aanmelden
Remo Silentstroke
Drums & Percussion 23-12-2014
door:

DRUM HEADS

 

Gaasvellen zijn niets bijzonders meer. Al vlak nadat Roland de elektronische TD-10 drumkits introduceerde kwamen de eerste losse gaasvellen op de markt. En die waren net zo stil als de Remo vellen die op de V-Drums zaten. Groot nadeel? Ze hadden veel meer stuiter. Nu pakt Remo dat aan met de Silentstroke vellen.

 

 

BOUW

Dat Remo niet eerder met gaasvellen op de markt is gekomen, zal veel mensen verbazen. Het heeft er alles mee te maken dat Roland de exclusieve rechten heeft voor de dubbellaags gaasvellen op de V-Drums. Dan blijft feitelijk alleen de enkellaags optie over. En daar zat ’m nou net het probleem, want het enkellaags velmateriaal was volgens Remo niet goed genoeg.
Het witte gaasmateriaal dat voor de Silentstrokes wordt gebruikt, is dan ook duidelijk anders dan wat je bij andere gaasvellen tegenkomt. Dat voel je meteen als de vellen uit de doos komen. Het gaas is net zo fijnmazig, maar het gaasmateriaal stugger, en de vellen voelen harder aan. Bij de meeste gaasvellen zit het materiaal bovendien in de rand geklemd, terwijl Remo het net als bij haar normale vellen in de normale velrand lijmt. Dat maakt een groot verschil, want zo liggen ze meteen keurig vlak op de draagrand van je ketel. En ook bij het opspannen zijn ze dankzij de stevige Remo velrand uitermate stabiel.
 

 

KLANK

Als je de vellen op je ketel zet, valt één ding meteen op ten opzichte van andere gaasvellen. De Silentstrokes zijn net zo stil, maar ze hebben iets meer toon. Zelfs met een lage velspanning krijg je al een ronde toon uit de vellen, zonder dat het volume ook maar een beetje in de buurt van een normaal drumvel komt. Speel je op een setje Silentstrokes, dan kun je nog steeds op normaal volume een gesprek voeren, of bijvoorbeeld een lesvideo volgen


BOUNCE

Waar de Silentstrokes in eerste instantie niet in slaagden, is het verminderen van de hoeveelheid bounce. Het eerste half uur stuiterden de stokken minstens net zo hard als op een setje ingespeelde gaasvellen van bijvoorbeeld Pearl. Maar met wat oprekken en bijstemmen ging die hoeveelheid stuiter ineens fors omlaag, en na twee uurtjes spelen was de hoeveelheid bounce beduidend minder dan bij de concurrentie. Kennelijk moeten de Silentstrokes dus eerst flink ingespeeld worden voordat ze hun uiteindelijke spelgevoel krijgen.
Een ander verschil tussen de Silentstrokes en veel van de goedkopere concurrenten is dat de Remo vellen langer op een hoge velspanning blijven. Bij veel gaasvellen is het moeilijk om de hoge velspanning van een snaredrum te behouden. Het gaas rekt snel op, en je moet steeds weer een beetje bijstemmen tot het gaasvel uiteindelijk versleten is. De Silentstrokes behouden de hoge velspanning beter, al moet je ook hier na verloop van tijd bijstemmen.

 

 

Budget

De prijzen voor de verschillende formaten liggen op €14,40 voor de 6”, €14,80 voor de 8”, €15,60 voor de 10”, €16,70 voor de 12”, €17,20 voor de 13”, €18,70 voor de 14” en €?20,60 voor de 16”. De bassdrumvellen kosten €30,40 voor de 18”, €31,70 voor de 20” en €33,70 voor de 22”. Alle prijzen zijn inclusief BTW.

 

 


BESLUIT

Remo is er met de Silentstrokes in geslaagd het spelgevoel van gaasvellen dichter bij dat van normale akoestische vellen te brengen. Helemaal hetzelfde is het nog niet; de Silentstrokes stuiteren nog steeds iets meer dan bijvoorbeeld een enkellaags Ambassador, maar dat neemt niet weg dat de overgang in spelgevoel van gaasvellen naar akoestische vellen (en weer terug) dankzij deze vellen een stuk gemakkelijker wordt.

 

Copyright: Dennix Boxem - Slagwerkkrant - www.slagwerkkrant.nl