aanmelden
Alesis QX49
Keyboard Instruments 21-09-2011
door:

MIDI-controller/keyboard

 

Sinds de opkomst van de home recording studio’s is de markt van de MIDI-controllers/keyboards enorm groot geworden en daardoor, spijtig genoeg, ook wel verzadigd geraakt. Omzeggens ieder zichzelf respecterend merk dat actief is in de muziekwereld heeft wel een of ander product in de aanbieding dat kan gebruikt worden in de MIDI-wereld. Alesis heeft al gedurende een lange tijd een aantal MIDI-keyboards en synths in zijn aanbod, waaronder de Q25 en Q49. Tijdens de winter Namm 2011 werd de nieuwe QX49 voorgesteld, zeg maar een grondige upgrade van de vorige versie.

 

Algemeen

Alesis werd opgericht in 1980 en is een bedrijf dat bekendheid kreeg door opnameapparatuur die betaalbaar was voor de doorsnee amateur/professionele muzikant. Jaar na jaar begon het zijn gamma aan producten uit te breiden, waardoor het nu volledig elektronische drumkits, studio monitors, sound libraries, drumcomputers, mengtafels en nog veel meer aan de klant kan aanbieden. Begin jaren ‘90 introduceerde het bedrijf de ADAT Multi-Channel Digital Tape Recorder, wat wederom studio opnames veel betaalbaarder maakte en het zo binnen bereik van ‘de gewone’ muzikant bracht. Alesis is een bedrijf dat voortdurend op zoek gaat naar vernieuwing, wat we onlangs nog hebben kunnen merken door de ontwikkeling van het iO Dock. Dit toestel tovert de iPad om tot een pro audio/video/MIDI-toestel met enorm veel mogelijkheden zoals het aansluiten van allerhande externe toestellen, zoals microfoons, keyboards, gitaren en nog veel meer.

 

Bouw

De QX49 verschilt in bouw niet zoveel van zijn voorganger, de Q49. Het grote verschil is dat er een klein LCD-scherm, 8 data faders, 4 verlichte trigger pads, 8 assignable draaiknoppen en een gedeelte met afspeelknoppen (play, stop , pauze, …) zijn bijgekomen. Hierdoor kan men nog meer en sneller bepaalde zaken besturen vanop het keyboard. De afmetingen van de Alesis QX49 zijn als volgt: 1284mm x 228mm x 76mm en ze weegt 2,7kg. Je leest het goed, 2,7kg, dit is dus echt een lichtgewicht en de afmetingen zijn ook zeer klein gehouden, wat maakt dat de Alesis QX49 een uiterst draagbaar instrument is. Dit is altijd reden tot een complimentje! Deze MIDI-keyboards/controllers zijn niet bedoeld om geweldig ingewikkelde pianopartijen op te spelen, waardoor men het klavier ook vrij eenvoudig en (dus) zeer licht kan houden. Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat het klavier uit welgeteld 49 toetsen die velocity gevoelig zijn en toch aangenaam aanvoelen tijdens het spelen. De Alesis QX49 kreeg een eenvoudige zwarte plastic behuizing en vormt 1 stevig geheel. We hebben dus geen losse zijkanten of andere zaken die snel beschadigd zouden kunnen geraken. De faders, draaiknoppen en trigger pads zijn allemaal van een zeer degelijke kwaliteit en dat is geen overbodige luxe, want het keyboard zal vaak vervoerd worden. Voor wie thuis is in de wereld van de MIDI-keyboards/controllers is dit een zeer overzichtelijk toestel. De layout van het bedieningspaneel creëert een aangename en duidelijke werksituatie, het toegevoegde LCD-scherm geeft alles mooi weer en zorgt zo voor een nog duidelijkere manier van werken. Achtergrond- en gebruiksinformatie zijn te vinden in de bijgeleverde, bondige handleiding in het Engels, Spaans, Frans, Italiaans en Duits. Op de achterkant van de QX49 vindt je in totaal 5 aansluitingen. Een sustain pedaal aansluiting, keyboard MIDI out , computer MIDI out, een USB-aansluiting en een 9V adapter aansluiting. Let wel, de QX49 werkt perfect op enkel USB-voeding, dus de 9V adapter heb je slechts nodig als je geen USB kan gebruiken. Zowel de 9V adapter als het sustain pedaal zijn optioneel te verkrijgen, maar de USB-connectie krijgen we standaard meegeleverd.

 

Mogelijkheden

Bij MIDI-keyboard/controllers zoals de QX49 is het belangrijkste gegeven niet de klank, maar eerder de betrouwbaarheid en compatibiliteit met zoveel mogelijk muziekprogramma’s. Het meest frustrerende dat kan voorvallen is dat er bepaalde conflicten ontstaan tussen een MIDI-keyboard/controller en een muziekprogramma tijdens een belangrijke one-take opname. De QX49 scoort zeer hoog qua compatibiliteit en kan voortreffelijke samenwerken met ontelbaar veel programma’s. Mede dankzij het ontwerp en de aanwezigheid van het grote aantal ‘tweak-mogelijkheden’ door middel van de faders, triggerpads en draaiknoppen. Het is eveneens mogelijk om het klavier op te splitsen in 3 verschillende zone’s, waardoor je verschillende instrumenten tegelijkertijd kan spelen. Tijdens het spelen kan de klank nog aangepast worden met het Pitch wheel en Modulation wheel, alsook met de octave/transpose drukknoppen. Verder is het zeer eenvoudig om allerhande MIDI-functies toe te kennen aan de toetsen van het klavier. Rechtsboven op de QX49 vinden we nog 6 vrij toewijsbare afspeelknoppen waardoor je zeer snel zaken die je net hebt opgenomen kan herbeluisteren zonder het toetsenbord van de computer te gebruiken. De QX49 wordt geleverd met een Ableton Live Lite Alesis Edition waarmee je na installatie direct aan de slag kan. Ableton wordt, naast opnameprogramma, eveneens gebruikt als live-sample programma en sequencer. Keuze genoeg dus om de wereld van MIDI te ontdekken met deze all-in-one MIDI keyboard/controller.

 

Budget

De Alesis QX49 kan men al kopen voor een aardige, correcte prijs: 179,99 euro (inclusief btw).

 

Besluit

Alesis is duidelijk thuis van verschillende markten. Zowel op vlak van productie, opname als live en instrumentengebied probeert men te vernieuwen en relevante producten op de markt te brengen. Producten waarvan men duidelijk kan zeggen dat er met een vooruitstrevende visie aan gewerkt en ontwikkeld is. De vernieuwde QX49 is hier geen uitzondering op en is een MIDI-keyboard/controller waaraan grondig gewerkt is om een zo compatibel mogelijke oplossing te bieden wanneer men met verschillende muziekprogramma’s werkt. Het is licht, draagbaar en werkt op de USB-voeding van je computer/laptop waardoor je eigenlijk overal met de QX49 kan werken. Kortom, Alesis heeft met de vernieuwing van de QX49 uitstekend zijn best gedaan om een betrouwbaar en betaalbaar MIDI-keyboard/controller op de markt te brengen.