aanmelden
Paiste Masters Series
Drums & Percussion 27-02-2015
door:

Hihats & Dark crashes

 

Met twaalf rides maak je natuurlijk geen bekkenserie, zullen ze in Zwitserland gedacht hebben. En dus voegde Paiste dit jaar twee hihats en een drietal crashes toe aan de Masters ridecollectie, die prompt door het leven kan als de Paiste Masters-Series. We bekijken hier de nieuwse telgen uit het Masters geslacht.
Uit marketingoogpunt verdient het misschien geen schoonheidsprijs… De twaalf Masters rides werden vorig jaar nog losgeweekt van de Twenty-serie, en dit jaar voegt Paiste alweer crashes en hihats aan de reeks toe. Toch is er een duidelijk verschil tussen de Twenty-serie en de nieuwe Masters-serie.
Met de nieuw toegevoegde hihats en crashes gaat Paiste namelijk op zoek naar een donkerdere en nog complexere klank. Dit zijn bekkens die eerder voor jazz dan voor pop en rock zijn ontworpen, maar die toch behoorlijk veelzijdig inzetbaar zijn, niettegenstaande hun heel complexe en donkere sound en hun wat bescheidener volume.

 

Hihats

Bij de Masters hihats zijn er in 14” en 15”. De bovenbekkens zijn dun, en intensief gehamerd. De onderbekkens zijn een fractie dikker, en minder lang met de hamer bewerkt.

De 14” hihat spreekt razendsnel aan. Hij is donker en crispy, heel beheerst en ontzettend bestuurbaar. Op de top bespeeld geeft hij een lichte en korte “ta” die, naarmate je meer van de rand meepakt, steeds breder wordt. Getrapte accenten zijn duidelijk gedefinieerd. Even kort de voet omhoog geeft een korte “shah”, waarna je meteen weer alle controle terug hebt.
15” hihats zijn vaak wat logger dan de gangbare 14”, maar daar is bij de Masters hihats weinig van te merken. Het 15”-model spreekt net zo snel aan en reageert net zo precies als de 14”. Wel is de klank vele malen breder en een flinke stap lager in toon. Met de nek van de stok op de rand wordt de 15” ongenadig funky. De donkere “chuck” die er zo uitkomt is pittig genoeg om iedere funk- of bluesband voort te stuwen. Ook halfopen krijg je uit de 15” net even wat meer.

 

 


Crashes

Bij de Dark crashes heb je keuze uit een 16”-, 18”- en 20”-model. Alle drie zijn ze dun en flexibel, en spreken ze razendsnel en gelijkmatig aan.
De 16” crash gaat prachtig open. De klank is donker en complex, maar heeft ook dat randje hifi dat bijvoorbeeld Paiste’s Formula 602-reeks kenmerkt.
De 18” crash is breder en voller. Hij heeft wat meer body en daardoor blijft hij ook wat beter overeind bij een luidere band. Daar duwt de crash wat meer dan dat hij snijdt, een broeierig warm accent dat niet overstemt, maar juist meer nadruk legt op wat er in de muziek gebeurt. In een akoestische jazzsetting heeft de crash op het blad bespeeld genoeg definitie om er lichte ridepatronen op te spelen.
Bij de 20” crash kan dat laatste ook, maar daar wordt de wash wat meer één geheel met de sticksound. De wat explosieve donkere klank die je dan krijgt doet het prima in een stevige bopsong, maar je mist de sprankel die je bij de 18” hebt. Op de rand bespeeld geeft de 20” Dark crash een horizon vullende en aardedonkere “crash”, prachtig en explosief, smerend en stuwend. Het enige risico dat dit bekken met zich meedraagt is dat je er te vaak op wilt slaan.

 

 


 


Conclusie

Toen Paiste een aantal jaar geleden de Twenty-serie introduceerde, was het voor het eerst in twintig jaar dat er een B20 bekken in de Paiste- catalogus stond. Als je nu de Masters, maar bijvoorbeeld ook de Formula 602’s beluistert, heb je bepaald niet het idee dat de Zwitsers moeite hebben met de andere legering. Ze hebben het donkere en complexe karakter van B20 bekkens gecombineerd met de focus en controle die je kent van andere Paiste bekkens die vervaardigd zijn uit B8-brons.

De nieuwe Masters zijn wat dat betreft niet anders. Binnen het half uur spelen heb je bij deze bekkens het gevoel dat je ze volledig onder controle hebt. Je weet wat ze kunnen, en je weet hoe je ze iets moet laten doen. Heel prettig. De Masters hihats en Dark crashes zijn zo’n beetje de donkerste en meest complexe hihats en crashes die Paiste momenteel maakt. Jazzdrummers zullen ervan smullen, maar ook in een funk-of bluesband komen ze prima tot hun recht.

 

De Feiten

• vervaardigd uit B20 bekkenbrons (20% tin, 80% koper)
• prijzen:
14” hihat € 469,68
15” hihat € 619,45
16” crash € 356,26
18” crash € 436,83
20” crash € 568,31

 

Copyright: Dennix Boxem - Slagwerkkrant - www.slagwerkkrant.nl