! De basdrum klinkt diep, zeer diep… Misschien had een scherpere draagrand wat meer punch kunnen brengen en zo de "boomy" sound wat kunnen verminderen.

 

Dit brengt ons tenslotte bij de verschillende snares: de bij de set horende (diepe) 14 x 6" white ash kunnen we omschrijven als allround, met heel wat boventonen, die je, naar eigen smaak, kan elimineren door het vel te dempen. De 14 x 5" notelaar is uitermate geschikt voor jazz (heb ik ook daarvoor gebruikt, en met een positieve ervaring!), heeft het meeste "ring", voldoende "scherp" en toch zeer karaktervol. Zelfs bij luid volume gaat deze snare nooit echt agressief klinken. De 14 x 4,5" perelaar is mijn favoriet: het is de kleinste, dus meest funky snare en ik gebruikte deze dan ook voor de soul-gig: de beste score qua rimshots, nauwelijks van een metalen snare te onderscheiden, maar dan wel met meer "body". De bijna "metalen" boventonen verdwijnen na afdemping, zodat we een stevige "crack" overhouden, met minder toon. Gaan we nog lager in stemming, dan komt een zuivere toon veel meer tot uiting, een soort "Jim Keltner"-sound. Verder is de rimclick naar mijn zin iets te zwak. Vergeten we niet dat de zware messing spanranden naast een diepere rimshot, ook daarvoor verantwoordelijk zijn. Wil je een meer luide, snedige rimshot en meer gedefinieerde rimclick, dan kan je best die-cast spanranden laten monteren.

 

De drie snares maken muffling noodzakelijk, het zijn niet echt "luide" snares en ze klinken minder "briljant" dan metalen snares. Maar ze hebben wel meer "karakter" en "warmte". De verschillende maten maken het wel wat moeilijk een duidelijk onderscheid te maken tussen de verschillende houtsoorten. We onthouden wel dat zachtere houtsoorten zoals perelaar en notelaar minder "hard" klinken dan bijvoorbeeld "hardere" maple (sic!).

 

Het besluit: een prima score qua klank, en nogmaals, Lignum drums "ligt" bij de deur (als je in de Benelux woont), en uitproberen kun je naar hartelust, bij de bouwer thuis!

 

BUDGET

 

Met 5.312,00 € voor deze 5-delige ARTCRAFT White Ash set zitten we uiteraard volop in het prijsgamma van de topklasse. Vergeten we ook niet dat we nog de nodige hardware dienen aan te schaffen…

 

Wat je wél extra hebt is natuurlijk de ongelimiteerde keuze qua uitvoering. "U vraagt, wij draaien" is hier de leuze en bovendien zou de levertermijn zeker binnen de perken blijven, wat bij custom-made producten zeker niet evident is. De prijs vinden we niettegenstaande binnen de lijn van de verwachtingen voor een hoogkwalitatief, handgemaakt instrument en is niet buitensporig. Verder kosten de geteste snare drums : perelaar snare 14 x 4,5": 1053,00 €, notelaar snare 14 x 5": 1060,00 €.

 

Wil je een hoogwaardig, uniek en op je "lijf" gebouwd instrument, en heb je er ook het nodige budget voor, dan is een bezoek aan Lignum zeker het overwegen waard!

 

PRO & CONTRA

 

 PRO CONTRA
  • een hoogst persoonlijk ontwerp, waarbij je als klant alle mogelijke parameters voor de uitvoering in handen hebt
  • uitstekende, zuivere klank
  • enkele details dienen nog te worden aangepast, zeker wat betreft het ontwerp van de floorstom steunen, maar gewapend met dit artikel, kun je samen met de bouwer zeker tot een compromis komen!
  •  

    SPECIFICATIES

     

    Artcraft, White Ash
  • Bass: 20 x 16"
  • Floor: 12 x 12" - 14 x 14"
  • Tom: 10 x 8"
  • Snare: 14 x 6"
  • Bouwer: Gert Breugelmans
  • Website: www.lignumdrums.com
  • Price: 5.312,00 €