aanmelden
Shure KSM8 Dualdyne
Dynamic Microphone
Live Sound & PA 01-08-2016
Praktisch elke muzikant kent de Shure SM58. Het is, samen met broertje SM57, de meest verkochte microfoon ter wereld. Je ziet hem in oefenruimtes, op podia en in studio’s, en de SM58 mag terecht ‘een standaard’ genoemd worden. Zal de nieuwe KSM8 Dualdyne ook zo populair worden?

door: Taco Veltman

 

De populariteit van de SM58 komt door het prettige geluid, maar ook omdat je hem rustig op de grond of in een glas bier kunt laten vallen, of er desnoods een spijker mee in de muur kan slaan. Niet voor niets gebruikt NASA deze mic in hun ruimtestation. Voor de KSM8 zal een dergelijke robuustheid niet voorop hebben gestaan. Wel wil Shure met deze zangmicrofoon een nieuwe standaard neerzetten. Maar liefst zeven jaren waren nodig voor de ontwikkeling van deze Dualdyne dynamische zangmicrofoon.

 

Twee membranen

Om een dynamische microfoon richtingsgevoelig te maken, werden vroeger twee opname-elementen (die de geluidsgolven in elektrische spanning omzetten) gebruikt. In 1939 lukte het Shure om dit met maar één element voor elkaar te krijgen, in hun unidyne-microfoon. Daarmee schreef Shure geschiedenis, want sindsdien zijn alle dynamische microfoons op Shure’s unidyne-principe gebaseerd. Toch vond Shure dat er aan dit universele microfoonprincipe nog iets te verbeteren viel. In de KSM8 maakt het merk gebruik van het nieuwe dualdyne-principe met – je raadt het al – twee membranen. Volgens Shure de belangrijkste ontwikkeling in microfoontechnologie sinds de unidyne.

Die twee membranen zijn ultradun. Door het uitgekiende ontwerp worden de binnenkomende geluidsgolven op verschillende manieren naar de twee membranen in de microfoon geleid. Dit zorgt volgens Shure voor een heldere klank en minder proximity-effect, ofwel nabijheidseffect. Als je dicht bij een microfoon zingt, verandert de klankkleur meestal. Het laag is dan veel meer aanwezig dan wanneer je iets meer afstand neemt. Daarnaast pikt de microfoon nauwelijks geluid op van de zijkanten en is de KSM8 relatief ongevoelig voor rondzingen.

De Dualdyne KSM8 is een dynamische zangmicrofoon die vooral voor livetoepassingen bedoeld is. Hij heeft de bekende Shure-degelijkheid, maar is iets lichter dan een SM58 en voelt ook iets minder stevig aan dan het bekende zangijzer. De richtingskarakteristiek van de KSM8 is cardioïde, wat betekent dat hij voornamelijk gevoelig is voor geluid aan de voorkant van de microfoon.

 

Testing 1-2-3

Als we de KSM8 op een PA-installatie aansluiten, valt meteen op dat hij anders reageert dan een gewone dynamische microfoon. De KSM8 blijkt een stuk gevoeliger. Geluid van voren wordt heel gemakkelijk opgepikt, op een manier die eerder doet denken aan een condensatormicrofoon. Ondanks deze grote gevoeligheid is de output niet veel hoger dan die van mijn referentiemicrofoons, de SM58 en de Shure Beta 57. Ook het contactgeluid, het geluid dat de microfoon maakt als je hem vastpakt, is vergelijkbaar met dat van de referentiemic’s.

De klank van de KSM8 is heel natuurlijk en helder, met een volle body. Je kunt horen dat de microfoon in eerste instantie gemaakt is voor zang en spraak. Vanwege de helderheid lijkt de KSM8 nog het meest op de Beta 57 (die meer tophoog heeft dan de SM58), maar als we het signaal equalizen, houdt die vergelijking snel op. Bij de KSM8 blijft het natuurlijk en aangenaam fris klinken, terwijl het signaal van de Beta 57 in extremere instellingen meer geprocest klinkt. Het klopt ook dat de KSM8 minder last heeft van het proximity-effect. Dat is zeker minder aanwezig dan bij de referentiemic’s, maar nog altijd wel waarneembaar.

 

Winst

Nog een bijzondere eigenschap van de KSM8 is het grote gebied waarin geluid dat de microfoon binnenkomt, goed opgepikt wordt (brede sweetspot). Bij dynamische microfoons wordt het geluid gewoonlijk snel zwakker als je niet loodrecht in of dicht bij de microfoon zingt of praat. Je kent het wel: iemand praat ‘onder’ of te ver van de microfoon en het enige wat je nog hoort, is onverstaanbaar gemompel. De KSM8 is op dit gebied heel vergevingsgezind; ook met een slechte microfoontechniek blijft het geluid goed overeind.

De KSM8 is weliswaar relatief ongevoelig voor rondzingen. Gezien de grote gevoeligheid van de Dualdyne is dit toch bijzonder! Condensatormicrofoons hebben veel meer last van rondzingen dan dynamische microfoons, en de KSM8 combineert de grote gevoeligheid van een condensatormicrofoon met de relatieve ongevoeligheid voor rondzingen van een dynamische microfoon; dus dat is toch winst.

Hoewel in eerste instantie bedoeld voor spraak en zang, kun je de KSM8 natuurlijk voor van alles gebruiken. Boven een snaredrum heeft hij duidelijk minder proximity dan de Shure SM57, en is er weinig overspraak. Je hoort echt datgene waar de microfoon op gericht is. Op de snare die ik gebruik, pakt dit wat minder uit, dus het blijft een kwestie van uitproberen en vergelijken. Verder kan ik me voorstellen dat deze mic uitstekend geschikt is voor bijvoorbeeld blaasinstrumenten.

 

Conclusie

Zet de KSM8 Dualdyne een nieuwe standaard neer in het overbevolkte land van dynamische microfoons? Een aantal eigenschappen is inderdaad zeer innovatief. Wat vooral opvalt, is de grote gevoeligheid van deze dynamische microfoon. Zang uitversterken gaat erg makkelijk, en het stemgeluid wordt heel natuurgetrouw versterkt. De hoge ontwikkelingskosten zie je terug in het prijskaartje. Je betaalt rond de 500 euro voor deze microfoon, bijna 400 euro meer dan voor de vertrouwde Shure SM58. Of de dualdyne-technologie aanslaat, zal daarom in eerste instantie afhangen van de professionele audiowereld, waar de budgetten iets hoger zijn dan bij de gemiddelde muzikant. Pas als Shure deze technologie ook gaat toepassen in goedkopere modellen, zal blijken of dit dé nieuwe standaard wordt sinds de unidyne uit 1939.

 

 

HET OORDEEL

+ • grote gevoeligheid

• relatief ongevoelig voor rondzingen

• klink heel natuurlijk en helder

 

– • geen